Την αγανάκτηση του εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου Καβάλας για τις κατηγορίες που αποδίδονται, από την πλευρά των κατηγορουμένων, στον δολοφονημένο δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη.
Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι:
"Με θλίψη αλλά και δικαιολογημένη αγανάκτηση ακούσαμε το συνήγορο της υπεράσπισης του υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου μας να θυσιάζει στο βωμό μιας τυχόν δικαστικής κατά την άποψη του επιτυχίας , κάθε ίχνος ηθικής και ανθρωπιάς.
Ελαφρά τη καρδία αντικατέστησε το δικαστήριο, εκδίκασε την υπόθεση και έβγαλε πόρισμα. Ο δήμαρχος (το θύμα της αποτρόπαιης δολοφονίας!) έφαγε τα χρήματα - εκβίασε τον πελάτη του και ο οποίος εν βρασμώ ψυχής τον δολοφόνησε (έτσι απλά ρίχνοντας του πέντε- δέκα, δεν ξέρω πόσες σφαίρες).
Έτσι λοιπόν απλά του φόρεσε τον μανδύα του εκβιαστή και του καταχραστή. Τον άνθρωπο με τον οποίο επί 8 χρόνια ήταν συνάδελφοι (νομαρχιακοί σύμβουλοι) όχι βέβαια του ίδιου πολιτικού χώρου και είμαστε σίγουροι ότι και τον άνθρωπο κ. Κουκούδη γνώριζε και τον χαρακτήρα του. Δεν έχουμε παρά να πούμε ντροπή! Λίγος σεβασμός δε βλάπτει! Δεν θα επανέλθουμε επί του ιδίου θέματος. Το ΔΣ του δήμου Παγγαίου".
Σε σημερινο της δημοσιευμα η Μακεδονια γραφει μεταξυ αλλων:
Συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ γραμμένες σε μπακαλοτέφτερα, φήμες για ροή χρημάτων σε καζίνα και τυχερά παιχνίδια, κασέτες με απόρρητες συνομιλίες, ραντεβού σε ερημικές παραλίες, δημοτικά συμβούλια με εντάσεις, και ορκωτοί ελεγκτές σε αναμονή μηνών για έλεγχο συνθέτουν το παζλ της κατασπατάλησης που αποκαλύφτηκε στο δήμο Παγγαίου μετά τη στυγερή δολοφονία του 46χρονου δημάρχου από τους δύο ταμίες.
Φέτος οι εκδηλώσεις για το πατροπαράδοτο έθιμο του Αράπη στη Νικήσιανη Καβάλας, ένα χωριό 2.500 κατοίκων, περιορίστηκαν μόνο στις προσωπικές πρωτοβουλίες νεαρών που βγήκαν στις γειτονιές... εκτός προγράμματος, καθώς μετά τη δολοφονία του δημάρχου όλες οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Στην έδρα του δήμου Παγγαίου οι άνθρωποι είναι σκυθρωποί, συζητούν ψιθυριστά και στη θέα κάθε “ξένου” παρατηρούν με καχυποψία. “Δεν καταλάβαμε τίποτε, μπαμ και κάτω”, επισημαίνει στη “ΜτΚ” καταστηματάρχης του κέντρου της Νικήσιανης.
Οι κάτοικοι αποφεύγουν να μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης που οδήγησε στο αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα τον 46χρονο Τριαντάφυλλο Κουκούδη. “Είναι δυνατόν να τα πήρε μόνο ένας ή να τα πήραν μόνο τρεις;” διερωτήθηκαν ορισμένοι, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως το σκάνδαλο θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με την εμπλοκή ίσως και άλλων ατόμων. Άλλωστε λίγες ώρες μετά το έγκλημα, σε συνομιλία μεταξύ εμπλεκομένων, ο ένας είπε “το βαρέλι τώρα άνοιξε...”
Ιδια και η εικόνα στο δημαρχείο Παγγαίου, όπου οι ορκωτοί ελεγκτές επιδιώκουν να βγάλουν άκρη για το οικονομικό σκάνδαλο, και οι υπάλληλοι σχηματίζουν πηγαδάκια στα γραφεία τους με μοναδικό θέμα την οικονομική τρύπα που βύθισε το χωριό τους στο πένθος. Στα πρόσωπα όλων υπάρχει η αναστάτωση που διαδέχτηκε τη θλίψη από το χαμό του δημάρχου. “Δεν θέλω να πω τίποτε, δεν είναι ώρα να μιλήσω”, απάντησε η αντιδήμαρχος Παγγαίου Ευδοξία Συμεωνίδου. Ήταν αυτή που είπε στην αστυνομία πως “πριν από 15 ημέρες ο ταμίας μού είπε πως ο δήμαρχος έχει βάλει χέρι στο ταμείο και μιλάμε για μεγάλο ποσό”, όπως φαίνεται από την προανακριτική κατάθεσή της.
Οι καταγγελίες από τις δύο πλευρές, του περιβάλλοντος του δημάρχου και των δύο προφυλακισμένων υπαλλήλων, είναι εντελώς αντιφατικές για την τύχη του ποσού που χάθηκε και μέχρι τώρα φτάνει τα 705.000 ευρώ. “Θα ζητήσουμε τεχνική έρευνα, καθώς πιστεύουμε πως εισπράχθηκαν ποσά με εικονικά τιμολόγια για έργα που δεν έγιναν ποτέ”, υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης του 48χρονου ταμία Βασίλης Καγκαΐδης. Αποκάλυψε ακόμη πως ο πελάτης του έχει στην κατοχή του ηχογραφημένες συνομιλίες με τον δήμαρχο, η αποκάλυψη των οποίων θα προκαλέσει αίσθηση και θα δώσει απαντήσεις για τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. “Αν επέστρεφε ο δήμαρχος τα χρήματα που εισέπραττε, για ποιο λόγο δεν πήρε πίσω τις χειρόγραφες αποδείξεις;” είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Καγκαΐδης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου Απόστολος Τσιακίρης μιλώντας στη “ΜτΚ” ισχυρίστηκε πως έπεσε από τα σύννεφα με όσα αποκαλύφτηκαν. “Ειλικρινά δεν είχα ακούσει απολύτως τίποτε. Εάν άκουγα, ίσως να μη φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θα προσπαθούσα τουλάχιστον να μιλήσω στον δήμαρχο”, είπε. Υπογράμμισε πάντως πως ο ταμίας, αφού είχε εξαφανιστεί ο δήμαρχος και αναζητούνταν, του μετέφερε πως έδινε λεφτά στον δήμαρχο, “χωρίς όμως αποδείξεις. Μου είπε πως δεν μπορούσε να του χαλάσει το χατίρι”.
Εντύπωση έχει προκαλέσει η ευκολία με την οποία έφευγαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις αρχές του 2007 με πρόχειρες αποδείξεις γραμμένες σε απλές κόλες χαρτί, αντίγραφα των οποίων αποκαλύπτει σήμερα η “ΜτΚ”. Από τις σημειώσεις, σύμφωνα με τους υπερασπιστές, διακρίνονται οι γραφικοί χαρακτήρες του δημάρχου και του ταμία με δούνε και λαβείν μεγάλων ποσών. Με την ίδια προχειρότητα κρατούνταν το ταμείο του δήμου Παγγαίου, παρότι οι ορκωτοί ελεγκτές έβρισκαν όλα τα χρήματα στον ετήσιο έλεγχο στη θέση τους. “Την επόμενη μέρα, που δίνονταν τα λεφτά, αφαιρούνταν πάλι, και η τρύπα μεγάλωνε”, υποστηρίζουν μέσω του συνηγόρου τους οι κατηγορούμενοι. “Τις τρεις ημέρες που ήταν εξαφανισμένος ο δήμαρχος εκδόθηκαν έξι εντάλματα ύψους 4.000 ευρώ, που δεν πληρώθηκαν στους δικαιούχους”, υποστηρίζει από την άλλη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Από τον συνήγορο της οικογένειας του δημάρχου τονίζεται ακόμη πως όσα χρήματα είχε πάρει ο δήμαρχος τα επέστρεψε στην ώρα τους.
Το βέβαιο είναι πως λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ο δήμαρχος Τριαντάφυλλος Κουκούδης ζήτησε δανεικά 50.000 ευρώ από τον δήμαρχο Δοξάτου Δράμας Αναστάσιο Χατζηλαζάρου, “για να καλύψει δικό του άνοιγμα”, όπως είπε ο συνάδελφός του στην κατάθεση που έδωσε. Επίσης του ζήτησε να μεσολαβήσει, για να εκδοθούν τραπεζικά δάνεια στα ονόματα των δύο ταμιών, τα δικαιολογητικά των οποίων είχε στα χέρια του.
“Τώρα είναι αργά... Έρχονται πολλοί και μου λένε, γιατί δεν σε ακούγαμε. Είναι κρίμα, χάθηκε ένας άνθρωπος”. Ο 55χρονος επί τρεις θητείες πρώην δήμαρχος Παγγαίου Παράσχος Σιμούδης εμφανίζεται συγκλονισμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση της οικονομικής τρύπας στο δήμο.
Ο ίδιος σε πολλά δημοτικά συμβούλια και δημαρχιακές επιτροπές, στις οποίες συμμετείχε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έγινε το “μαύρο πρόβατο” για το δημοτικό συμβούλιο, καθώς μειοψήφησε σε πολλές αποφάσεις, τις οποίες θεώρησε επικίνδυνες. “Εγώ βγήκα πολλές φορές και κατήγγειλα ότι η λειτουργία του δήμου μας δεν είναι εύρυθμη. Για την ώρα δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συνέβη, αλλά πιστεύω πως σύντομα θα φανεί η αλήθεια”, τόνισε μιλώντας στη “ΜτΚ”.
Ο κ. Σιμούδης αποφεύγει να πάρει θέση για τις αιτίες του σκανδάλου στο δήμο Παγγαίου. “Δεν είχα θεσμικό δικαίωμα να ελέγξω τα οικονομικά”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στους δύο ταμίες επισήμανε πως μέχρι την τελευταία ημέρα που ήταν δήμαρχος, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2006, δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. “Μέχρι εκείνη την ημέρα μπορούσα να βάλω και το χέρι μου στη φωτιά, επειδή γνώριζα. Για μετά δεν μπορώ να κάνω τίποτε”, είπε χαρακτηριστικά.
Αποκαλυπτικά είναι όσα είπαν στις προανακριτικές απολογίες τους οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου, ομολογώντας πως προμηθεύτηκαν το αυτόματο Ούζι για να σκοτώσουν τον δήμαρχο, παρότι στις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας αναδιπλώθηκαν.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του 48χρονου ταμία Γιάννη Καγκαΐδη, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως την ώρα της συνάντησης με τον δήμαρχο θόλωσε και τον πυροβόλησε. Υποστηρίζει, όπως και προανακριτικά, πως ο δήμαρχος τον πίεζε, προκειμένου να κλείσει το οικονομικό άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί, και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε υπεξαίρεση χρημάτων.
“Είχαμε συμφωνήσει με τον αναπληρωτή ταμία ότι η μόνη λύση προκειμένου να απαλλαγούμε από τη δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση ήταν να τον σκοτώσουμε. Θα τον συναντούσαμε σε ένα πάρκιγκ στην Ηρακλείτσα, όπου θα τον πυροβολούσαμε. Αλλά δεν έγινε, επειδή έδινε μια συνέντευξη”, ισχυρίστηκε αναφερόμενος στο σχεδιασμό της δολοφονίας μέρες πριν εκτελεστεί το σχέδιο.
Και οι δύο υποστήριξαν πως ο δήμαρχος τους ζητούσε να του παραδώσουν τίτλους ακινήτων που είχαν, για να τα δώσει σε τοκογλύφους και να εισπράξει χρήματα, για να καλύψει το έλλειμμα.
Την ώρα που οι ορκωτοί ελεγκτές συνεχίζουν την έρευνα για το ακριβές ποσό που υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Παγγαίου, φύλο και φτερό κάνει τις υπηρεσίες του δήμου η Εισαγγελία Καβάλας. Με παραγγελία της προϊσταμένης εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωάννας Ζωγράφου διενεργείται κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη
τα τελευταία τρία χρόνια στο δήμο Παγγαίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί από ποια υπηρεσία θα διενεργηθεί, θα διερευνηθούν όλες οι συναλλαγές που έγιναν κάτω από το τραπέζι με πρόχειρα σημειώματα, καθώς και με εντάλματα πληρωμών, η προέλευση των οποίων θεωρείται ύποπτη.
Δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν το εύρος της έρευνας να επεκταθεί όσον αφορά τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου. “Δεν μπορεί όλα όσα έγιναν να περιορίστηκαν σε κύκλο μόνο τριών ανθρώπων”, έλεγαν χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως, εκτός του δολοφονημένου δημάρχου και των δύο προφυλακισμένων υπαλλήλων, ενδεχομένως και άλλοι αιρετοί ή υπάλληλοι να είχαν γνώση του θέματος.
Από κόσκινο, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, αναμένεται να περάσουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με τις οποίες εγκρίθηκε η κατασκευή έργων με την μορφή του κατ’ επείγοντος, προκειμένου να μην υπάρχει περιορισμός στο ποσό τής απευθείας ανάθεσης. Παράλληλα θα εξεταστούν ένα προς ένα όλα τα τιμολόγια και τα εντάλματα πληρωμής που εκδόθηκαν το επίμαχο διάστημα, ενώ όλα τα έργα θα μπουν στο μικροσκόπιο.
ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010
Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι:
"Με θλίψη αλλά και δικαιολογημένη αγανάκτηση ακούσαμε το συνήγορο της υπεράσπισης του υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου μας να θυσιάζει στο βωμό μιας τυχόν δικαστικής κατά την άποψη του επιτυχίας , κάθε ίχνος ηθικής και ανθρωπιάς.
Ελαφρά τη καρδία αντικατέστησε το δικαστήριο, εκδίκασε την υπόθεση και έβγαλε πόρισμα. Ο δήμαρχος (το θύμα της αποτρόπαιης δολοφονίας!) έφαγε τα χρήματα - εκβίασε τον πελάτη του και ο οποίος εν βρασμώ ψυχής τον δολοφόνησε (έτσι απλά ρίχνοντας του πέντε- δέκα, δεν ξέρω πόσες σφαίρες).
Έτσι λοιπόν απλά του φόρεσε τον μανδύα του εκβιαστή και του καταχραστή. Τον άνθρωπο με τον οποίο επί 8 χρόνια ήταν συνάδελφοι (νομαρχιακοί σύμβουλοι) όχι βέβαια του ίδιου πολιτικού χώρου και είμαστε σίγουροι ότι και τον άνθρωπο κ. Κουκούδη γνώριζε και τον χαρακτήρα του. Δεν έχουμε παρά να πούμε ντροπή! Λίγος σεβασμός δε βλάπτει! Δεν θα επανέλθουμε επί του ιδίου θέματος. Το ΔΣ του δήμου Παγγαίου".
Σε σημερινο της δημοσιευμα η Μακεδονια γραφει μεταξυ αλλων:
Συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ γραμμένες σε μπακαλοτέφτερα, φήμες για ροή χρημάτων σε καζίνα και τυχερά παιχνίδια, κασέτες με απόρρητες συνομιλίες, ραντεβού σε ερημικές παραλίες, δημοτικά συμβούλια με εντάσεις, και ορκωτοί ελεγκτές σε αναμονή μηνών για έλεγχο συνθέτουν το παζλ της κατασπατάλησης που αποκαλύφτηκε στο δήμο Παγγαίου μετά τη στυγερή δολοφονία του 46χρονου δημάρχου από τους δύο ταμίες.
Φέτος οι εκδηλώσεις για το πατροπαράδοτο έθιμο του Αράπη στη Νικήσιανη Καβάλας, ένα χωριό 2.500 κατοίκων, περιορίστηκαν μόνο στις προσωπικές πρωτοβουλίες νεαρών που βγήκαν στις γειτονιές... εκτός προγράμματος, καθώς μετά τη δολοφονία του δημάρχου όλες οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Στην έδρα του δήμου Παγγαίου οι άνθρωποι είναι σκυθρωποί, συζητούν ψιθυριστά και στη θέα κάθε “ξένου” παρατηρούν με καχυποψία. “Δεν καταλάβαμε τίποτε, μπαμ και κάτω”, επισημαίνει στη “ΜτΚ” καταστηματάρχης του κέντρου της Νικήσιανης.
Οι κάτοικοι αποφεύγουν να μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης που οδήγησε στο αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα τον 46χρονο Τριαντάφυλλο Κουκούδη. “Είναι δυνατόν να τα πήρε μόνο ένας ή να τα πήραν μόνο τρεις;” διερωτήθηκαν ορισμένοι, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως το σκάνδαλο θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με την εμπλοκή ίσως και άλλων ατόμων. Άλλωστε λίγες ώρες μετά το έγκλημα, σε συνομιλία μεταξύ εμπλεκομένων, ο ένας είπε “το βαρέλι τώρα άνοιξε...”
Ιδια και η εικόνα στο δημαρχείο Παγγαίου, όπου οι ορκωτοί ελεγκτές επιδιώκουν να βγάλουν άκρη για το οικονομικό σκάνδαλο, και οι υπάλληλοι σχηματίζουν πηγαδάκια στα γραφεία τους με μοναδικό θέμα την οικονομική τρύπα που βύθισε το χωριό τους στο πένθος. Στα πρόσωπα όλων υπάρχει η αναστάτωση που διαδέχτηκε τη θλίψη από το χαμό του δημάρχου. “Δεν θέλω να πω τίποτε, δεν είναι ώρα να μιλήσω”, απάντησε η αντιδήμαρχος Παγγαίου Ευδοξία Συμεωνίδου. Ήταν αυτή που είπε στην αστυνομία πως “πριν από 15 ημέρες ο ταμίας μού είπε πως ο δήμαρχος έχει βάλει χέρι στο ταμείο και μιλάμε για μεγάλο ποσό”, όπως φαίνεται από την προανακριτική κατάθεσή της.
Οι καταγγελίες από τις δύο πλευρές, του περιβάλλοντος του δημάρχου και των δύο προφυλακισμένων υπαλλήλων, είναι εντελώς αντιφατικές για την τύχη του ποσού που χάθηκε και μέχρι τώρα φτάνει τα 705.000 ευρώ. “Θα ζητήσουμε τεχνική έρευνα, καθώς πιστεύουμε πως εισπράχθηκαν ποσά με εικονικά τιμολόγια για έργα που δεν έγιναν ποτέ”, υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης του 48χρονου ταμία Βασίλης Καγκαΐδης. Αποκάλυψε ακόμη πως ο πελάτης του έχει στην κατοχή του ηχογραφημένες συνομιλίες με τον δήμαρχο, η αποκάλυψη των οποίων θα προκαλέσει αίσθηση και θα δώσει απαντήσεις για τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. “Αν επέστρεφε ο δήμαρχος τα χρήματα που εισέπραττε, για ποιο λόγο δεν πήρε πίσω τις χειρόγραφες αποδείξεις;” είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Καγκαΐδης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου Απόστολος Τσιακίρης μιλώντας στη “ΜτΚ” ισχυρίστηκε πως έπεσε από τα σύννεφα με όσα αποκαλύφτηκαν. “Ειλικρινά δεν είχα ακούσει απολύτως τίποτε. Εάν άκουγα, ίσως να μη φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θα προσπαθούσα τουλάχιστον να μιλήσω στον δήμαρχο”, είπε. Υπογράμμισε πάντως πως ο ταμίας, αφού είχε εξαφανιστεί ο δήμαρχος και αναζητούνταν, του μετέφερε πως έδινε λεφτά στον δήμαρχο, “χωρίς όμως αποδείξεις. Μου είπε πως δεν μπορούσε να του χαλάσει το χατίρι”.
Εντύπωση έχει προκαλέσει η ευκολία με την οποία έφευγαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις αρχές του 2007 με πρόχειρες αποδείξεις γραμμένες σε απλές κόλες χαρτί, αντίγραφα των οποίων αποκαλύπτει σήμερα η “ΜτΚ”. Από τις σημειώσεις, σύμφωνα με τους υπερασπιστές, διακρίνονται οι γραφικοί χαρακτήρες του δημάρχου και του ταμία με δούνε και λαβείν μεγάλων ποσών. Με την ίδια προχειρότητα κρατούνταν το ταμείο του δήμου Παγγαίου, παρότι οι ορκωτοί ελεγκτές έβρισκαν όλα τα χρήματα στον ετήσιο έλεγχο στη θέση τους. “Την επόμενη μέρα, που δίνονταν τα λεφτά, αφαιρούνταν πάλι, και η τρύπα μεγάλωνε”, υποστηρίζουν μέσω του συνηγόρου τους οι κατηγορούμενοι. “Τις τρεις ημέρες που ήταν εξαφανισμένος ο δήμαρχος εκδόθηκαν έξι εντάλματα ύψους 4.000 ευρώ, που δεν πληρώθηκαν στους δικαιούχους”, υποστηρίζει από την άλλη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Από τον συνήγορο της οικογένειας του δημάρχου τονίζεται ακόμη πως όσα χρήματα είχε πάρει ο δήμαρχος τα επέστρεψε στην ώρα τους.
Το βέβαιο είναι πως λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ο δήμαρχος Τριαντάφυλλος Κουκούδης ζήτησε δανεικά 50.000 ευρώ από τον δήμαρχο Δοξάτου Δράμας Αναστάσιο Χατζηλαζάρου, “για να καλύψει δικό του άνοιγμα”, όπως είπε ο συνάδελφός του στην κατάθεση που έδωσε. Επίσης του ζήτησε να μεσολαβήσει, για να εκδοθούν τραπεζικά δάνεια στα ονόματα των δύο ταμιών, τα δικαιολογητικά των οποίων είχε στα χέρια του.
“Τώρα είναι αργά... Έρχονται πολλοί και μου λένε, γιατί δεν σε ακούγαμε. Είναι κρίμα, χάθηκε ένας άνθρωπος”. Ο 55χρονος επί τρεις θητείες πρώην δήμαρχος Παγγαίου Παράσχος Σιμούδης εμφανίζεται συγκλονισμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση της οικονομικής τρύπας στο δήμο.
Ο ίδιος σε πολλά δημοτικά συμβούλια και δημαρχιακές επιτροπές, στις οποίες συμμετείχε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έγινε το “μαύρο πρόβατο” για το δημοτικό συμβούλιο, καθώς μειοψήφησε σε πολλές αποφάσεις, τις οποίες θεώρησε επικίνδυνες. “Εγώ βγήκα πολλές φορές και κατήγγειλα ότι η λειτουργία του δήμου μας δεν είναι εύρυθμη. Για την ώρα δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συνέβη, αλλά πιστεύω πως σύντομα θα φανεί η αλήθεια”, τόνισε μιλώντας στη “ΜτΚ”.
Ο κ. Σιμούδης αποφεύγει να πάρει θέση για τις αιτίες του σκανδάλου στο δήμο Παγγαίου. “Δεν είχα θεσμικό δικαίωμα να ελέγξω τα οικονομικά”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στους δύο ταμίες επισήμανε πως μέχρι την τελευταία ημέρα που ήταν δήμαρχος, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2006, δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. “Μέχρι εκείνη την ημέρα μπορούσα να βάλω και το χέρι μου στη φωτιά, επειδή γνώριζα. Για μετά δεν μπορώ να κάνω τίποτε”, είπε χαρακτηριστικά.
Αποκαλυπτικά είναι όσα είπαν στις προανακριτικές απολογίες τους οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου, ομολογώντας πως προμηθεύτηκαν το αυτόματο Ούζι για να σκοτώσουν τον δήμαρχο, παρότι στις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας αναδιπλώθηκαν.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του 48χρονου ταμία Γιάννη Καγκαΐδη, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως την ώρα της συνάντησης με τον δήμαρχο θόλωσε και τον πυροβόλησε. Υποστηρίζει, όπως και προανακριτικά, πως ο δήμαρχος τον πίεζε, προκειμένου να κλείσει το οικονομικό άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί, και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε υπεξαίρεση χρημάτων.
“Είχαμε συμφωνήσει με τον αναπληρωτή ταμία ότι η μόνη λύση προκειμένου να απαλλαγούμε από τη δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση ήταν να τον σκοτώσουμε. Θα τον συναντούσαμε σε ένα πάρκιγκ στην Ηρακλείτσα, όπου θα τον πυροβολούσαμε. Αλλά δεν έγινε, επειδή έδινε μια συνέντευξη”, ισχυρίστηκε αναφερόμενος στο σχεδιασμό της δολοφονίας μέρες πριν εκτελεστεί το σχέδιο.
Και οι δύο υποστήριξαν πως ο δήμαρχος τους ζητούσε να του παραδώσουν τίτλους ακινήτων που είχαν, για να τα δώσει σε τοκογλύφους και να εισπράξει χρήματα, για να καλύψει το έλλειμμα.
Την ώρα που οι ορκωτοί ελεγκτές συνεχίζουν την έρευνα για το ακριβές ποσό που υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Παγγαίου, φύλο και φτερό κάνει τις υπηρεσίες του δήμου η Εισαγγελία Καβάλας. Με παραγγελία της προϊσταμένης εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωάννας Ζωγράφου διενεργείται κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη
τα τελευταία τρία χρόνια στο δήμο Παγγαίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί από ποια υπηρεσία θα διενεργηθεί, θα διερευνηθούν όλες οι συναλλαγές που έγιναν κάτω από το τραπέζι με πρόχειρα σημειώματα, καθώς και με εντάλματα πληρωμών, η προέλευση των οποίων θεωρείται ύποπτη.
Δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν το εύρος της έρευνας να επεκταθεί όσον αφορά τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου. “Δεν μπορεί όλα όσα έγιναν να περιορίστηκαν σε κύκλο μόνο τριών ανθρώπων”, έλεγαν χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως, εκτός του δολοφονημένου δημάρχου και των δύο προφυλακισμένων υπαλλήλων, ενδεχομένως και άλλοι αιρετοί ή υπάλληλοι να είχαν γνώση του θέματος.
Από κόσκινο, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, αναμένεται να περάσουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με τις οποίες εγκρίθηκε η κατασκευή έργων με την μορφή του κατ’ επείγοντος, προκειμένου να μην υπάρχει περιορισμός στο ποσό τής απευθείας ανάθεσης. Παράλληλα θα εξεταστούν ένα προς ένα όλα τα τιμολόγια και τα εντάλματα πληρωμής που εκδόθηκαν το επίμαχο διάστημα, ενώ όλα τα έργα θα μπουν στο μικροσκόπιο.
ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010
1 σχόλιο:
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ Ο ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΟΜΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΗΓΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΩΛΑΔΙΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ.ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙΣ ΑΤΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ.ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΜΙΕΣ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ&ΕΚΛΑΙΓΕ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΝ ΛΥΠΗΘΗΚΕ&ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ&ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΕΝΟΧΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ&ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ.ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΕΔΩ ΕΧΕΤΕ ΛΑΘΟΣ.
Δημοσίευση σχολίου