Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,Ο ΙΟΒΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ...

Περαιτέρω εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία θα επιφέρει νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καταγράφει έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Τα στοιχεία του ΙΟΕΒ για το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνουν επιδείνωση για δεύτερο συνεχή μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 64,2 από τις 66,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερα του φετινού μέσου όρου των 56,9 μονάδων.
Η υποχώρηση του Δεκεμβρίου εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από τη συνέχιση της διόρθωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο συνεχή μήνα. Δευτερευόντως, η υποχώρηση οφείλεται στη μείωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, η έντονη αναθέρμανση των προσδοκιών καταναλωτών και επιχειρήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, προσαρμόζεται πλέον στο διαμορφούμενο περιβάλλον και σε μία περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται ταυτόχρονα συνθήκες αυστηρής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της συνακόλουθης σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα.
Στους υπόλοιπους τομείς, οι προσδοκίες επιδεινώνονται στη Βιομηχανία, και στις Κατασκευές, ενώ σχεδόν αμετάβλητη είναι η εικόνα στις υπηρεσίες.
Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει τον Δεκέμβριο νέα υποχώρηση οκτώ μονάδων και διαμορφώνεται στις -44 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα του φετινού μέσου όρου.
Ωστόσο, κινείται χαμηλότερα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιδόσεων, οι οποίοι σημειώνουν οριακή άνοδο, στις -14 και -16 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι προσδοκίες των καταναλωτών επιδεινώνονται σε ακόμη οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Ο ελληνικός δείκτης παραμένει ανάμεσα στους χαμηλότερους της ΕΕ, στην 22η θέση.
Παρότι η διόρθωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο μήνα, μετά την άνοδο των προσδοκιών προεκλογικά, παρατηρείται διαχρονικά ως μια συστηματική μετεκλογική εξέλιξη, θα πρέπει ένα μέρος της επιδείνωσης να αποδοθεί και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα.
Ο ταχύς προσδιορισμός των μέτρων θα επιτρέψει γρηγορότερη προσαρμογή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στα νέα δεδομένα.
Στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που διαμορφώνουν το δείκτη, καταγράφεται υποχώρηση από 5 έως 7 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η ανασφάλεια των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού ο σχετικός δείκτης ο οποίος βελτιωνόταν τους τελευταίους μήνες, χειροτερεύει από τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ άλλων, οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν σημαντική υποχώρηση 7 μονάδων τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -21 μονάδες.
Το 13% των ελληνικών νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης ενώ το 44% προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται 5 μονάδες υψηλότερα, στις +62.
Σχεδόν ομόφωνα, σε ποσοστό 84%, τα νοικοκυριά αναμένουν ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12-μηνο.
Ωστόσο, μόλις το 5% περιμένει ελαφρά ή αισθητή μείωση.
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον ελληνικό, στις +44 και +46 μονάδες αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, υποδηλώνουν οριακή υποχώρηση του ποσοστού που αποταμιεύει λίγο ή πολύ, στο 25%.
Αυξάνεται στο 52% από 49% το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα».
Όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί παραμένουν στο 9% - 10% ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται οριακά στο 13%.

Στην ευρωζώνη και την ΕΕ, το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται ολοκληρώνοντας έτσι εννέα μήνες συνεχούς βελτίωσης.
Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Νοέμβριο κατά 4,1 μονάδες στην Ε.Ε. και 2,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 92,0 και 91,3 μονάδες αντίστοιχα, παραμένοντας ωστόσο ακόμη χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ή ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ...ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ "ΚΡΙΣΗ" ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: