Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ,ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ

Aνεξέλεγκτη συνεχίζεται η δράση των εργολάβων καθαριότητας σε βάρος των εργαζομένων παρά την κατά καιρούς ανακίνηση του θέματος, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα! Τα αδιάσειστα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής» τεκμηριώνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το εργασιακό καθεστώς... ζούγκλας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαριότητας.
Εγγραφα με τα αποτελέσματα ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που κοινοποιούνται στην Παναττική Ενωση Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και καταγγελίες εργαζομένων από νοσοκομεία, δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς καταδεικνύουν την αυθαίρετη λειτουργία αυτών των εταιρειών.
Τρεις διαφορετικές υποθέσεις που αφορούν εργαζόμενους στο Μετρό, το Κοργιαλένειο νοσοκομείο και στον ΟΤΕ αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη πως οι εργολάβοι καθαριότητας εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους.

Σ’ αυτές τις εταιρείες θεωρείται «όνειρο απατηλό» η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «προνομιούχος» όποιος είναι ασφαλισμένος με μεικτά αντί για βαρέα ένσημα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μισθοί πείνας, άθλιες και επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες εργασίας, συνεχής πίεση για «να βγαίνει η δουλειά» με όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό και βέβαια τρομοκρατία, με τον πέλεκυ της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους.
«Για τον εργοδότη, ο εργαζόμενος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ζευγάρι χέρια που του φέρνουν περισσότερο χρήμα στις τσέπες του, ένα γρανάζι της μηχανής που έχει στην ιδιοκτησία του. Και δεν είναι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγούνται. Ο εργαζόμενος χάνει την αξιοπρέπειά του», καταγγέλλει η Βλασία Δημητρακοπούλου, πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ.
Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μαζί με την ΠΕΚΟΠ στον χώρο του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια, τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Οπως προκύπτει από το έγγραφο, «διαπιστώθηκε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας περί μη ανάρτησης κατάστασης του προσωπικού και ωρών εργασίας.

Από τον έλεγχο των προσκομισθέντων και μη επιδειχθέντων κατά τον έλεγχο εγγραφών (ατομικές συμβάσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών) προέκυψαν και νέες παραβάσεις, όπως μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, όπως αυτό αναγράφεται στις καταστάσεις προσωπικού, υπέρβαση του νομίμου ωραρίου της ημερήσιας απασχόλησης, διαφορετική ημερομηνία πρόσληψης, σύμφωνα με το ΕΒΚΝΠ (Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού) ΙΚΑ του πίνακα προσωπικού και των σχετικών εγγράφων του ΟΑΕΔ, σε συνδυασμό με το βιβλίο καταγραφής εισερχομένων -εξερχομένων που τηρείται από την υπηρεσία ασφαλείας στις δύο εισόδους του Μετρό».

«Εδώ υπάρχει μια τεράστια δαπάνη δημόσιου χρήματος και φοροδιαφυγής», επισημαίνει η πρόεδρος. «Η εταιρεία παίρνει χρήματα από το Δημόσιο για να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, για συγκεκριμένο ωράριο και βάρδιες, τα οποία όχι μόνο δεν τηρεί, αλλά υπεραπασχολεί τους εργαζόμενους και τους δηλώνει πολύ αργότερα από την ημέρα που τους προσέλαβε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους βάζει να υπογράφουν ότι εργάζονται και λιγότερες ώρες!
Οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι δουλεύουν 13 ώρες, κάνουν διπλές βάρδιες και ο εργοδότης είχε δηλώσει ότι εργάζονται για 8 ή για 6 ώρες.
Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να μας βοηθήσει η κυβέρνηση; Την προηγούμενη βδομάδα, ενώ είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λοβέρδο, δεν μας δέχτηκε και μας παρέπεμψε σε κάποιο συνεργάτη του. Ας μας δώσουν μία οριστική απάντηση για το τι σκέφτονται να κάνουν με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας».

Ωστόσο οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ... Σοκ προκαλεί η μαρτυρία της προέδρου της ΠΕΚΟΠ για εργαζόμενη που δουλεύει σε συνεργείο καθαριότητας στον ΟΤΕ (τα στοιχεία της για ευνόητους λόγους δεν τα αποκαλύπτουμε), αλλά ο εργοδότης της την έχει εικονικά τοποθετημένη σε άλλη υπηρεσία, εν αγνοία της. Ανακάλυψε ότι δουλεύει... σε «μαϊμού υπηρεσία» όταν ύστερα από εργατικό ατύχημα χρειάστηκε τη σύμβαση εργασίας της. «Είναι ένας ακόμη τρόπος έτσι ώστε οι εργοδότες να μην ασφαλίζουν πουθενά τους εργαζόμενους... Μια ακόμη σκοτεινή μέθοδος που χρησιμοποιεί εργαζόμενους-φαντάσματα για να κερδοσκοπούν οι εταιρείες», αναφέρει η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ. «Δύσκολα μπορείς να συγκεντρώσεις τέτοια στοιχεία. Ωστόσο σ’ αυτήν την περίπτωση σταθήκαμε τυχεροί γιατί έχουμε στα χέρια μας έγγραφο του ΕΚΑΒ που αποδεικνύει ότι την παρέλαβε από τον ΟΤΕ. Η διοίκηση του ΟΤΕ τι κάνει; Εχουν πάει ποτέ να ελέγξουν; Η πρόσληψή της και η ατομική της σύμβαση γράφει ότι δουλεύει σε άλλο έργο».

Δραματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Κοργιαλένειο νοσοκομείο. Εγγραφο-καταπέλτης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου πιστοποιεί πλήθος παραβάσεων του συνεργείου καθαριότητας που έχει αναλάβει το έργο. Διαπιστώθηκε ότι «δεν εφαρμόζεται το πενθήμερο. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ημέρες με 1 ρεπό. Κανείς απ’ όσους ρώτησε το Σωματείο δεν έχει πάρει αντίγραφο της σύμβασής του, καθώς και ενημέρωση για τις ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 8ωρο αμείβονται με, περίπου, 500 ευρώ. Πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται διπλή βάρδια. Στα χειρουργεία παρατηρήσαμε ότι οι καθαριστές μαζεύουν και μολυσματικά υλικά-υπόλοιπα χειρουργείου, δεν φορούν στολή ούτε μποτάκια και τα γάντια τους είναι μιας χρήσεως και όχι ειδικά για βαριές δουλειές. Τέλος, ο χώρος που αλλάζουν είναι απαράδεχτος, δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος και υπάρχει ένα παγκάκι δίπλα στην αποχέτευση».

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΜΕΤ,ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΈΡΥΣΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ;;;
ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ;;;

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ...ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ...
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ...Ή ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧEI ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΝΕΒΑ;;;;

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ

πρεζα tv
7-2-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΕΤΟ: ΤΟ GAMATO ΑΝΟΙΞΕ