Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS....ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΕΡΜ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;;

Επιμένει η ηγεσία της Δικαιοσύνης στην ομπρέλα προστασίας της προς τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, που αποτελεί τη δικαστική πτυχή του σκανδάλου Siemens. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, αρεοπαγίτης Γ. Γιαννούλης, απέρριψε το αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής να της αποσταλεί η πειθαρχική δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του ανακριτή.
Στην επιστολή που απηύθυνε την Πέμπτη προς τον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη, επικαλείται «ανυπέρβλητο νομικό κώλυμα για την αποστολή εγγράφων» και πιο συγκεκριμένα διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Η άρνηση αυτή προκαλεί έντονα ερωτηματικά στα μέλη της εξεταστικής, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στο αίτημα. Το σκεπτικό που επικρατεί είναι ότι, παρά τα αρχικά προσκόμματα, αν και με αργούς ρυθμούς, οι δικαστικές αρχές αποστέλλουν καθημερινά -μετά και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη- φακέλους με χιλιάδες σελίδες, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που αποτελούν την ποινική δικογραφία για το σύνολο του σκανδάλου και από εκεί προκύπτουν οι ευθύνες του ανακριτή.
Οι βουλευτές-μέλη της εξεταστικής θεωρούν καθοριστικής σημασίας την κατάθεση του α' αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Παπανικολάου που διενήργησε την έρευνα εις βάρος του και πιο συγκεκριμένα τη φράση του ότι ο Ν. Ζαγοριανός λειτούργησε επιλεκτικά, από πρόθεση και δόλο, που έβλαψε το δημόσιο συμφέρον. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι μαρτυρίες των δημοσιογράφων Α. Μπουγάτσου και Τ. Τέλλογλου. Η πρώτη κατέθεσε ότι ο Ν. Ζαγοριανός έκανε επιλεκτική ανάκριση έως το τέλος του 2003 κι επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών.
Ο κατηγορούμενος Γ. Σκαρπέλης, όπως ανακοίνωσε ο Σ. Βαλυράκης, του έστειλε την Παρασκευή εξώδικη δήλωση-πρόσκληση στην οποία αναφέρει ότι μεθοδεύεται η μη αποστολη στη Βουλή όλων των εγγράφων για τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο του Ν. Ζαγοριανού και δηλώνει ότι θέτει στη διάθεση της Επιτροπής όσα περιήλθαν σ' εκείνον μετά από πολύ αγώνα.

Επιβαρυντική αναμένεται και η κατάθεση, την Τρίτη, του δικηγόρου Γ. Μαντζουράνη, καθώς ο ανακριτής αρνούνταν -κατά παράβαση της δικονομίας- να παραδώσει τη δικογραφία στους κατηγορούμενους πελάτες του. Η πρόσκληση του δικηγόρου ως τέταρτου κατά σειρά μάρτυρα σηματοδοτεί και την απόφαση της Επιτροπής να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ρόλο της Δικαιοσύνης στη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Στις προτεραιότητες της εξεταστικής εντάσσεται και η έρευνα που αποσκοπεί στον προσδιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί το Δημόσιο από τις συμβάσεις που υπέγραψαν τα διάφορα υπουργεία και οργανισμοί με τη Siemens. Συζητείται δε να προταθεί ή διερεύνηση του ενδεχόμενου ποινικών ευθυνών για συμβάσεις που δεν έχουν παραγραφεί. Χωρίς να αποκλείονται εκείνες που οδηγούν την έρευνα σε βάθος χρόνου.
Ως σημείο καμπής χαρακτηρίζεται η συμφωνία, μετά το 1989-90, για τις ψηφιακές παροχές στον ΟΤΕ. Ηδη έχει κατατεθεί η πρόταση να κληθούν όλοι οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών από το 1985 και ύστερα.
Θα προηγηθεί, ωστόσο, η κατάθεση της εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενίας Βελόνη, προκειμένου να ενημερώσει για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ώς τώρα σχετικά με τις συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια και της εντολής του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Απριλίου 2009, αποφασίστηκε να ζητηθεί από όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς να δώσουν λίστες με τις δουλειές που έχει πάρει η Siemens, τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων και να απαντήσουν σε κατάλογο 29 συγκεκριμένων ερωτημάτων.

ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: