Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΑΤ...ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;;;

Τις εργασιακές συνθήκες και τις απολύσεις στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΑΤ φέρνει στο προσκήνιο ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη και Ηρ. Διώτη.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρονται στις καταγγελίες των εργαζομένων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΑΤ, που κατασκευάζει τα έργα στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Σύμφωνα με αυτές η κοινοπραξία παραβιάζει διαχρονικά και συστηματικά, τα εργασιακά δικαιώματα και ασκεί τρομοκρατία που φτάνει ως και την απόλυση των εργαζομένων που θα τολμήσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καταβολής δεδουλευμένων, υγιεινής και ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι σε εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ, στον κόμβο Παναγία-Γρεβενά, συνέβησαν 2 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κοινοπραξία απέλυσε παραμονές Χριστουγέννων 45 εργαζόμενους στο εργοτάξιο της Στυλίδας. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρωτοστατούσαν στην ίδρυση σωματείου και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους, απαιτώντας να πληρωθούν το επίδομα αδείας καθώς και τα δεδουλευμένα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να ανακληθούν οι 45 απολύσεις και να αποτραπούν νέες. Τι θα κάνουν για να διασφαλιστεί η απασχόληση όλων των εργαζομένων και να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές τους και το επίδομα αδείας. Αν θα ελεγχθεί το καθεστώς παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων και αν θα ληφθούν μέτρα για την τήρηση του εργατικού δικαίου.

Τέλος, δεδομένου ότι ειδικά την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους είχε στηλιτεύσει με επίκαιρη ερώτηση τον Ιούνιο του 2009 και ο νυν υφυπουργός του υπουργείου Υποδομών, κ. Μαγκριώτης, οι δύο βουλευτές ρωτούν αν έχουν αλλάξει οι θέσεις της ηγεσίας του υπουργείου σε σχέση με την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, και, αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την καταβολή των δεδουλευμένων.

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ρε παπάρα χέσε μας με τον Ξύριζα...μια ζωή στο 3 με 5 % θα κυμαίνεται και όλοι θα τον βρίζουν..