Ισχυρό μέτωπο κατά της Γερμανίας δημιουργείται στην Ευρώπη. Μετά τον πρόεδρο του Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, τώρα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ χαρακτηρίζει νομικά αδύνατη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι εντονότατες αυτές αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα παρά μόνο ως «ύστατη λύση», αφήνοντας παράλληλα ανοικτή την πόρτα για πιθανή προσφυγή-σοκ της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η σκληρή κόντρα μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. εκτόξευσε στα ύψη τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων (έως τις 347 μονάδες βάσης) και έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών που έφτασε να υποχωρεί 3,4% και έκλεισε τελικά με πτώση 1,91%, μόλις λίγο πάνω από τις 2.000 μονάδες. Το ευρώ αρχικά βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων (στα 1,35 δολάρια) για να ενισχυθεί, στη συνέχεια, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα εάν δούμε ότι χρειάζεται τη βοήθεια του Εurogroup», ξεκαθάρισε χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης. Αναφερόμενος εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε σαφώς κατά μιας τέτοιας ρύθμισης επειδή πιστεύει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε όχι μόνο τη χώραπαραβάτη, αλλά και την ευρωζώνη. Εμφανίστηκε δε υπέρ μιας λύσης βοήθειας στη χώρα μας που θα περιελάμβανε- όπως είπε- διμερή δάνεια που θα συντονίζονταν σε επίπεδο Ε.Ε. Επίσης χαρακτήρισε «σοβαρό πρόβλημα» την πολιτική αύξησης των εξαγωγών που ακολουθεί η Γερμανία, δημιουργώντας διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΈΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ...
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου