Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες θα επαναληφθούν στις 25 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν προβεί σε καμιά ανακοίνωση. Στις χθεσινές συνομιλίες παρενέβη με τηλεφωνική επικοινωνία και η Χίλαρι Κλίντον.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση οι δύο ηγέτες δαπάνησαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των συνομιλιών σε τετ α τετ συναντήσεις, χωρίς τα Ηνωμένα Εθνη και χωρίς συμβούλους. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως υπήρξε πρόοδος.
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ακόμη δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, «αλλά δεν κουβεντιάζουμε και του αέρα, δηλαδή έτσι χωρίς νόημα». Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «είμαι πολύ πολύ προσεκτικός να σας πω ότι υπήρξαν συγκλίσεις. Ακόμα, έχω πολλή υπομονή, όπως ξέρετε, γενικότερα και με τον κ. Ταλάτ και με την Τουρκία και με τον δικό μας τον κόσμο, για να είμαι και ψύχραιμος και να συνεχίσω την προσπάθεια διότι ο στόχος δεν είναι να αποτύχουμε. Ο στόχος είναι να πετύχουμε και ήθελα να σας διαβεβαιώσω ακόμα μία φορά ότι υπερασπίζομαι αυτά που πρέπει να υπερασπίζομαι».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία μίλησε ξεχωριστά με τους δύο ηγέτες, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η κ. Κλίντον στη συνομιλία της με τον πρόεδρο Χριστόφια αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θα συνέβαλλε στην ειρήνευση της περιοχής.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε τον ρόλο-κλειδί της Τουρκίας στο Κυπριακό, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις τους με την Τουρκία, έτσι ώστε αυτή να πεισθεί να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί για την επίτευξη λύσης η οποία να στηρίζεται σε αρχές.

Το ερχόμενο Σάββατο ο πρόεδρος Χριστόφιας έρχεται στην Αθήνα και τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Την Κυριακή θα μεταβεί στην Αρτέμιδα για να επιθεωρήσει τα έργα ανοικοδόμησής της που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πελοποννήσου.

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: