Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

ΣΕ ΑΝΑΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!!!!

Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις ότι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 4% φέτος αλλάζουν τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Κοινότητα.
Επισήμως, το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση φέτος από 0,3% στο 1,2%. Κίνηση καθόλου τυχαία, αφού της δίνει το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ώστε να μη «στραγγαλιστεί» η πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης η γραμμή που χαράσσει πλέον η ελληνική πλευρά είναι «όσο πιο μεγάλη η ύφεση τόσο περισσότερες οι κοινωνικές αναταραχές, άρα και η πιθανότητα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού».
Οι πρώτες επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο μεταξύ Γ. Παπακωνσταντίνου και αξιωματούχων της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να χαλαρώσει η στάση της Ε.Ε. προς τη χώρα μας από εδώ και πέρα και να μην υπάρξει νέα πίεση για δημοσιονομικά μέτρα στις 17 Μαΐου, οπότε θα επαναξιολογηθεί η ελληνική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με βάση την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν μια χώρα-μέλος εισέρχεται σε ύφεση λόγω κρίσης, μπορεί να διαπραγματευτεί επιπλέον χρόνο για δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μη στεγνώσει η αγορά και πληγεί η πραγματική οικονομία της.

Ηδη η Ελλάδα έχει λάβει 3 χρόνια παράταση με βάση την εκτίμηση για μικρή αρνητική ανάπτυξη (-0,3%) φέτος. Το επιχείρημά της πλέον είναι ότι, εάν η ύφεση είναι βαθύτερη (ήδη η Κομισιόν κάνει λόγο για 2,2% βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων), δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος του 3% μέσα σε τρία χρόνια: «Για να γίνει αυτό, χρειάζονται βαρύτατα φοροεισπρακτικά μέτρα και το 2011 και το 2012, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε η κυβέρνηση», αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Υπό το φόβο λοιπόν να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος στην ελληνική οικονομία, όπου η ύφεση θα φέρνει ασφυξία και η ασφυξία ύφεση, η Κομισιόν εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί την Ελλάδα.

Ολα αυτά στο παρασκήνιο όμως. Γιατί στο προσκήνιο, με το μάτι στραμμένο στις αγορές, τόσο στο eurogroup όσο και στο Ecofin της Τρίτης, οι υπουργοί αναμένεται να ακολουθήσουν την πολιτική επικοινωνιακής στήριξης. Στο eurogroup ο Ολι Ρεν θα καταθέσει την αξιολόγησή του για τα ελληνικά μέτρα. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει ήδη διαρρεύσει, ο επίτροπος θα πει ότι οι στόχοι των εσόδων είναι υπερ-αισιόδοξοι και εμπεριέχουν ρίσκα, δεδομένης της ύφεσης. Τα ρίσκα αυτά ενδέχεται να φέρουν ενίσχυση της φοροδιαφυγής. Αναμένεται επίσης να κάνει λόγο για αμφίβολες αποκρατικοποιήσεις και για το ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους φέτος.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, και οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες της Ε.Ε., και γι' αυτό το λόγο «οι πιέσεις προς την Ελλάδα για να μην υπάρξει παρέκκλιση από τους στόχους θα εξελίσσονται παρασκηνιακά», αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος. Ηδη η Κομισιόν ετοιμάζεται να στείλει τρεις τοποτηρητές στη χώρα μας, οι οποίοι θα ελέγχουν αντίστοιχους καίριους τομείς: τη γρήγορη καταγραφή των στοιχείων από τη νέα ΕΣΥΕ, την ομαλή είσπραξη των εσόδων (υπουργείο Οικονομικών) και την άμεση απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (υπουργείο Οικονομίας).

Η κίνηση αυτή ταιριάζει με την αυστηρή επιτήρηση στην οποία εισήλθε η χώρα μας από τις 16 Φεβρουαρίου, που δίνει στην Επιτροπή το δικαίωμα συνεχών και εξαντλητικών ελέγχων. Οι επιτηρητές αναμένεται να αυξηθούν από το τέλος Μαΐου, οπότε η Κομισιόν θα επιδιώξει να παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακό.
Πάντως, στο προσκήνιο η Ε.Ε. θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να έχει στα χέρια της τα πλήρη στοιχεία του πρώτου τριμήνου και να τοποθετηθεί επισήμως στις 17 Μαΐου. Από το περιβάλλον του επιτρόπου Ο. Ρεν ήδη διέρρευσε ότι «τον Μάιο η αξιολόγηση της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή, η πίεση θα επικεντρωθεί στις αλλαγές στο εργασιακό, ασφαλιστικό και στον τομέα της υγείας και λιγότερο στα δημοσιονομικά.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι «η κοινωνική αναταραχή δεν συμφέρει κανέναν», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: