Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2010

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΡΑΜΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΟΙ ΦΥΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΙΑΝΟΥ...

Σαφείς ενδείξεις για αλλαγή του κλίματος στον διεθνή Τύπο υπήρξαν χθες, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Παπανδρέου στο Νταβός. Μάλιστα, πρώτη φορά οι ξένες εφημερίδες φαίνεται να παίρνουν τη θέση της Ελλάδας ζητώντας τη στήριξή της.
Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς» η οποία ζητεί την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τους εταίρους της. «Δεν θα πρέπει ολόκληρο το φορτίο να πέσει στην Ελλάδα, μια από τις μικρότερες και πιο φτωχές οικονομίες της ευρωζώνης», τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως πως «οποιαδήποτε ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία που τόσο κατάφωρα έχει παραβιάσει η Αθήνα».

Η περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, με τις πολλαπλές της εκφάνσειςαπό τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μέχρι το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση η χώρα να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της- απασχόλησε και τον ευρωπαϊκό Τύπο. Τούτη τη φορά, μάλιστα, εν όψει και των σημερινών ανακοινώσεων της Κομισιόν για τα μέτρα που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, θίγεται και το ζήτημα των λοιπών χωρών της ευρωζώνης που έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα, με πρώτη τη Γαλλία.
Στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Όλοι Έλληνες;», η εφημερίδα «Μοντ» σημειώνει πως ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχθούν οι Έλληνες τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% θα αποτελέσει ουσιαστικά και δείγμα για τις λοιπές χώρες- και γι΄ αυτό θα παρακολουθούν μετά μεγάλης προσοχής οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναζητώντας τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Ουσιαστικά, υπαινίσσεται ότι η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο της ευρωζώνης...
Η «Γκάρντιαν» επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο των Βρυξελλών που υποστηρίζει ότι «για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να υπάρξει διάσωση, αλλά το γιουρογκρούπ μπορεί να δράσει μαζί με τους Έλληνες για μεταρρύθμιση. Έχουμε μια νομισματική ένωση, ένα σύστημα υποστήριξης του νομίσματος, αλληλεξάρτηση».
Η γερμανική «Ντι Βελτ» φιλοξενεί μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, σύμφωνα με την οποία είναι προτιμητέα η παρέμβαση του ΔΝΤ ως λύση για την Ελλάδα, με έναν ερευνητή να υποστηρίζει ότι «κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει κατά πόσον οι θεσμοί της ΟΝΕ έχουν τις απαραίτητες εξουσίες για να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία και κυρώσεις αν αυτή δεν εφαρμοστεί»

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: