Ο στασιμοπληθωρισμός έχει εγκατασταθεί στην ελληνική οικονομία καταφέροντας πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο, φέρνοντας μεγαλύτερη ανεργία και προκαλώντας την Ε.Ε. (μεθαύριο συνεδριάζει το Ecofin - Eurogroup) να ζητήσει νέα πρόσθετα μέτρα.
Εντονες ανατιμητικές τάσεις αναπτύσσονται στην καταναλωτική αγορά. Οι πρώτες ενδείξεις για τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν τον πληθωρισμό να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 3% και να οδεύει προς το 3,5%, έναντι του άλματος στο 2,8% που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Την ανατιμητική τάση ουσιαστικά την «καθοδηγεί» η φορολογικη πολιτική της κυβέρνησης και την εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι. Μόνον οι ανατιμήσεις στα καύσιμα που προκλήθηκαν από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη «πρόσθεσαν» στον τιμάριθμο του Φεβρουαρίου 0,42%, ενώ ολόκληρο το έτος Φεβρουάριος 2009 - Φεβρουάριος 2010 προσέθεσαν 1,24% στον τιμάριθμο (2,8%). Ηδη από τη Δευτέρα θα υπάρξει και η επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ (από 19% σε 21%) καθώς και η νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά - τσιγάρα - καύσιμα, που έγιναν εντός του Μαρτίου. Ορισμένοι μιλούν για αύξηση του πληθωρισμού, που θα προσεγγίσει και το 4%.
Η ύφεση βαθαίνει ακόμη περισσότερο. Η τάση που εμφανίζεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για ύφεση (αρνητική ανάπτυξη) 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2010. Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για ύφεση 3% και πλέον, ενώ οι απαισιόδοξοι μιλούν ακόμη και για -4%.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%.
Κρατικοί παράγοντες, που σείουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή «δεν παράγουμε τίποτε πλέον στη χώρα», επιβεβαιώνονονται από τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, μείωση στην προστιθέμενη αξία κατά 6,6% παρουσίασε ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 14,3% των κατασκευών και κατά 2,9% του κλάδου εμπορίου, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν ο κλάδος της γεωργίας κατά 2,9%, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων περί την ακίνητη πειουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,7% και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 2,9%.
Οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν σε τρέχουσες τιμές κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Εάν αποπληθωριστούν (πληθωρισμός 2,6%) προκύπτει μείωση 0,7%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις της Κομισιόν και της Ε.Ε. «διευκολύνουν» τον ελληνικό δανεισμό και σε συνδυασμό με τα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης επιχειρούν να «θεραπεύσουν» το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ομως, αφαιρούνται συνεχώς πόροι από την πραγματική οικονομία, την οποία βυθίζουν σε μεγαλύτερη ύφεση, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα κρατικά έσοδα και οδηγεί σε φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών.
Αλλοι 70.961 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από τον Δεκέμβριο 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο 2009 και στον μακρύ κατάλογο των ανέργων καταγράφονται πλέον συνολικά 505.110 άτομα.
Ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που η αξιοπιστία τους αμφισβητείται, καθώς στους απασχολούμενους συνυπολογίζονται όσοι εργάστηκαν «έστω και μία ώρα» την εβδομάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία ήταν 10,2% έναντι 8,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008. Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται λόγω δώρου και εορτών, η ανεργία ήταν μειωμένη έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Νοεμβρίου, που είχε φθάσει στο 10,6%.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το «προβάδισμα» στην ανεργία κατέχουν οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, μεταξύ των οποίων φθάνει στο 28,9%, δηλαδή ένας στους τρεις «τρώει πόρτα» στην αγορά εργασίας.
Κατά φύλο, ιδιαίτερα πλήττονται οι γυναίκες, μεταξύ των οποίων η ανεργία μετρήθηκε σε 14,8% έναντι 6,9% των ανδρών.
Κατά περιφέρεια, η μεγαλύτερη ανεργία μετρήθηκε στα Ιόνια νησιά (15%), στο Νότιο Αιγαίο (13,6%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (12,5%), στην Ηπειρο (12,1%), στη Δυτ. Μακεδονία 12% και ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία 11,4%, Στερεά Ελλάδα 11,2%, Κρήτη 10,8%, Θεσσαλία 10,4%, Αττική 9,2%, Πελοπόννησος 8,4%, Δυτική Ελλάδα 7% και Βόρειο Αιγαίο 6,9%.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ...
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου