Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ...

Στον… αέρα βρίσκονται εδώ και δύο μήνες περισσότεροι από 30.000 διαβητικοί, μεταξύ των οποίων παιδιά και έφηβοι, σε όλη την Ελλάδα. Με εγκύκλιό του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών κόβει τις παροχές των αναλώσιμων για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με αποτέλεσμα οι νέες παροχές να επαρκούν για να καλύψουν μόλις τις 10 από τις 30 μέρες του μήνα.

Μάλιστα, ο ΟΑΕΕ όχι μόνο “ψαλιδίζει” τις ταινίες και τις βελόνες μέτρησης σακχάρου, αλλά χωρίζει τους διαβητικούς ανάλογα με την… ηλικία τους, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τον αν τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους. Συγκεκριμένα, ορίζει παροχή 100 ταινιών μέτρησης σακχάρου και 100 σκαριφιστήρες (βελόνες) μηνιαίως για τους διαβητικούς ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ μετά τα 40 οι ινσουλινοεξαρτώμενοι δικαιούνται 25 ταινίες μέτρησης.
“Είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Αφορά κυρίως όσους έχουν διαβήτη τύπου1. Πανελλαδικά μιλάμε για πάνω από 30.000 άτομα και στο νομό Θεσσαλονίκης για περίπου 2.000. Η εγκύκλιος άρχισε να ισχύει από τα τέλη του Ιανουαρίου, αγνοώντας ότι η χρήση των υλικών που περικόπτονται αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τη ρύθμιση του διαβήτη”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος” Χρήστος Δερδεράκης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι διαβητικοί κάνουν έως και 10 μετρήσεις του σακχάρου τους ημερησίως, οπότε οι 100 ταινίες και 100 βελόνες το μήνα δεν επαρκούν. Συνεπώς, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη ζωή τους αναλώσιμα(40 ευρώ κοστίζουν μόνο οι 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου).
“Ο ΟΑΕΕ ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν περικόπτει τις δαπάνες περίθαλψης. Καλό είναι να κάνουμε περικοπές για λόγους οικονομίας, αλλά όχι στέλνοντας ανθρώπους στον θάνατο. Έχουμε ενημερώσει για το θέμα το υπουργείο Υγείας κι έχουμε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση”, τονίζει ο κ. Δερδεράκης.

Επιστολή γονέων
Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου για τη ζωή των παιδιών τους εκπέμπουν γονείς. Σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους, οι γονείς καταγράφουν την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά, ζώντας με τον διαβήτη. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, “ο νεανικός διαβήτης αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, που προκαλείται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο σκοπός μας, λοιπόν, δεν ήταν να νοσήσουμε, για να επιβαρύνουμε το ΕΣΥ”.
Ταυτόχρονα, εξηγούν ότι για ένα παιδί με διαβήτη απαιτείται συχνός αυτοέλεγχος, ώστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Συχνός αυτοέλεγχος σημαίνει μέτρηση πριν από κάθε γεύμα και συγκεκριμένα μέτρηση δύο ώρες μετά το γεύμα για να βεβαιωθούμε πως έγινε σωστή δόση ινσουλίνης, μέτρηση πριν από τον ύπνο και μέτρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου προς αποφυγή υπογλυκαιμιών.
“Αυτές είναι οι βασικές καθημερινές μετρήσεις ενός διαβητικού παιδιού. Σε περίπτωση δε ασθενείας, οι μετρήσεις αυξάνονται δραματικά, αφού ο οργανισμός απορρυθμίζεται. Άρα χρειάζονται 10 ταινίες ημερησίως. Οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και μπορούν να εγγυηθούν μια ζωή χωρίς επιπλοκές. Οι μετρήσεις αυτές δίνουν το δικαίωμα σε ένα παιδί ή έναν έφηβο να ονειρεύεται, να παλεύει, να ζει... Σας καθιστούμε υπεύθυνους για καθένα από τα παιδιά αυτά, που βλέποντας το απάνθρωπο και ανάλγητο κράτος να τους στερεί το δικαίωμα της υγείας, θα έχουν αβέβαιο μέλλον”, καταλήγει η επιστολή των γονέων.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κα Φώφη Γεννηματά είχε και πήγε στην Αμερική για θεραπεία, εμείς που δεν έχουμε τι θα κάνουμε;Και άειντε και πεθάναμε ,να δω από ποιόν θα τα αρπάζουν έπειτα. Τέτοια αναισθησία πιά!!!!!!