Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ...ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ...ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!!

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στο πλαίσιο του G20, συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον.
Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κυριάρχησε κατά τη σημερινή συνάντηση,όπως φάνηκε άλλωστε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη λήξη της. Η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι “υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση”, ενώ προσέθεσε ότι “η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του G20”. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα, αλλά και σύμμαχο που έχει παίξει σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, ευχαρίστησε το Γ. Παπανδρέου για τη στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά το Αφγανιστάν.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δε έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενώ χαιρέτισε και τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, συγχαίροντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επισήμανε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων χωρών, όσον αφορά τα swaps, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν από μερικά χρόνια ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ελλάδα γνωρίζαμε τι είναι τα swaps.

Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ζήτησε πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δήλωσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετάει τώρα όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά της κερδοσκοπίας. Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συγκρότησης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κάτι όμως που θα απαιτήσει χρόνο, όπως είπε.
"Η κρίση μας έκανε να γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά ότι μπορούμε να υποστούμε πιέσεις στο εσωτερικό μας σύστημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης.Η Ε.Ε. βλέπει τα εργαλεία που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ή η έκδοση ευρωομολόγων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μας πάρει περισσότερο χρόνο, διότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνθήκη", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Σε σχέση με τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: "Πρώτα απ' όλα η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, ότι πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Οι πολίτες με επέλεξαν για να κάνω βαθιές τομές. Προφανώς έπρεπε να πάρουμε άμεσα μέτρα, να διαβεβαιώσουμε τους δανειστές μας. Θα υπήρχε πρόβλημα αν συνεχίζαμε να δανειζόμαστε με τόσο υψηλά επιτόκια. Θέλουμε την υποστήριξη της Ε.Ε.. Θέλουμε πολιτική στήριξη και όχι σχέδιο διάσωσης. Θέλουμε κανονικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις δύο κοινότητες να χαράξουν τη δική τους πορεία. Σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει δίκαιη λύση, στο πλαίσιο της δικοινοτικής ομοσπονδίας και του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Την αλληλεγγύη της για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Πιστεύω ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα βρούμε έναν συμβολισμό της προσέγγισής μας που είχε αρχίσει πριν από μερικά χρόνια, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και να είμαστε καλοί εταίροι.", τόνισε.

ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: