Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ...ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!!!!!!!!

Μαγειρεία σε ταράτσες και δώματα, χειρουργεία σε υπόγεια που δεν περιλαμβάνονται στους χώρους κύριας χρήσης, μικροβιολογικά εργαστήρια στην κατάληξη κλιμακοστασίου, κρεβάτια και ράντζα στοιβαγμένα σε θαλάμους, ακόμη και σε διαδρόμους, τα οποία υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο από τις άδειες αριθμό.
Την εικόνα που δεν χαρακτηρίζει το σύνολό τους, αλλά παραπέμπει σε αποσπασματικά κομμάτια της λειτουργίας τους, έχει καταγράψει Επιτροπή Ελέγχου στις ιδιωτικές Κλινικές του Βόλου. Και όχι για πρώτη φορά...

Ο ετήσιος έλεγχος –προϋπόθεση για τη χορήγηση κάθε χρόνο της βεβαίωσης καλής λειτουργίας στις Κλινικές- εντόπισε μικρότερες ή μεγαλύτερες παραβάσεις πολεοδομικού και υγειονομικού χαρακτήρα στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Για το 2009 οι Κλινικές εξασφάλισαν τη βεβαίωση καλής λειτουργίας υπό προθεσμία. Κατά περίπτωση οι ιδιοκτήτες τους είχαν την εξάμηνη ή οκτάμηνη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, ώστε ο επανέλεγχος, εφόσον είχαν συμμορφωθεί στις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, να επιτρέψει την υπογραφή της νέας βεβαίωσης για το 2010.
Η προθεσμία εξέπνευσε στο τέλος του 2009 και φαίνεται ότι παρήλθε δίχως αποτελέσματα, αφού ο αντινομάρχης Υγείας Ν. Ντίτορας έδινε χθες με επιστολή που απηύθυνε στις ιδιωτικές κλινικές πρόσθετη τρίμηνη προθεσμία.
Φαίνεται ότι θα είναι και η καταληκτική, καθώς ο ίδιος δεσμεύονταν ότι μετά την παρέλευση του τριμήνου, οι πολεοδομικές παρατυπίες και οι υγειονομικού χαρακτήρα ελλείψεις θα δημοσιοποιηθούν με ονοματεπώνυμα.
«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλαμε να καταγράψουμε με ένα συνολικό και συστηματικό τρόπο, όλες τις ελλείψεις στη λειτουργία των Ιδιωτικών Κλινικών, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι Ιδιοκτήτες επακριβώς ποια είναι τα προβλήματα που οφείλουν και πρέπει να διορθώσουν, έτσι ώστε να τους χορηγηθεί βεβαίωση καλής λειτουργίας της Κλινικής», δήλωνε ο κ. Ντίτορας, προκαλώντας πάντως το ερώτημα εάν είχαν και πώς τα προηγούμενα χρόνια οι Κλινικές εξασφαλίσει τη βεβαίωση.

Διέθεταν μέχρι και το 2008 τη βεβαίωση οι Κλινικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον προηγούμενο χρόνο τα μαγειρεία... σκαρφάλωσαν στις ταράτσες και τα μικροβιολογικά εργαστήρια... κατέβηκαν τα σκαλιά των κλιμακοστασίων.
Πάντως εκείνο που φαίνεται τώρα να προέχει για τη νομαρχιακή αρχή είναι να μπει τάξη στις ιδιωτικές κλινικές του Βόλου, οι οποίες «σε καμία περίπτωση δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από το μέσο όρο κλινικών στην υπόλοιπη χώρα. Οι νεότερες μάλιστα βρίσκονται σε υψηλά στάνταρς», όπως εξηγούσε ο διευθυντής Υγείας Δημ. Ζαρίφης.

Το θετικό πλέον, όπως έλεγε, είναι ότι «μπήκε πλέον το νερό στο αυλάκι», καθώς φαίνεται ότι ξεκίνησαν κινήσεις συμμόρφωσης των Κλινικών έναντι της νομοθεσίας.
Οι κρίσεις και οι επισημάνσεις της τριμελούς Επιτροπής, την οποία συγκροτούν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγείας, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφη, με βάση την άδεια λειτουργίας των Κλινικών.
Τι είχε όμως διαπιστώσει το 2009 ο έλεγχος της Επιτροπής; Οι υπερβάσεις, όπως ο κ. Ντίτορας ενημέρωνε χθες, αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε πολεοδομικού χαρακτήρα «αταξίες»: τέλεση ιατρικών πράξεων σε χώρο μη κύριας χρήσης, λειτουργία πρόσθετων κατασκευών, λειτουργία χώρων παρασκευής και προετοιμασίας των γευμάτων, καθώς και λειτουργία των μαγειρείων σε χώρο μη κύριας χρήσης, ανυπαρξία πολεοδομικών σχεδίων, σταθμούς νοσηλείας σε διαδρόμους της Κλινικής, υπερβάσεις σε κλίνες και ασθενείς, παλαιότητα εγκαταστάσεων και έλλειψη εκσυγχρονισμού των κτηρίων.
Μαζί με τις πολεοδομικές παρατυπίες, Κλινικές είχαν κληθεί να τακτοποιήσουν και υγειονομικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Από τους ελέγχους της Επιτροπής δεν απουσίασαν οι διαπιστώσεις για αδικαιολόγητες παρατάσεις νοσηλειών, για αλλεπάλληλες εισαγωγές του ίδιου ασθενή, για πληθώρα εξετάσεων υψηλού κόστους που επαναλαμβάνονταν στον ίδιο ασθενή.

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

ΠΡΕΖΑ TV
12-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: