Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΚΡΟΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ SIEMENS,ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ,ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ...ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ "ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ" ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΌΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ...

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά «τσουνάμι» Εξεταστικών Επιτροπών, τη συγκρότηση των οποίων προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να διαλευκανθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στις πολύκροτες υποθέσεις του Χρηματιστηρίου (περίοδος 1998- 2008), της Siemens, των δομημένων ομολόγων, του Βατοπαιδίου και της εξαγοράς από την Cosmote της εταιρείας Γερμανός. Στις πέντε αυτές Εξεταστικές Επιτροπές αναμένεται, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από το ΠαΣοΚ, να προστεθεί και μια έκτη, η οποία αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την ίδια στιγμή ωστόσο επικρατεί απόλυτη ασάφεια ως προς τους χειρισμούς του κυβερνώντος κόμματος όσον αφορά τη διαχείριση του τεράστιου σε όγκο έργου που έχουν να επιτελέσουν οι δεκάδες βουλευτές που θα συμμετέχουν στις εργασίες των επιφορτισμένων με ανακριτικές εξουσίες Εξεταστικών Επιτροπών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες επαφές της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο , ώστε ακολούθως να υπάρξουν και οι σχετικές συνεννοήσεις με τα κόμματα και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ετσι παραμένει ακόμη άγνωστο το πώς ακριβώς θα οργανωθεί και θα καταμεριστεί η δουλειά των Εξεταστικών Επιτροπών, αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν- με ποιους όρους και με ποια χρονοδιαγράμματα. Το μόνο που φαίνεται για την ώρα πιθανότερο είναι ότι οι βουλευτές-μέλη των Επιτροπών θα κοπιάσουν με το αζημίωτο, αν και στο παρελθόν η συμμετοχή τους σε αυτές εθεωρείτο ότι πρέπει να είναι αμισθί.

Σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία η Βουλή καλείται να νομοθετήσει μια σειρά μέτρων της κυβέρνησης που θα αποτελέσουν τομή για την ελληνική οικονομία, τη συγκρότηση και τη διοίκηση του κράτους, αλλά και για το πολιτικό σύστημα (φορολογικό, εκλογικός νόμος, Καποδίστριας 2, Ασφαλιστικό, μεταναστευτικό, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κτλ.), περίπου το ένα τρίτο του Κοινοβουλίου κινδυνεύει να απασχολείται σχεδόν αποκλειστικώς στις μαζικές, πολύωρες συνεδριάσεις των Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες θα κληθούν να περατώσουν τις εργασίες τους και να εκδώσουν τα σχετικά πορίσματα ως το τέλος της παρούσης κοινοβουλευτικής συνόδου (τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου). Η πιθανότερη εκδοχή είναι να συνεδριάζουν ανά 2+2+1, σε περίπτωση που θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, ή 2+2+2 σε περίπτωση που προστεθεί και η έκτη εξεταστική για τις υποκλοπές. Παραμένει άγνωστο εξάλλου και το πώς θα δρομολογηθεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης από την Ολομέλεια των επίμαχων προτάσεων τις οποίες έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ (αν δηλαδή θα συζητηθούν σε μία συνεδρίαση από κοινού, αλλά θα διεξαχθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες, ή αν θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις).

Οσον αφορά τη σύνθεση των Επιτροπών, η οποία βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής συναρτάται από την αναλογική δύναμη των κομμάτων, επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει. Αν δηλαδή θα εξακολουθήσει η καθιερωμένη από την εποχή της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν (1999) πρακτική- η οποία συνεχίστηκε και στις κατοπινές Εξεταστικές Επιτροπές για τις εξοπλιστικές προμήθειες (2004), το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου (2008) και την ακτοπλοΐα στις άγονες γραμμές (2009)- βάσει της οποίας οι συνθέσεις ήταν 23μελείς (12 μέλη από την πλειοψηφία, 8 από τη μειοψηφία και από ένα για τα τρία μικρότερα κόμματα). Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα βρισκόταν ενώπιον του ιδιότυπου φαινομένου 115 βουλευτές της (πέντε Εξεταστικές επί 23 μέλη) ή αντιστοίχως 138 (στην περίπτωση που οι επιτροπές αυξηθούν κατά μία), δηλαδή πλέον του 1/3 της δύναμής της, να είναι αναγκασμένοι να απασχολούνται πλήρως στις συνεδριάσεις των Εξεταστικών Επιτροπών εν μέσω νομοθετικού... οργασμού του Κοινοβουλίου.

Βεβαίως, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο αφενός μεν κάποια μέλη επιτροπών να συμμετέχουν και σε άλλες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθέσεις να είναι μικρότερες π.χ. 19μελείς (10 μέλη από το ΠαΣοΚ, 6 η ΝΔ και από ένα το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ). Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης, καθώς τις πέντε Εξεταστικές Επιτροπές θα κληθούν να απαρτίσουν 95 βουλευτές (ή 114 αν αυξηθούν σε έξι). Αυτό που έχει αποφασιστεί για την ώρα είναι να ενισχυθούν σε προσωπικό οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες θα συνεπικουρούν το έργο των Εξεταστικών Επιτροπών (όπως για την έκδοση των πρακτικών, κτλ.). Σε κάθε περίπτωση, οι γρίφοι που έχει να επιλύσει ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πολλοί και σύνθετοι. Προς το παρόν πάντως είναι άγνωστο τι θα εισηγηθεί στα κόμματα και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (ενδεχομένως εντός της εβδομάδος), αφού προηγηθούν οι σχετικές συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μείζον ωστόσο δεν είναι το διαδικαστικό, αλλά το πολιτικό μέρος, καθώς το όλο πλαίσιο εκτός των ασαφειών που παρουσιάζει είναι και εξαιρετικά πιεστικό, στοιχείο το οποίο προβληματίζει πολλούς βουλευτές από όλες τις πτέρυγες ως προς τα περιθώρια που υπάρχουν για μια εις βάθος διερεύνηση τόσο μεγάλων υποθέσεων και μάλιστα με παραγεγραμμένα τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που θα προέκυπταν εις βάρος των εμπλεκομένων προσώπων. Αλλά ακόμη και για τις προς διερεύνηση πολιτικές ευθύνες υπενθυμίζεται από κάποιους με νόημα ότι πρόσωπα-«κλειδιά» βρίσκονται ήδη εκτός Βουλής. «Πράγματι, σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος των υποθέσεωνοι περισσότερες ευθύνες έχουν παραγραφεί με τη λήξη της Συνόδου της Βουλής πριν από τις ευρωεκλογές» δήλωνε (στον ραδιοσταθμό «Βήμα FΜ») προ ημερών ο κ. Πετσάλνικος, διευκρινίζοντας ότι πέραν αυτού «υπάρχει και η διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών».

«Η πολιτική απαξία είναι μια πολύ βαριά ποινή και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή» σημείωνε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η σύσταση και λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών «ένα και μόνον στόχο πρέπει να έχει: τη διερεύνηση της αλήθειας και όχι την ταλαιπωρία ή την εξόντωση οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου, είτε συμμετέχει είτε δεν συμμετέχει στα κοινά», αναγνωρίζοντας έτσι ότι (εκ των πραγμάτων) ο μόνος αντικειμενικός σκοπός που υπάρχει είναι ο εντοπισμός πολιτικών ευθυνών- αν προκύψουν- και η καταγραφή τους.

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν έχετε καταλάβει πως το τσουνάμι των εξεταστικών έχει και μια άλλη αιτία. Οι συνεδριάσεις είναι αμειβόμενες δηλαδή μια ώρα συνεδρίασης σημαίνει για τον βουλευτή 300 ευρώ. τι νομίζετε για την αλήθεια κόπτονται; οχι βέβαια. για την τσέπη τους