Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ "ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FITCH

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΜE ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ FITCH..ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ;;;

Δεν υπάρχει κίνδυνος "μετάδοσης" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης που διέρχονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες πιέζονται από τις αγορές να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος
της εταιρείας αξιολόγησης Fitch.

Ερωτηθείς από το γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ δήλωσε πως οι καταστάσεις αυτών των τριών χωρών είναι "ανησυχητικές" και αναφέρεθηκε
σε μια "νέα" μορφή χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όμως, πρόσθεσε, "δεν υπάρχει πραγματικά μετάδοση" στα άλλα κράτη που μοιράζονται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία διαθέτουν αρκετή "αξιοπιστία" μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι "αποφασίζουν και είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού". Με τη Γαλλία και τη Γερμανία, "έχουμε την τύχη να έχουμε δύο πιλότους μέσα στο αεροπλάνο", υπογράμμισε.
Η Fitch είναι μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που αξιολογούν τα κράτη ανάλογα με την ικανότητά τους να αποπληρώνουν το χρέος τους, ασκώντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό πίεση για την αποπληρωμή των χρεών.
Η Fitch ήταν η πρώτη που μείωσε στις 8 Δεκεμβρίου τη βαθμολογία της Ελλάδας (από Α- σε ΒΒΒ+), προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αγορές.

"Ήταν άραγε η Ελλάδα σε θέση να λάβει τα μέτρα που θα ευνοούσαν μια ανάκαμψη της χώρας;", δήλωσε ο Λαντρέ ντε Λασαριέρ. "Αμφιβάλλαμε επειδή πρέπει κανείς να ξέρει ότι η Ελλάδα ουδέποτε ακολούθησε πραγματικά όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που έρχονταν από την Ευρώπη. Δεν σεβάστηκαν το σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας ούτε το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας", δήλωσε.
Θα πρέπει ωστόσο να βοηθηθεί η Ελλάδα προς το συμφέρον της Ευρώπης; "Η συνθήκη του Μάαστριχτ δεν επιτρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος της Fitch, προσθέτοντας πάντως ότι είναι "πολύ σημαντικό" να υπάρχει "μια μεγαλύτερη αλληλεγγύη".
Εκτιμώντας εξάλλου ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει, ο Λαντρέ ντε Λασαριέρ ζήτησε να συνεχιστούν τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. "Είναι απαραίτητο τα σχέδια ανάκαμψης να διατηρηθούν επειδή οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης για το έτος 2010 είναι ακόμη πολύ ασθενείς", δήλωσε.

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: