Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών (Ecofin) που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα να παρουσιαστεί ένα οριστικό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.
Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει «πάρει φωτιά η αλληλογραφία» μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε μια πρωτοφανή ανταλλαγή προτάσεων και παρατηρήσεων επί ενός σχεδίου βοήθειας, καθ' όσον γίνεται αντιληπτό ότι παρά τα επώδυνα μέτρα που πήρε η Ελλάδα, τα spread των ομολόγων δεν υποχωρούν. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διατηρείται στα επίπεδα του 6,2% και το περιθώριο δεν υποχωρεί κάτω από το 3%. Αντιστοίχως αποθαρρυντικές για τον απευθείας δανεισμό της χώρας είναι και οι αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων, τα οποία μελετούσε να εκδώσει πριν από το Πάσχα. Ενδεικτικά η απόδοση των τριετών ομολόγων κυμαίνεται στο 5,40%.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο δανεισμός της Ελλάδας είναι ασύμφορος, καθώς οι όροι του παραμένουν τοκογλυφικοί. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, διέψευσε το ενδεχόμενο μιας νέας δημοπρασίας βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Φαίνεται όμως πλέον ότι και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. έχουν πειστεί ότι όσο και να «σφίξει το ζωνάρι της» η Ελλάδα, οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της προσφέρουν φθηνότερο χρήμα. Τουλάχιστον με όρους παρεμφερείς με εκείνους της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Η τελευταία μάλιστα, παρόλο που θεωρείται ο επόμενος αδύνατος κρίκος στην Ε.Ε., δανείζεται με spread 1,20%.
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχει ανέλαβε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι έχουν επισπεύσει την εκδήλωση της έμπρακτης πρωτοβουλίας στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. Το οριστικό σχέδιο δεν φαίνεται πάντως να έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο κάποια βασικά του σημεία έχουν ήδη αποτυπωθεί στα έγγραφα που έχουν διακινηθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η εφημερίδα «Le Monde», επικαλούμενη κάποια από αυτά τα έγγραφα, έκανε χθες λόγο για ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 20 με 25 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η κοινοτική αρωγή. Στην πρώτη από αυτές κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να συντονίσει τη χορήγηση δανείων απευθείας από τα άλλα κράτη-μέλη προς την Ελλάδα. Η δεύτερη εκδοχή προβλέπει την άμεσο δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα απευθυνθεί στη διεθνή αγορά εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα διαθέτουν την εγγύηση όλων των κρατών-μελών. Η δεύτερη αυτή επιλογή θα είναι και πιο χρονοβόρα, καθώς προϋποθέτει τη συναίνεση ή την έγκριση κρατών-μελών που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Βρετανία και η Σουηδία.
Η αυστριακή εφημερίδα «Kurier» εμφανίζεται περισσότερο γενναιόδωρη, ανεβάζοντας σε δημοσίευμά της το ύψος της βοήθειας που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα στα 50 δισ. ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου