Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ...ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...

Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν το Πάσχα τα παιδιατρικά περιστατικά της νότιας Ελλάδας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποιούν από αύριο επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή οφειλόμενων εφημεριών. Η αποχή τους οδηγεί σε «ασφυξία» τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην εφημερία.Η αδυναμία του «Αγία Σοφία» να εφημερεύσει, θα αφήσει επί αρκετές ημέρες χωρίς δημόσια παιδιατρική φροντίδα την Αττική και αρκετούς γειτονικούς νομούς, καθώς το νοσοκομείο δέχεται πολλά σοβαρά περιστατικά από αρκετές περιοχές της χώρας.

Η ζήτηση υπηρεσιών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε περιόδους διακοπών ή αργιών: οι περισσότεροι ιδιώτες παιδίατροι κλείνουν τα ιατρεία τους και οι γονείς των παιδιών έχουν ως μόνη επιλογή τα δημόσια νοσοκομεία Παίδων. Ο κίνδυνος είναι πρόδηλος, με δεδομένο ότι το «Αγία Σοφία» εφημερεύει τη Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι η αποχή των ειδικευόμενων από τις εφημερίες είναι πολύ δυσμενής εξέλιξη. Στην εφημερία -εξηγούν- εφημερεύουν αναλογικά ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι: «Θα είναι σαν να πηγαίνουν στον πόλεμο μόνον οι λοχαγοί, χωρίς στρατιώτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αν οι ειδικευόμενοι δεν εργαστούν, οι ειδικευμένοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της εφημερίας. Η μόνη επιλογή είναι να βασιστεί στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου, η οποία διαθέτει πολλούς βοηθούς. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, το νοσοκομείο θα εφημερεύει με ένα μικρό ποσοστό της δυνατότητάς του. Οι εφημερίες οδηγούν σε «παράλυση» το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Καταγγέλλουν, δε, ότι το σχετικό κονδύλι είναι φέτος μειωμένο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς διαβεβαιώνει ότι εφημερίες και υπερωρίες δεν έχουν υποστεί τη μείωση του 10%, όπως συμβαίνει με όλες τις λειτουργικές δαπάνες.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δημιουργεί κλίμα δικαστικής προσφυγής για το θέμα των εφημεριών. Επειτα από σχετικό της αίτημα, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αρις Καζάκος εξέδωσε γνωμοδότηση, σχετικά με την αθέτηση -από πλευράς πολιτείας- των όρων της συλλογικής σύμβαση που υπέγραψαν πέρυσι υπουργός Υγείας και διοίκηση της ΟΕΝΓΕ.
Ο κ. Καζάκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «...η συλλογική σύμβαση παράγει δεσμεύσεις για το Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση αθέτησής της δημιουργείται ευθύνη του Δημοσίου σε αποζημίωση...».
Για το αν η αμοιβή για εφημερίες είναι επίδομα ή όχι, σημειώνει ότι «...η συμμετοχή των γιατρών σε εφημερίες, ως τακτικώς παρεχόμενη υπηρεσία, κατατάσσεται στην υπερωριακή απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ η αμοιβή τους είναι, ουσιαστικά, στοιχείο των βασικών αποδοχών...».

Δημήτρης Καραγιώργος

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: