Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 15ΕΤΩΝ...ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ;;

ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ",ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ" ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ;;;
ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ,ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΑ...ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΤΟΥΣ ΕΤΗ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ;;;
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ,ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΣΤΑ 25 ΤΟΥΣ Ή ΣΤΑ 28 ΤΟΥΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ...ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ;;;
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ,ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Τροποποιείται το άρθρο 54 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να προβλεφθεί πλέον ότι ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί κατ’ αρχήν να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δέκα ετών. Θα μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων να ανέρχεται μέχρι 15 έτη.
Στους ανηλίκους μέχρι το 15o έτος της ηλικίας τους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Ο περιορισμός ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων να επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 15o έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος και ο ποινικός σωφρονισμός κρίνεται, με ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη απόφαση, απολύτως αναγκαίος.
Τροποποιείται το άρθρο 129 του Ποινικού Κώδικα, ώστε ο ανήλικος να έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης και ακρόασης στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων που αποφασίζει για την υπό όρους απόλυσή του, όπως έχει ο ενήλικας.
Τροποποιείται το άρθρο 7 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε να προβλεφθούν αυξημένα προσόντα για τον ορισμό ενός δικαστή ως δικαστή ανηλίκων. Καθήκοντα Δικαστή Ανηλίκων αναλαμβάνει πρόεδρος πρωτοδικών, ο οποίος ορίζεται με έναν αναπληρωτή του πρόεδρο ή πρωτοδίκη. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν: α) τον καθορισμό της θητείας σε τριετή και β) τον περιορισμό της δυνατότητας ανανέωσης της θητείας των δικαστών ανηλίκων έως μια μόνο επιπλέον τριετία, ώστε να αποφεύγεται με τις επανειλημμένες ανανεώσεις της θητείας τους στη θέση αυτή αποξένωσή τους από τους λοιπούς κλάδους του δικαίου που εντάσσονται στο πολυσύνθετο λειτούργημά τους και τους οποίους αυτοί επίσης πρέπει να υπηρετούν επιτυχώς.

Ορίζεται ως υποχρεωτική η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου, εφόσον αυτή είναι εφικτή, πριν ο εισαγγελέας αποφασίσει για την αποχή ή μη από την ποινική δίωξη
Τα μονομελή δικαστήρια είναι αρμόδια για την εκδίκαση όλων των αξιόποινων πράξεων που αν τελούνταν από ενήλικα θα είχαν το χαρακτήρα κακουργήματος που απειλείται με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο κατώτερο των είκοσι ετών, ενώ στα τριμελή δικαστήρια υπάγονται τα εγκλήματα που αν τελούνταν από ενήλικα θα επέσυραν ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη της οποίας το ανώτατο όριο είναι είκοσι έτη.
Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως νομολογιακά τηρείται.
Η προσωρινή κράτηση των ανηλίκων θα είναι πλέον επιτρεπτή μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί να επιβληθεί και ποινικός σωφρονισμός, δηλαδή μόνο σε ανηλίκους άνω των 15 ετών. Η προσωρινή κράτηση των ανηλίκων δεν μπορεί να διαρκεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Προβλέπεται ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου από τον δικαστή ανηλίκων, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται ειδικότερα περί διορισμού συνηγόρου από το άρθρο 40 § 2 περ. β΄ii της Διεθνούς Σύμβασης ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Προβλέπεται η τροποποίηση άρθρου 17 παρ. 5 ν. 2298/1995, ώστε να είναι αναγκαία πλέον η προηγούμενη υποχρεωτική ακρόαση του ανηλίκου από το Δικαστή Ανηλίκων και η συνεκτίμηση της προσωπικής του γνώμης πριν από τη λήψη απόφασης για τον εγκλεισμό του σε ίδρυμα αγωγής για λόγους προληπτικούς και, ειδικότερα, επειδή ο ανήλικος συμβιώνει σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων που τελούν καθ' έξη ή κατ' επάγγελμα αξιόποινες πράξεις.
Προτείνονται μια σειρά από αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ).
Προβλέπεται η ίδρυση ενός νομικού προσώπου με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ως έργο (α) το συντονισμό της δράσης όλων των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων μεταξύ τους, (β) την ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς και υπηρεσίες, δημόσιους ή ιδιωτικούς, καθώς και με Μ.Κ.Ο. για την οργάνωση ενός ενιαίου Δικτύου πρόληψης της θυματοποίησης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας των ανηλίκων, (γ) τη διαμόρφωση μιας κεντρικής υπηρεσίας καταγγελιών πράξεων κακοποίησης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης ανηλίκων, (δ) τη διατύπωση προτάσεων και την εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους, καθώς και (ε) την παροχή υπηρεσιών γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα για τα θέματα αυτά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή άλλους φορείς.

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2010

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mh to suzhtas re, tha bgoun ta gerakia gia fai kai den tha stamatane meta, den katalabaineis? mhn anoigeis tetoia themata se mia xwra pou legetai Ellada (Mexico of Europe).

Asto.

Ανώνυμος είπε...

Στους γερους στελνουνε τα ΜΑΤ και τους πλακωνουνε... ε να πιασουμε ολες τις ηλικιες μην και μας ξεφυγει τιποτα.ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο 16χρονος που εγκληματεί πρέπει να στέλνεται σπίτι του ατιμώρητος για να φάει το φαί της μαμάκας του για να μείνουν ευχαριστημένοι οι κομπλεξικοί του πρέζα τι βι...

Ανώνυμος είπε...

Anwnymos 8:41mm, den katalabaineis kai oute theleis na katalabeis.
O anthrwpos milaei gia mikroparabaseis kai oxi egklhmata.
Den exeis katalabei to pneua, opote mh petas blakeies xwris na ksereis peri tinos prokeitai.
Autos o paralogismos, h NOOTROPIA kai eksagwgei SYMPERASMATWN, xwris kan na exoume skeftei pws to ennoei kapoios, mono oi Ellhnes to exoun, auth thn astheneis pou legetai prokatalhpsh.

Alla entaksei dude, apopsh sou einai. Enw alloi pou kanoun megaloegklhmata na pane spitaki tous epidei exoun megalodikhgorous kai xrhmata. :-) eimaste aiwnes pisw.... krima gia thn Ellada pou mas koubalaei sto sberko tosa xronia kai krima gia tous progonous mas pou trizoun ta kokkala tous.

Ανώνυμος είπε...

Poios eipe oti tha stelnetai spiti atimwritos? ksereis ti leei to keimeno? Mallon den to biabases kala gia na les tetoia, anwnyme 8:41mm. Ti na sou apanthsei kaneis

Ανώνυμος είπε...

Κλασσικα Ελληνες, ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας, αληθεια.