Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

ΝΕΑ ΤΕΜΠΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ,ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ...ΟΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΣΑΜΕ...

Διαδοχικές κατολισθήσεις σημειώνονται στο εθνικό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς.
Άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια των ταξιδιωτών εγκυμονούν οι διαδοχικές κατολισθήσεις βράχων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο εθνικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
Το φαινόμενο εντάθηκε, σύμφωνα με τους αρμόδιους, εξαιτίας της συνεχούς και ραγδαίας βροχόπτωσης. Τουλάχιστον έξι είναι τα σοβαρά περιστατικά κατολισθήσεων στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, τα οποία αντιμετωπίζονται από συνεργεία της ΔΕΣΕ Δυτικής Μακεδονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκαν προσωρινές λύσεις με την απομάκρυνση των βράχων από τους δρόμους, προσπάθεια που συνεχίζεται. Βασικό μέλημα των αρμοδίων είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή κατολισθήσεων στο μέλλον.

Πιο πρόσφατη και σοβαρότερη, όπως αξιολογείται από τους ειδικούς, είναι η μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο 55ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, κοντά στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Πύργων, του δήμου Βερμίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΕΣΕ Νίκο Κοϊμτζίδη, “αποκολλήθηκαν από το πρανές βράχια βάρους 30-40 τόνων, σε μέγεθος μισού δωματίου”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος για μερικές ώρες. Στη συνέχεια δόθηκε σε κυκλοφορία το ένα ρεύμα, ενώ τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται εκ περιτροπής. Επειδή τα βράχια είναι μεγάλα, επιστρατεύτηκε ισχυρό κομπρεσέρ για να τα σπάσουν ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν. Όπως δήλωσε ο Ν. Κοϊμτζίδης, “υπάρχουν και άλλα βράχια που είναι επικίνδυνο να πέσουν. Για τον λόγο αυτό ειδικά συνεργεία τα θρυμματίζουν, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη πτώση τους. Στο σημείο έγινε ειδική σήμανση με την τοποθέτηση κώνων. Οι οδηγοί επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων, στον Πεντάλοφο, εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων το φαινόμενο της υποχώρησης του οδοστρώματος επιδεινώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρησε το μισό οδόστρωμα και ότι η κυκλοφορία διεξάγεται στη μία λωρίδα κυκλοφορίας. Το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας του ότι η κατολίσθηση έγινε στο σημείο στο οποίο ο δρόμος περνάει μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και αποθήκες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της κατολίσθησης υποχώρησε, ωστόσο τονίζουν την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κατολίσθηση συντελείται σε κατοικημένη περιοχή.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατολισθήσεις σημειώθηκαν μεταξύ Πενταλόφου και Επταχωρίου με αποτέλεσμα βράχια να κλείσουν το οδόστρωμα. Αργότερα ο δρόμος καθαρίστηκε και ξαναδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.
Άλλη μία κατολίσθηση χωμάτινων όγκων σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων, μετά τη Βουχωρίνα, στον δρόμο προς τον Πεντάλοφο. Με την επέμβαση συνεργείων το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Μικρότερης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε πριν από τέσσερις μέρες στον Σαραντάπορο, στην εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας. Ξεκόλλησαν βράχια και για λίγες ώρες έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καθάρισαν το δρόμο και παρακολουθούν το φαινόμενο.
Τέλος, σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατολίσθηση, πριν από μία εβδομάδα, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, μετά την Κορομηλιά. Βράχια έπεσαν στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Όμως επειδή είναι έτοιμα να πέσουν κι άλλα βράχια, γίνονται ελεγχόμενες ανατινάξεις από ειδικά συνεργεία. Την ώρα που γίνονται οι ανατινάξεις διακόπτεται η κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι αποκαταστάσεις των παραπάνω σημείων είναι προσωρινές και απαιτείται μόνιμη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό στο επόμενο διάστημα θα πρέπει αν γίνουν δημοπρατήσεις των έργων και να δοθούν εργολαβίες. Η πρώτη εργολαβία αναμένεται να αντιμετωπίσει την κατολίσθηση στον Πεντάλοφο.

ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: