Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ...

Την πρόθεση του Βελιγραδίου να μεσολαβήσει στη διένεξη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς από το βήμα της 3ης Συνόδου των πρέσβεων της Σερβίας που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

"Είμαστε πρόθυμοι να μεσολαβήσουμε για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και επιθυμούμε να αποτελέσουμε μέρος μιας λύσης και όχι, όπως στο παρελθόν, μέρος του προβλήματος", δήλωσε ο Μπόρις Τάντιτς.
Ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε ότι "η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας - μέλους του ΟΗΕ, διότι στη βάση αυτής της πολιτικής οικοδομεί τη στάση της στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κόσοβο".
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής το 2010, ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι ανάμεσα σε αυτές θα είναι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως το 2014, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό μπορεί να συμβεί το 2014.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι μέσα στο 2010 θα επικυρωθεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ε.Ε. και στις αρχές του 2011 η Σερβία θα λάβει καθεστώς χώρας προς ένταξη.

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: