Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ...

Οι διπλωματικές διευθετήσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας ολοκληρώθηκαν και, όπως προκαταρκτικά έχει συμφωνηθεί, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα στα μέσα Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως ανέφεραν έγκυρες διπλωματικές πηγές, η 16η Φεβρουαρίου φαίνεται πως είναι στις έως τώρα συνεννοήσεις η κεντρική ημερομηνία για τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο οποίος αναμένεται να γίνει επίσης δεκτός στο Κρεμλίνο και από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Το οριστικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ανακοινωθεί
και επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να «ξεκαθαρίσει» το ταχύτερο δυνατό η κατάσταση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, οι προοπτικές κατασκευής του οποίου μάλλον απομακρύνονται, λόγω κυρίως της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας και «δεύτερων» ρωσικών σκέψεων. Αυτό αποκαλύπτει και η επιτάχυνση της ρωσικής προσχώρησης στο τουρκο-ιταλικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις στη Μόσχα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδιαφέρον της Μόσχας παραμένει ενεργό για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο νοτιότερος κλάδος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία. Υπολογίζεται ότι σε πολύ λίγα χρόνια το 35 % των ευρωπαϊκών αναγκών θα καλύπτεται από τον «South Stream», για την ταχύτερη υλοποίηση του οποίου -και προπαντός πριν από τη λειτουργία του ανταγωνιστικού «Nabucco»- η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να κάνει τα αδύνατα δυνατά.
Στο αμιγώς διμερές ενεργειακό «πακέτο» βρίσκεται η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, που λήγει το 2016, για την οποία
οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν.

«Πρέπει να διαλυθούν τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν από ασάφειες, καθυστερήσεις και ατυχείς κινήσεις το προηγούμενο διάστημα και να μπουν οι σχέσεις Μόσχας και Αθήνας στη νέα τους βάση, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει για κανέναν καιρός για χάσιμο».

Υπό το ενεργειακό-οικονομικό πρίσμα φαίνεται πως θα εξεταστούν και όλα τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν παραδοσιακά τις ελληνορωσικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, καθώς ειδικά στις εποχές της οικονομικής στενότητας οι διπλωματικές σχέσεις τείνουν να καταστούν πρώτα και πάνω απ' όλα κλασικές... business.

ΜΑ ΚΑΛΑ...Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ...ΠΡΙΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ
ΜΕ ΤΟΝ BARACK OBAMA;;;

ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ....Ή ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: