Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

ΕΛΛΑΣ,ΕΛΛΗΝΩΝ,ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ...ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ...ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ...

«Ενα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα με αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας, είναι αυτό που συνδυάζεται με εγγυήσεις για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όσους έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η υγεία για μας δεν είναι εμπόρευμα. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι. Εμείς δημιουργήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εμείς θα το ξαναρχίσουμε ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους Ελληνες πολίτες».
«Λόγια του αέρα» αποδεικνύονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περί κοινωνικού κράτους και αξιοπρεπούς διαβίωσης, όταν περίπου σαράντα συνάνθρωποί μας που είχαν μπει εδώ και ένα χρόνο στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έμαθαν πριν από λίγες ημερες ότι το Κέντρο είχε πάψει να λειτουργεί από τον Ιούνιο.

Ο νέος διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής (Β' ΠΧΚ) και Χειρουργικής Παθολογίας, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούσε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ηπατος (ΜΜΗ), καθηγητής Γρηγόριος Κουράκλης, όταν ανέλαβε καθήκοντα ενημέρωσε τον διοικητή του νοσοκομείου Αναστάσιο Γρηγορόπουλο τονίζοντας πως «δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και όροι για την ασφαλή διεξαγωγή των μεταμοσχεύσεων του ήπατος διότι είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει ΜΜΗ στο Λαϊκό Νοσοκομείο».
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας, ο οποίος ζητεί από την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να μεριμνήσει ώστε άμεσα με τις απαραίτητες προδιαγραφές να επαναλειτουργήσει το Κέντρο.
Στην αναφορά του προς τον διοικητή ο κ. Κουράκλης υπογραμμίζει: «Από τις 9.6.09 η προσωρινή χορήγηση της άδειας λειτουργίας της ΜΜΗ έχει λήξει και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση. Μετά το πέρας της προσωρινής χορήγησης άδειας θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι όροι λειτουργίας της μονάδας σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ώστε να χορηγηθεί οριστική άδεια λειτουργίας. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες που αφορούν τη γνωστοποίηση στο υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων καθώς και τα συνεργαζόμενα τμήματα του Νοσοκομείου ώστε να αποδεσμευτούν από τις υποχρεώσεις τους προς τη ΜΜΗ».

Ερωτηθείς για το θέμα ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος μας είπε: «Λάβαμε υπ' όψιν την αναφορά του κυρίου Κουράκλη και δημιουργήσαμε τους νέους όρους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις λειτουργίας. Σκεφθείτε ότι υπήρχε μόνο ένας γιατρός, ο χειρουργός Ε. Αντωνίου. Σημειώστε ότι δεν είχαμε ποτέ στα χέρια μας τη λίστα αναμονής των ασθενών. Ολα αυτά τα στείλαμε στο υπουργείο Υγείας προς έγκριση και περιμένουμε το οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και να χορηγήσει την άδεια».
Απευθυνθήκαμε και στον προηγούμενο διευθυντή της κλινικής, τον καθηγητή Αλκιβιάδη Κωστάκη, ο οποίος επί τρία χρόνια λειτουργούσε τη ΜΜΗ. «Τόσα χρόνια χωρίς ασφαλείς όρους λειτουργούσε η μονάδα;» τον ρωτήσαμε. «Εγώ τι να κάνω;» ήταν η απάντησή του. «Είναι απαράδεκτο τα ηπατικά μοσχεύματα που μας έρχονται να τα στέλνουμε στο εξωτερικό. Η Μονάδα πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει».
Ασθενής από τη Λάρισα ο Ιωάννης Μακαντάσης, μόλις προχθές έμαθε για τη διακοπή λειτουργίας του μεταμοσχευτικού κέντρου στο Λαϊκό. «Είχα μπει σε λίστα αναμονής τον Μάρτη. Οι γιατροί εδώ με έστειλαν στο Λαϊκό. Περίμενα πώς και πώς τη σειρά μου, αν και ποτέ δεν μας είπαν πόσοι ήταν μπροστά από εμάς. Τώρα δεν ξέρουμε εάν θα ξανανοίξει το κέντρο ή εάν θα πάμε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Δεν μας φτάνει ο Γολγοθάς μας, έχουμε και την κοροϊδία από τους πολιτικούς που δεν υπογράφουν. Πρέπει κάποιος να τους πει πως για εμάς η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου...».

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2010


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: