Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΣ ASPIS BANK η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ;;;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ASPIS BANK;;;;

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αspis Βank, μετά τον ορισμό στα 0,60 ευρώ από το χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Στη διοίκηση της τράπεζας υπάρχει αισιοδοξία ότι ως και τα μέσα Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αύξηση, συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ, στην οποία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο την απόκτηση του 32,9% των μετοχών της. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο περαιτέρω συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με την απορρόφηση μικρών τραπεζών από πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Κύκλοι προσκείμενοι στο διοικητικό επιτελείο της Αspis Βank εκφράζουν την πεποίθηση ότι η αύξηση θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα, σημειώνοντας ότι εκτός από το ΤΤ, που θα καταστεί βασικός μέτοχος, θα επιδιωχθεί η προσέλκυση είτε θεσμικών ή ιδιωτών επενδυτών για την πώληση των μετοχών που θα μείνουν αδιάθετες, λόγω της αδυναμίας άσκησης των σχετικών δικαιωμάτων από την Commercial Value. «Γιατί να μην επενδύσει κάποιος σε μία “μαζεμένη” τράπεζα, η οποία μετά την αύξηση θα στηρίζεται από ένα εύρωστο κεφαλαιακά και κρατικό πιστωτικό ίδρυμα, όπως είναι το ΤΤ» σημειώνουν χαρακτηριστικά από τη διοίκηση της Αspis. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, η τράπεζα διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την απόκτηση της ελέγχου της τράπεζας μέσω του ΤΤ εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει την ένταξη κάτω από την «ομπρέλα» του Δημοσίου μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία λόγω μεγέθους και έλλειψης ενός ισχυρού βασικού μετόχου δεν έχουν μέλλον αυτόνομης ανάπτυξης. Υπέρ της λύσης αυτής τάσσεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συμφωνεί με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, με στόχο τη θωράκιση του κλάδου, ο οποίος καλείται να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον υψηλών spreads και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, ακριβότερης και λιγότερης ρευστότητας και αυξημένων επισφαλειών.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Αspis Βank από το ΤΤ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με ανάλογη πρόταση προς τις Αttica Βank και Ρrobank. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα και για το ΤΤ το οποίο αν εξαγόραζε τις τρεις αυτές τράπεζες θα προσέθετε στο υπάρχον δίκτυό του 250 καταστήματα, γεγονός που θα του έδινε τη δυνατότητα να καλύψει γεωγραφικά τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: