Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:24 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ...Ε[ΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ....


«Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα, αλλά και... Έλληνας» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Νίνα Σάπκενα από την Πολτάβα της Ουκρανίας που ζει εδώ και 10 χρόνια στη χώρα μας, παντρεμένη με Έλληνα. «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, αλλά τώρα πια είναι δύσκολο να βρεις δουλειά, είτε είσαι ξένος είτε Έλληνας».
Σήμερα οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αλλά και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία αποφάσισαν να απέχουν για ένα 24ωρο από κάθε οικονομική συναλλαγή θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνουν πλέον αισθητή την απουσία και όχι την παρουσία τους για την οποία μάλιστα αρκετοί τους κατακρίνουν.
«Οι μετανάστες παράγουν. Ακόμα και αν συχνά βρίσκονται στη μαύρη εργασία, κάτι για το οποίο δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι» λέει ο κ. Χιλέρ Βομανγκούντζα, από το Κονγκό που ήρθε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο.
«Άφησα τη χώρα μου γιατί αντιμετώπιζα σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Κανένας δεν μεταναστεύει αν δεν έχει μεγάλη ανάγκη. Στη χώρα που επιλέγουν να μείνουν καταναλώνουν καθημερινά, πληρώνουν ναύλα, μπαίνουν στον φούρνο και στο μανάβικο της γειτονιάς. Ελπίζω το κενό που θα σημάνει η... εξαφάνισή μας για μια μέρα, να βάλει σε σκέψεις μερικούς από την πολιτική εξουσία αλλά και τους απλούς πολίτες».

«Αναμφισβήτητα, οι μετανάστες αποτελούν πια πολύτιμες μονάδες της ελληνικής κοινωνίας. Την αξία τους αυτή θέλουμε να τονίσουμε και να αναγνωρίσουμε μέσα από την κίνηση της 1ης Μαρτίου» επισημαίνει ο νεαρός φοιτητής νοσηλευτικής, Σπύρος Οπάρι, που γεννήθηκε στην Κορυτσά και ήρθε τριών ετών στην Αθήνα με τους γονείς του. «Θέλουμε να βιώσουμε για λίγο την αδράνεια των μεταναστών στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο, ώστε να κατανοήσουμε επιτέλους πως το “χωρίς τους μετανάστες” δεν οδηγεί απαραίτητα σε μια μαγική λύση για τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας. Αντιθέτως, σκεφτείτε πόσο πιο χρήσιμοι και δημιουργικοί θα είναι οι άνθρωποι αυτοί αν νιώσουν πως όχι μόνο δεν είναι ανεπιθύμητοι, αλλά και στηρίζονται από το κράτος, με την εξασφάλιση κάθε δικαιώματός τους ως πολίτες αυτής της χώρας, που τιμούν τις υποχρεώσεις τους και μπορούν να ονειρεύονται χωρίς φόβο ή ανασφάλεια». Η κινητοποίηση
Η κίνηση «1η Μάρτη- 24 ώρες χωρίς εμάς» άρχισε από τη Γαλλία και μέσω του facebook βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στη χώρα μας, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ειδικά στην Ιταλία έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με τους συμμετέχοντες να φορούν ένα κίτρινο βραχιόλι και κίτρινα μαντίλια. Σύμβολο της απεργίας θα είναι η γνωστή «Μαφάλντα» του Αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο, ο οποίος μάχεται με χιούμορ κατά των διακρίσεων και των αδικιών.

Κατά των διακρίσεων όμως είναι και τα οικονομικά στοιχεία. Οι μετανάστες συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης: δείχνουν πως το μποϊκοτάζ ή η καθολική αποχώρηση των μεταναστών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αντώνη Κόντη εξέτασε τρία πιθανά σενάρια. Την αποχή από την κατανάλωση, τη σταδιακή και καθολική αποχώρηση και την αύξηση του αριθμού τους..

ΤΟ ΠΡΩΤΟ σενάριο που εξέτασε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία συμμετείχαν οι κύριοι Σταύρος Ζωγραφάκης και Θόδωρος Μητράκος, μετρά τις επιπτώσεις στην οικονομία εάν ο αριθμός των μεταναστών μειωνόταν σε πρώτη φάση κατά 10%, στη συνέχεια κατά το ήμισυ και στην τρίτη φάση κατά 90%.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας οι μετανάστες δεν φεύγουν από τη χώρα επειδή δεν έχουν δουλειά, αλλά για άλλους λόγους (π.χ.
επειδή το θεσμικό πλαίσιο τους αναγκάζει να φύγουν ή επειδή οι ίδιοι έχουν βρει καταλληλότερη χώρα υποδοχής). Το ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφει η μελέτη είναι ότι οι Έλληνες δεν θα κάλυπταν το σύνολο των θέσεων εργασίας που θα άφηναν κενές οι μετανάστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο της σταδιακής αποχώρησης των μεταναστών:
- Στην αρχή, η μείωση του αριθμού των μεταναστών προκαλεί την απώλεια θέσεων εργασίας και για 3.700 Έλληνες.
- Στη συνέχεια η αναλογία είναι: οι μετανάστες αφήνουν 204.000 θέσεις, οι Έλληνες καλύπτουν τις 15.000 από αυτές.
- Όταν οι μετανάστες θα έχουν εγκαταλείψει 340.000 θέσεις εργασίας, οι Έλληνες θα καλύψουν τις 204.000 θέσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Α. Κόντη, με την αποχώρηση του 90% των μεταναστών οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν, το ΑΕΠ θα μειωθεί, το ισοζύγιο πληρωμών θα επιδεινωθεί. Από την άλλη, τα πραγματικά εισοδήματα των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών θα βελτιωθούν, τουλάχιστον περισσότερο σε σχέση με τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν αυξάνονταν οι μετανάστες κατά 20%
ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ, όμως, αν ο πληθυσμός των μεταναστών αυξανόταν κατά 215.000, δηλαδή περίπου κατά 20%; Αυτό ήταν και το δεύτερο σενάριο που εξέτασαν βρίσκοντας ότι θα αυξανόταν η ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες και συνακόλουθα οι τιμές τους. Η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προσέγγιζε το 2,25%. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, από τους νέους μετανάστες που θα έρθουν στη χώρα, οι 100.000 θα βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας, ενώ 25.000 νέες θέσεις θα καλυφθούν από Έλληνες. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει σε ευημερία, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,74%, θα βελτιωθεί ελαφρά το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ λόγω της αύξησης της προσφοράς εργασίας οι πραγματικοί μισθοί και το κόστος παραγωγής θα μειωθούν.
Οι νέοι μετανάστες ωστόσο θα δυσκολέψουν τη θέση των παλαιοτέρων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν μισθούς χαμηλότερους από 28% έως και 52%.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ
Αν οι μετανάστες απείχαν από την κατανάλωση
ΤΟ ΤΡΙΤΟ σενάριο υποθέτει ότι οι μετανάστες συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα αλλά ξαφνικά παύουν να ξοδεύουν τα χρήματα που κερδίζουν.
Αν λοιπόν σταματήσουν για παράδειγμα από αύριο οι μετανάστες να καταναλώνουν, σε έναν χρόνο θα έχουν χαθεί 85.000 έως 100.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων και 15.000 θέσεις εργασίας μεταναστών. Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ θα περιοριστούν και θα αυξηθεί το έλλειμμα, ενώ θα μειωθούν οι επενδύσεις και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από 1,3% έως 1,55%.
Ταυτόχρονα, η μείωση της ζήτησης θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, κατά 5% έως 6% κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων και να περιοριστούν οι εισαγωγές.

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pws ginetai na kalipteis tis 15.000 apo tis 200.000 kai meta tis 200.000 apo tis 300.000? de vgainoun ta noumera!