Eφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η παιδική φτώχεια στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων χρεοκοπημένων νοικοκυριών να εντάξουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα.
Χιλιάδες γονείς που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, έχουν κατακλύσει τις νομαρχίες σε όλη τη χώρα με αιτήσεις βοήθειας από ιδρύματα ή ορφανοτροφεία, αναδεικνύοντας έτσι μια νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2010. Στη δημιουργία δηλαδή νεόπτωχων που έχουν ως μοναδική επιλογή για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους τα επιδόματα και τα βοηθήματα από τα ιδρύματα που λειτουργούν στην επικράτεια.
Η αποκάλυψη έρχεται μέσω ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ιδρύματα, το Ιδρυμα Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων, το παλιό «ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα», το οποίο φιλοξενεί ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή φτωχά παιδιά στις εγκαταστάσεις του, ενώ από το 2007 διευρύνει το φιλανθρωπικό του έργο με το πρόγραμμα των εξωτερικών οικότροφων.
Στο συγκεκριμένο ίδρυμα εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 αιτήσεις είτε για εισαγωγή παιδιών στο ίδρυμα είτε για οικονομική βοήθεια!
Ο τρομακτικός αυτός αριθμός δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και την ανέχεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για βοήθημα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος, «σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε».
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 20%, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη μελέτη του συμπεραίνει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα μετά το 2002 διευρύνονται.
Στην ερώτηση πώς μπορεί να υποστηρίξει το ίδρυμα μια τέτοια προσπάθεια, ο κ. Πανεθυμιτάκης μας είπε ότι «τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση και τη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, κυρίως από ακίνητα που ενοικιάζονται, αλλά και από επενδύσεις και τοποθετήσεις των διαθεσίμων.
Σήμερα όμως η οικονομική κρίση μειώνει τα έσοδα του ιδρύματος και οι τεράστιες καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση της περιουσίας. Ετσι, εκατοντάδες παιδιά δεν μπορούν να βοηθηθούν».
Aπό την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα μετά το 2002 διευρύνονται.
Αντίθετα μάλιστα με ό,τι συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4 μονάδες το 2007, φθάνοντας το 23%, από 19% το 2005.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 380.000 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ή περίπου 450.000 παιδιά έως 17 ετών βρίσκονται στην Ελλάδα κάτω από το χρηματικό όριο της φτώχειας.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην έρευνα, τα παιδιά που στερούνται της παρουσίας ενός από τους δύο γονείς σε όλες σχεδόν τις χώρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού.
Οταν είναι παρόντες και οι δύο γονείς, ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σημαντικά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών.
Κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες της πιθανότητας ένα παιδί να βρεθεί κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα είναι το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, η διαμονή σε αγροτικές περιοχές ή σε ενοικιαζόμενη κατοικία και η συνύπαρξη πολλών παιδιών στο νοικοκυριό.
Η πιθανότητα παιδικής φτώχειας αυξάνεται σημαντικά για τα νοικοκυριά των οικονομικών μεταναστών, τους ανασφάλιστους ή τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και τους απασχολούμενους στα χειρωνακτικά επαγγέλματα (εργάτες, αγρότες), ενώ -αντίθετα- μειώνεται σημαντικά καθώς αυξάνει ο αριθμός των εργαζόμενων μελών του νοικοκυριού και η σχέση εργασίας τους αποκτά μονιμότερο χαρακτήρα.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η συμβολή των δημοσιονομικών μέτρων και των κοινωνικών δαπανών στη μείωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την πλειονότητα και τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό μερίδιο των σχετικά περιορισμένων οικονομικών ενισχύσεων προς τις οικογένειες με παιδιά δεν κατευθύνεται προς τις φτωχότερες από αυτές, καθώς η παροχή τους είναι ανεξάρτητη από το εισόδημα της οικογένειας (επίδομα τρίτου παιδιού, πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για το τρίτο παιδί, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.).
Μια επιλογή που εξυπηρετούσε την αποϊδρυματοποίηση ήταν η υποστήριξη εξωτερικών οικότροφων κατά την οποία παρέχεται βοήθεια σε άπορα παιδιά, είτε μέσω επιδομάτων για τα φροντιστήρια. Στο Χατζηκώνστα λειτουργεί το Πρόγραμμα Εξωτερικών Οικοτρόφων για να βοηθήσει μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες δεν επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους στο Οικοτροφείο, αλλά έχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες και ζητούν βοήθεια για να ολοκληρώσουν τα παιδιά τους το σχολείο. Το ίδρυμα στηρίζει σήμερα 55 εσωτερικούς οικότροφους και περίπου 300 εξωτερικούς. «Πρόσφατα το ΔΣ, ανταποκρινόμενο στις έκτακτες ανάγκες των παιδιών, αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των εξωτερικών οικότροφων για το 2010 κατά 100 παιδιά», τονίζει ο κ. Πανεθυμιτάκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου