Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ...

Στο σημείωμα που άφησε ο σαραντάχρονος εστιάτορας πριν βάλει τέλος στη ζωή του έγραφε, σύμφωνα με μαρτυρίες, τη λέξη ντροπή. Ένας υπερήφανος, ευαίσθητος άνθρωπος, οικογενειάρχης, πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών, όπως τον περιγράφουν γνωστοί του, δεν άντεξε την πίεση από τα μεγάλα χρέη που είχε από την επιχείρησή του και αυτοκτόνησε.
Η τραγική είδηση για την αυτοκτονία του Μιχάλη Μπόφου συγκλόνισε φίλους, γείτονες και συναδέλφους του στην περιοχή της Χαραυγής στο Κερατσίνι. Πριν από δύο χρόνια μαζί με συνέταιρο άνοιξαν το εστιατόριο «Μπλε Χταπόδι», στον δρόμο με τις ψαροταβέρνες στη Χαραυγή, την οδό Διγενή Ακρίτα. Η επένδυση ήταν μεγάλη, αλλά το εστιατόριο δεν πήγε όσο καλά ήλπιζαν οι δύο συνέταιροι. Μάλιστα, σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την επιχείρηση είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο τη βοήθεια του σεφ Έκτορα Μποτρίνι και είχε πάρει μέρος στο ριάλιτι «Εφιάλτης στην κουζίνα». Παρ΄ ότι ακολούθησε τις συμβουλές, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε...

Ένας εργατικός άνθρωπος, παιδί της γειτονιάς, που εργαζόταν παλαιότερα ως οδηγός φορτηγού. Για το μεροκάματο αναγκάστηκε να πάει στη Χαλκίδα να εργασθεί. Με πολλούς κόπους κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια χρήματα, ώστε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, το εστιατόριο. Αφού χρεώθηκε και ο ίδιος και στενά συγγενικά του πρόσωπα, όπως μας είπαν γνωστοί του, κατάφερε να ανοίξει το εστιατόριο.
Το οικονομικό άνοιγμα ήταν μεγάλο και οι δουλειές δεν πήγαιναν όπως περίμενε. Τα χρέη εί χαν αρχίσει να τον πιέζουν ασφυκτικά.

«Ξεκίνησε με όνειρα να φτιάξει ένα μαγαζί. Γι΄ αυτόν ήταν θέμα επιβίωσης. Θέμα συντήρησης της συζύγου και των δύο παιδιών του, πέντε και επτά χρόνων. Στην αρχή το μαγαζί δούλεψε, αργότερα όμως άρχισαν τα προβλήματα. Τον χτύπησε και η κρίση και αυτό επιδείνωσε την κατάσταση», λέει η κ. Μαρία Θύμη ιδιοκτήτρια περιπτέρου της γειτονιάς.
Ο Μιχάλης Μπόφος προσπάθησε να πουλήσει ακόμη και το πατρικό του σπίτι, προκειμένου να σώσει την επιχείρησή του. Σε απόγνωση, με τα χρέη να τον πνίγουν, πήρε την μοιραία απόφαση. Επέλεξε το πατρικό του σπίτι για να δώσει το τέλος.
Συγκλονισμένοι ήταν οι συνάδελφοι του ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Χαραυγή. «Η κρίση μάς έχει χτυπήσει όλους. Την τελευταία πενταετία έχει αρχίσει ο κατήφορος για την περιοχή, που κάποτε ήταν ονομαστή και έσφυζε από ζωή. Ερχόταν τόσο πολύς κόσμος, που δεν υπήρχαν θέσεις να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Τώρα εργαζόμαστε μόνο Σάββατα και Κυριακές μεσημέρι. Και βέβαια οι παραγγελίες ως προς την ποσότητα και το είδος δεν είναι οι ίδιες. Μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Όποιος αντέξει πια. Η πτώση έχει φθάσει ακόμα και το 70%», λέει περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Μανώλης Ρουμελιωτάκης, υπεύθυνος εστιατορίου της περιοχής.


ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ που ανέμενε αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μέσα από την τηλεόραση ο άτυχος Μιχάλης Μποφός από τη Χαραυγή, την κέρδισαν- όπως λένε- άλλοι καταστηματάρχες.
«Από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου η πελατεία του μαγαζιού μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνέβαινε αν δεν είχαμε τη βοήθεια της εκπομπής “Εφιάλτης στην κουζίνα” και της μεγάλης προβολής που προσφέρει η τηλεόραση».
Ο Γιώργος Μουρτάς ανέλαβε μαζί με την αδελφή του Δέσποινα την ψαροταβέρνα των γονιών τους, στην Πάτρα. Όπως λέει ο ίδιος «η ταβέρνα υπάρχει από το 1925 αλλά τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί πολύ η δουλειά. Έτσι αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της εκπομπής “Εφιάλτης στην κουζίνα”». Σύμφωνα με τον κ. Μουρτά η συμβολή του Έκτορα Μποτρίνι ήταν καθοριστική αφού, όπως λέει, από τις 25 Ιουνίου που προβλήθηκε η εκπομπή άρχισε η άνοδος του μαγαζιού. «Ακολουθήσαμε και εφαρμόσαμε πιστά ό,τι μας είπε. Βελτιώσαμε το μενού, το σέρβις, μάθαμε να λειτουργούμε ως μαγαζί με ταυτότητα. Όμως δεν μείναμε μόνο σε αυτά. Καταβάλαμε κι εμείς τη δική μας προσπάθεια και εκμεταλλευτήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την προβολή που είχαμε».

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2010 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ...

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ
ΜΑΛΑΚΕΣ!!!