Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ SIEMENS...ΠΩΣ ΚΙ'ΕΤΣΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;;

Νέα γραμμή πλεύσης από τον ΟΤΕ για το θέμα της Siemens. Ενώ όλα έδειχναν ότι επέρχεται συμβιβασμός, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης έδωσε την τελική «γραμμή» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την εβδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός, εφ’ όσον προκύψει, αφορά μόνον στο θέμα της δυσφήμησης του ΟΤΕ από στελέχη της Siemens –είχαν καταθέσει στη γερμανική Δικαιοσύνη ότι «λαδώνονταν» 75 στελέχη του ΟΤΕ– και η όποια συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει τις προγραμματικές 8002 (ή και την 8004), για την οποία ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός του.
Η θέση αυτή συνιστά στροφή από το αρχικό πλαίσιο που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και το οποίο έδειχνε ότι επέρχεται συμβιβασμός σε όλα τα επίπεδα. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού κ. Π. Πασσιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη. Το ίδιο καταδεικνύει και η άρνηση των δύο πλευρών να συζητηθεί η αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens σε δικαστήριο του Μονάχου. Το δικαστήριο είχε ορίσει τη συζήτηση της αγωγής στις 11 Μαρτίου, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη γίνει. Μάλιστα, δεν ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης της αγωγής για άλλη ημερομηνία, όπως είχε γίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν.

Το αρχικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε την αποζημίωση του ΟΤΕ μέσω υλικών και άλλων υπηρεσιών από τη Siemens, που θα παρέχονταν δωρεάν. Αυτού του είδους τον συμβιβασμό είχε πετύχει στο παρελθόν η Siemens στην Ιταλία, σε αντίστοιχη υπόθεση διαφθοράς στην ενεργειακή επιχείρηση Enel.
Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ «πιέστηκε» πολύ κατά την εξέταση της υπόθεσης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης, αλλά και άλλα εν ενεργεία στελέχη του Οργανισμού (κ. Πασσιάς, Ιωαννίδης), βρέθηκαν υπό συνεχές σφυροκόπημα τόσο από βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της Ν.Δ. Μάλιστα, ο βασικός «κατήγορος» ήταν ο βουλευτής κ. Π. Καμμένος.
Η στάση αυτή του Κοινοβουλίου μάλλον άλλαξε τη ρότα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΤΕ και Siemens. Ο κ. Βουρλούμης στη Βουλή, σε σχέση με τη διαφορά του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, είπε ότι είτε η εταιρεία θα δώσει τα ονόματα στελεχών του ΟΤΕ που «λαδώθηκαν» είτε θα πληρώσει για δυσφήμησή του. «Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν είναι συνδεδεμένα τα δύο θέματα (η δυσφήμηση και οι προγραμματικές συμφωνίες 8002 και 8004). Δεν τα έχουμε συνδέσει», είπε ο κ. Βουρλούμης στη Βουλή, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «αποκλείεται να συμπεριλάβουμε σε κάποιο συμβιβασμό απεμπόληση των δικαιωμάτων μας από τις 8002 και 8004».

Η Siemens δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε μερικό συμβιβασμό, δεδομένου πως το βασικό πρόβλημά της είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της στις τηλεπικοινωνίες στη νέα εταιρεία που σύστησε με τη Νokia, γνωστή ως Nokia Siemens Networks (NSN). Η Nokia θέλει να αναλάβει μια καθαρή νομικά δραστηριότητα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ως συνέπεια η Siemens θέλει έναν εφ’ όλης της ύλης συμβιβασμό που θα περιλάβει αγωγές, προγραμματικές συμφωνίες και οποιαδήποτε άλλη διαφορά στο παρελθόν. Ο ΟΤΕ, πάντως, έχει πλέον όλα τα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας στα χέρια του και παρά το γεγονός ότι οι νομικοί του δεν τα είχαν εξετάσει ενδελεχώς, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ονόματα δωροδοκηθέντων στον ΟΤΕ από τη Siemens.

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: