Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ...

Το Ιράν είναι έτοιμο για σταδιακή ανταλλαγή ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου έναντι καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20% για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Επίσης ο ιρανός εκπρόσωπος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι "εάν το άλλο μέρος δεχθεί τη σταδιακή ανταλλαγή, μπορούμε να συζητήσουμε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες".
Σημειώνεται ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) είχαν ζητήσει τον Οκτώβριο από την Τεχεράνη να αποστείλει άπαξ στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματός της σε ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου να εμπλουτιστεί κατά 20% πριν μετατραπεί σε καύσιμο στη Γαλλία.

Η Τεχεράνη αντιπρότεινε σταδιακές αποστολές μικρών ποσοτήτων σε τρίτες χώρες (όπως Τουρκία, Ιαπωνία, Βραζιλία, ή ακόμη και σε μέρη του ίδιου του Ιράν) και απέστειλε "τελεσίγραφο" στη διεθνή κοινότητα στις 2 Ιανουαρίου, πιέζοντάς την να δεχθεί την πρότασή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Επιπλέον σήμερα η Κίνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι "υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματικές προσπάθειες" και ζήτησε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ο Μεχμανπαράστ μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις, αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων που επικρατούν στο Ιράν, του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ "συμβούλεψε" τους γάλλους αξιωματούχους να ασχολούνται με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους "και όχι με αυτές άλλων χωρών που δεν τους αφορούν".
"Πιστεύω ότι οι γάλλοι αξιωματούχοι ασχολούνται τόσο με τις υποθέσεις άλλων χωρών που δεν τους αφορούν -και που δεν καταλαβαίνουν- και ξεχνούν την εσωτερική κατάσταση στο Παρίσι και την υπόλοιπη Γαλλία".

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: