Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ...ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ...

"Μάχη" με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία που βρίσκονται ήδη στα Τέμπη, στο σημείο των κατολισθήσεων. Σκοπός των τεχνικών, σύμφωνα με τον Δρα Άγγελο Γουίλιαμς Λειβαδά από την πλευρά της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο, είναι να δοθεί ο δρόμος όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κυκλοφορία. "Ακόμη και 15 ημέρες να δοθεί νωρίτερα ο δρόμος των Τεμπών, θα υπάρχει μεγάλο κέρδος και ήδη γίνεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση", εξηγεί ο κ. Λειβαδάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, "ο χρόνος που θα παραδοθεί ξανά στην κυκλοφορία το έργο δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να συντομεύσει κατά ένα περίπου δεκαπενθήμερο". Ακόμη και αυτό το διάστημα θα ανακουφίσει χιλιάδες οδηγούς, ενώ εξειδικευμένα στις κατολισθήσεις συνεργεία εκτελούν εργασίες για να το πετύχουν.

Δεν είναι μόνο η κατολίσθηση των Τεμπών στα μέσα του Δεκέμβρη που έκοψε την Ελλάδα στα δύο και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις στο 18ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Καλλιθέας αλλά και σοβαρές κατολισθήσεις πριν από μερικά 24ωρα στο νομό Ιωαννίνων καθώς και στο νομό Αχαΐας, όπου ξεριζώθηκαν δεκάδες δένδρα.
"Οι κατολισθήσεις γίνονται κατά κανόνα έπειτα από βροχή. Τα πιο ευαίσθητα σε κατολισθήσεις εδάφη είναι τα αργιλικά", εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ Γ. Σούλιος, ο οποίος τονίζει: "σε περιοχές με περιορισμένη διέλευση είναι συχνά προτιμότερο να γίνουν κατολισθήσεις και στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η δαπάνη των εργασιών είναι πολύ μικρότερη".

Στελίνα Μαργαριτίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: