Χορός εκατομμυρίων ευρώ στήνεται κάθε μήνα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών γύρω από τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Δεκάδες ανοικτές υποθέσεις απειλούν τη χώρα μας για παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή για μη συμμόρφωση με κοινοτικές οδηγίες. Οι «καμπάνες» αφορούν γνωστές υποθέσεις, όπως τα περίφημα «φρουτάκια», για τα οποία πληρώνουμε καθημερινά 31.500 ευρώ, δηλαδή σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα, αλλά και εξεζητημένες περιπτώσεις όπως το πρόστιμο των 4,8 εκατ. ευρώ για την... έλλειψη πινακίδων που έπρεπε να πληροφορούν το κοινό ότι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση!
Την ίδια στιγμή τρέχουν πολλές υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε υψηλά πρόστιμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου για να αποσοβήσουν τελεσίδικες αποφάσεις.
Μία από τις πλέον πρόσφατες (και ακριβές) «καμπάνες» αφορά την απαγόρευση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ηδη η Ελλάδα έχει πληρώσει κατ’ αποκοπή 3 εκατ. ευρώ, ενώ από 4/6/09 πληρώνουμε κάθε μήνα 977.616 ευρώ, μέχρι να συμμορφωθούμε... και να εναρμονιστεί η χώρα μας με τη νομοθεσία της ΕΕ. Κάθε μήνα το ποσό αυτό καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος και καταλήγει στους ίδιους πόρους της ΕΕ.
Πληρώσαμε επίσης ένα εκατ. ευρώ για την υπόθεση των οπτικών καταστημάτων, καθώς η Ελλάδα επέτρεπε τα καταστήματα αυτά να ανοίγουν μόνο από διπλωματούχους οπτικούς, ενώ η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας τους απλώς εάν υπάρχει ένας οπτικός στο κατάστημα.
Μεγάλη πληγή αποτελεί ο τομέας της γεωργίας, καθώς η Ελλάδα έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο... σκαμνί. Αλλοτε για παράνομη ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων και άλλοτε για παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων (ελαιόλαδο) στο όνομα δικαιούχων που είχαν αποβιώσει.
Αρχές Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα την επιστροφή κονδυλίων ύψους 132,3 εκατ. ευρώ για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σε αγροτικές δαπάνες, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Κονδύλι 2 εκατ. ευρώ πληρώσαμε ήδη για την Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς η Κομισιόν θεώρησε ότι το κράτος, αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, της προσέφερε οικονομική υποστήριξη.
Το άκρον άωτον, όμως, είναι η επιβολή προστίμου 4,8 εκατ. ευρώ διότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του «Ελ. Βενιζέλος» η κυβέρνηση «δεν πληροφόρησε επαρκώς το κοινό ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ». Δυστυχώς, ουδείς, ως φαίνεται, δεν είχε φροντίσει να τοποθετηθούν αρκετές και ευκρινείς πινακίδες που να πληροφορούν για την ευρωπαϊκή προέλευση των χρημάτων.
Γερό πρόστιμο, 7,5 εκατ. ευρώ, πρόκειται να καταβάλουμε για μη ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά την αποζημίωση θυμάτων κατόπιν εγκληματικής ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να πληρώσει το ποσό κατ’ αποκοπή σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγουμε τη χρηματική ποινή, καθώς η χώρα συμμορφώθηκε μετά την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής.
Ανοικτό παραμένει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα «κολέγια» που λειτουργούν στη χώρα μας, ενώ το υπουργείο Παιδείας απέτρεψε πρόστιμο 15.000 ευρώ ημερησίως για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο.
Στο εδώλιο όμως κάθεται η Ελλάδα και επειδή δεν δημιούργησε Σταθμούς Υποδοχής Κατάλοιπων Πλοίων σε όλα τα μεγάλα λιμάνια, με αποτέλεσμα αυτά να αδειάζουν στη θάλασσα. Υπό τον φόβο να επιβληθούν κι εδώ μεγάλα πρόστιμα το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας πιέζει για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» με τα λιμενικά ταμεία. Η οδηγία άλλωστε έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2004!
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου