Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΠΕΡΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΙΑΣ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

Θα συνδέει τις ανεμογεννήτριες των θαλασσοδαρμένων βόρειων ακτών της Σκωτίας με τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα της Γερμανίας. Η δύναμη των κυμάτων που σκάνε στα παράλια του Βελγίου και της Ολλανδίας, θα ενωθεί με τα υδροηλεκτρικά φράγματα των φιορδ της Νορβηγίας: Με λίγα λόγια, το πρώτο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης ειδικά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνει πολιτική πραγματικότητα αυτόν το μήνα, καθώς εννέα χώρες της γηραιάς ηπείρου ολοκληρώνουν τα σχέδιά τους για συνένωση των σχετικών εγκαταστάσεων που διατηρούν γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα. Το δίκτυο, το οποίο θα αποτελείται από χιλιάδες χιλιόμετρα υψηλής απόδοσης καλωδίων θα στοιχίσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί να απαντήσει σε μία από τις βασικές κριτικές που δέχονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ότι η ποσότητα ενέργειας που εκλύουν εξαρτάται από τον καιρό.

Μετά την κατασκευή του δικτύου, θα παρέχεται στην Ευρώπη ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όποτε φυσάει αέρας, λάμπει ο ήλιος ή έχει θαλασσοταραχή. Συνδεδεμένο με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Νορβηγίας, θα λειτουργήσει σαν γιγαντιαία μπαταρία ισχύος 30GW, η οποία θα παρέχει καθαρή ενέργεια, θα αποθηκεύει ρεύμα όταν η κατανάλωση είναι μικρή και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για το πανευρωπαϊκό υπερδίκτυο καθαρής ενέργειας που θα συνδέει ολόκληρη την Ευρώπη με τα απέραντα φωτοβολταϊκά που θα στηθούν στη Βόρεια Αφρική. Μέχρι το φθινόπωρο, τα κράτη που συμμετέχουν σε πρώτη φάση –Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο– θα έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο για την κατασκευή του υψηλής τάσης και συνεχούς ρεύματος δικτύου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να εκπληρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την υπόσχεσή της, ότι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας που παράγει θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

«Ξέρουμε ότι η Βόρεια Θάλασσα έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας, τα οποία και εκμεταλλευόμαστε όπως μπορούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Λόρδος Χαντ. «Υπάρχουν όμως τομείς όπου η συνεργασία με άλλες χώρες θα αποβεί πολύ πιο συμφέρουσα. Η συμφωνία για το δίκτυο ανανεώσιμων πηγών επομένως έρχεται την κατάλληλη στιγμή».
Πάνω από 100 γιγαβάτ αιολικών πάρκων κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Ευρώπης, περίπου 10% δηλαδή της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει η ήπειρος. Η αλματώδης ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας καθιστά αναγκαία την ανανέωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως παρατηρεί ο Τζάστιν Γουίλκις, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Μελέτη του EWEA που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο υποδεικνύει που θα πρέπει να στηθούν τα νέα αυτά δίκτυα και η συμφωνία των εννέα κρατών φαίνεται ένα καλό σημείο εκκίνησης. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι πολύ πιο αποκεντρωμένες και συνήθως οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Το δίκτυο στη βόρεια θάλασσα θα εξασφαλίσει ασφαλή και σταθερή ροή από ανανεώσιμες πηγές, εξισορροπώντας την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Νορβηγίας παράγουν όση ενέργεια παράγουν 30 μεγάλα εργοστάσια άνθρακα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τυχόν πλεόνασμα για να μεταφέρουν νερό στις πηγές τους, το οποίο θα απελευθερώνουν όταν το απαιτεί η αυξημένη ζήτηση. «Τα οφέλη του υπερδικτύου δεν περιορίζονται στη διασύνδεση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η επιπλέον παραγωγή θα επιτρέπει στις χώρες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ να ανταλλάσσουν ενέργεια και επομένως θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο Γουίλκις.
Προτάσεις για κατασκευή δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα εξετάζονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ομάδα εργασίας της Επιτροπής, της οποίας ηγείται ο Γκέογκ Βίλεμ Αντάμοβιτς, θα παρουσιάσει το σχέδιο της μέχρι το τέλος του 2010. Ο Αντάμοβιτς γνωρίζει ότι χωρίς επιπλέον υποδομές, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της. Σύμφωνα με τον Λόρδο Χαντ, τα σχέδια της ομάδας του Αντάμοβιτς θα λάβουν υπόψη τους το υπερδίκτυο των εννέα κρατών.

Το κόστος του δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα δεν έχει ακόμη υπολογιστεί επακριβώς, αλλά το 2008 η Greenpeace το είχε –αρχικώς– εκτιμήσει στα 15 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ για 6.000 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου καλωδίου. Η μελέτη του EWEA υπολόγισε ότι το κόστος για 100GW, μαζί με τους μετασχηματιστές που θα χρειαστούν ανεβαίνει στα 30 δισεκατομμύρια, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό. Οι τεχνικές, σχεδιαστικές, νομικές και περιβαλλοντολογικές λεπτομέρειες του έργου θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι των εννέα αυτόν το μήνα.
«Το πρώτο ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό όραμα», μας λέει ο Χαντ. «Πιθανότατα θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το φθινόπωρο, σε επίπεδο υπουργών, στο οποίο θα περιγράφουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πως σκοπεύουμε να το πετύχουμε».

«Οσοι συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, το κάνουν έχοντας επίγνωση των αναγκών του μέλλοντος», λέει ο Γουίλκις και προσθέτει: «Το δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας θα είναι η σπονδυλική στήλη του μελλοντικού πανευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας». Το μελλοντικό αυτό υπερδίκτυο, που έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Ζαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, θα συνδέει και τα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Νότιας Ευρώπης. Αυτά θα αποτελούνται κυρίως από φωτοβολταϊκά και από ηλιακούς συλλέκτες που θα ζεσταίνουν νερό, ώστε να κινούνται τουρμπίνες με ατμό. Επίσης, θα περιλαμβάνει γεωθερμικά και αιολικά πάρκα. Οι επιστήμονες άλλωστε υπολογίζουν ότι το 0,3% της θερμότητας του φωτός της Σαχάρας και των ερήμων της Μέσης Ανατολής αρκεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη. Στο δίκτυο, η ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος. Πρόκειται για αγωγούς πιο ακριβούς από εκείνους του εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά με λιγότερες απώλειες όταν μεταφέρουν ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: