Στα «αζήτητα» παραμένουν περίπου 700 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα και 2.000 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων, που είναι προς πώληση από τα τέλη του περσινού Αυγούστου.
Η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής ύφεσης επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων, ενώ εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα φορολόγησης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν όχι μόνο οι προς πώληση μονάδες αλλά και τα λουκέτα.
Εκατοντάδες επαγγελματίες καταφεύγουν στην πώληση των επιχειρήσεών τους για να γλιτώσουν μια πιθανή κατάσχεση, μιας και δεν μπορούν να καλύψουν τα δάνειά τους ή τα λειτουργικά της κόστη. Η κακή πορεία του τουρισμού πέρυσι είχε σαν αποτέλεσμα ο τζίρος των ξενοδοχείων να μειωθεί κατά 16%, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των ξενοδόχων προς τις τράπεζες πλησιάζουν τα 7,4 δισ. ευρώ.
«Η κρίση δημιουργεί προβλήματα για αρκετούς επαγγελματίες και ευκαιρίες για άλλους», τονίζει η Μίνα Λάντζη-Μπέλου, εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Lantzi Properties που ειδικεύεται στις πωλήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
«Υπάρχει μεγάλη προσφορά τουριστικών καταλυμάτων όχι όμως και αγορές. Διεθνείς όμιλοι, μεγάλες, ελληνικές αλυσίδες ξενοδοχείων, κατασκευαστικές εταιρείες, όσο και ιδιώτες, οι οποίοι είτε επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού, είτε -και αυτό αφορά κυρίως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα- να αποκτήσουν εξοχική κατοικία, προχωρούν σε διερευνητικές επαφές, το deal, όμως, παίζεται στην τιμή», επισημαίνει η κ. Μ. Λάντζη-Μπέλου.
Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ανδρέα Ανδρεάδη, «τουλάχιστον 500 ξενοδοχεία πωλούνται έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 2 δισ. ευρώ». Επειδή, όμως, αρκετοί ιδιοκτήτες κινούν τις διαδικασίες πώλησης μόνοι τους, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τα προς πώληση ξενοδοχεία να φτάνουν τα 700, από τα 9.800 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Οπως υποστηρίζουν μεσίτες και τοπικοί φορείς, οι μονάδες που πωλούνται είναι κυρίως μικρομεσαίες και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ. Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αντίστοιχα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προς πώληση, στα οποία οι τιμές δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Oπως λένε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, αν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, θα δημιουργηθούν μεγάλοι κραδασμοί στον κλάδο. Αλλες μονάδες θα υπολειτουργήσουν και άλλες θα «παραδώσουν τα κλειδιά». Μόνο στην Aττική και στα νησιά του Αργοσαρωνικού πωλούνται περίπου 60 μονάδες. Γύρω στα 70 ξενοδοχεία πωλούνται στα νησιά του Ιονίου, με τα περισσότερα να είναι στην Κέρκυρα.
Στην Κρήτη πωλούνται 50 μονάδες, 30 στη Χαλκιδική, 60 στα Δωδεκάνησα - τα περισσότερα στη Ρόδο και στην Κω και 20 στις Κυκλάδες, κυρίως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, και Ιο. «Στο σφυρί» έχουν βγει μονάδες και στη Θεσσαλονίκη, στην Πιερία, στον Βόλο, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στη Χαλκίδα, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο, στην Κοζάνη, στη Μεσσηνία, στη Θάσο, στη Λακωνία, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αχαΐα, στη Φωκίδα, στην Καρδίτσα, στις Σέρρες, στον Έβρο στη Ροδόπη.
Eλάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν «αλλάξει χέρια». Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας φημολογείται ότι εξαγόρασε πρόσφατα γνωστό ξενοδοχείο της Ρόδου, ενώ μεγάλος, ξένος όμιλος περιμένει να πέσουν οι τιμές προκειμένου να «τοποθετηθεί» σε δημοφιλείς προορισμούς.
Σύμφωνα με μεσίτες oι ξένοι όμιλοι θεωρούν ότι τα ποσά που ζητούν οι Ελληνες ξενοδόχοι για την πώληση των μονάδων τους είναι υψηλά και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως στην Ισπανία, και κυρίως στην Τουρκία και στην Κροατία.
Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2010
7 σχόλια:
κοροιδευε τον καραμανλη οταν ελεγε οτι θα παγωσει τους μισθους, κι ελεγε οτι αυτος θα δωσει αυξησεις ισες με τον πληθωρισμο.
και τωρα καθε μερα κοβει και κατι η ανεπαγγελτη παλιοπουστα ο γιωργακης.
που δεν εχει ουτε ενα ενσημο.
αλλα ειχε το ονομα του σκατογερου του μαλακες ελληνες και τον βγαλατε και αυτοδυναμο οπως σας εδιναν εντολες οι κωλοφυλλαδες του, για να κανει τωρα οτι γουσταρει ο ασχετος κολλεγιοφλωρος.
παρτε τωρα το ονομα του και βαλτε το βαθια μεσα στις ηλιθιες ελληνικες κωλοτρυπιδες σας.
εχουν ηδη ανοιξει τοσο αλλωστε απο τοσα χρονια που τρωτε πουτσα σαν λοβοτομημενοι χωρις αντιδραση, που πια δεν σας ποναει.
Οι ξενοδοχοι,το παραεκαναν.
Δικλινο πανω απο 50 ευρω ειναι απατη
Ετσι κλεισαν και αλλα θα κλεισουν.
Βαζουν δυο..μεταξωτες μαξιλαρες κανουν ενα δωματιο για ..παρτυ και νομιζουν πως τοαγοραζουμε.
Δεν λυπαμαι γιατι τοσα που βγαζουν δεν εχουν αλλοι ενα χρονο σκληρης εργασιας.
ασε φορους....κλεψιες....
λοιπον σαλλεςχωρες μαςστειλαν μετο τροποτους.
Ωραια ηΕλλαδα μακαιτα ευρω δεν ταβρικαμε στοδρομο.
Ιδιως οι Ελληνες.
Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.
ΓΙΑ ΤΑ ....ΛΑΜΟΓΙΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ.
ΑΝΩΝΥΜΕ 4.14 ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΔΕΝ ΤΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΖΑΝ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ, ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΧΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Μην πιστεύετε τίποτα. Εχουν ήδη κλείσει δωμάτια για όλη τη σεζόν με 7 Ε το ένα. Απλά περιμένουν τους ηλίθιους τους Ελληνες τον Αύγουστο με 70Ε. Σκατά θα πάρετε φέτος !Για το Πάσχα, ξενοδοχεία της Δυτικής Μακεδονίας ζητάνε 120 Ε το 4κλινο !
ΟΥΣΤ ΡΕ ! Φέτος θα πέσει φιλοξενία και αντίσκοινο, αρπάχτρες !
Τα Ελληνικά ξενοδοχεία είναι υπερβολικά ακριβά, χωρίς να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες.
Δημοσίευση σχολίου