Κοστούμι Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν αρχίσει να μας ράβουν στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα πληθαίνουν οι φωνές από αναλυτές, τραπεζίτες, ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης που λένε: «ΔΝΤ: Όχι, ευχαριστώ».
Παρά τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και την επεξεργασία συγκεκριμένου μηχανισμού βοήθειας από τους υπουργούς Οικονομικών, κοινοτική πηγή εκτιμά ότι το σκηνικό άλλαξε μετά την ανυποχώρητη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ και «η προοπτική του ΔΝΤ συγκεντρώνει πλέον πολύ αυξημένες πιθανότητες».
Η κ. Μέρκελ, αναφέρουν οι πληροφορίες, διαφώνησε ακόμη και με τον υπουργό Οικονομικών της, τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος- παρά τη σκληρή στάση του έναντι της Ελλάδαςείχε πεισθεί και είχε συναινέσει αρχικώς στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. Μάλιστα, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται ήδη το ενδεχόμενο κοινής στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου όπως έγινε με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία, οι οποίες ωστόσο δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.
Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προκρίνουν τη λύση εντός της ευρωζώνης. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαφωνεί με τη γερμανική θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια και τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, δήλωσε χθες σύμφωνα με το Βloomberg Γάλλος αξιωματούχος.
Έκκληση να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατόν σ΄ έναν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας απηύθυνε εν όψει, της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, λέγοντας ότι τώρα οι πολιτικοί ηγέτες «πρέπει να καταλήξουν σε ένα πιο συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα για το ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης δράσης».
Παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι ειδήμονες, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί δεν βλέπουν θετικά την προοπτική του ΔΝΤ. Πολιτικοί κυρίως λόγοι συνηγορούν στο να μη διασχίσει η Ελλάδα, ένα μέλος της ευρωζώνης, τον Ατλαντικό σε αναζήτηση βοήθειας, σύμφωνα με τις απόψεις τους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η χώρα θα αποκοπεί από την ευρωζώνη, αφού θα διαπραγματεύεται πλέον την οικονομική της πολιτική με έναν άλλο εταίρο. Αυτό σε πρώτη φάση θα αποδυναμώσει την όποια διαπραγματευτική της θέση στην Ένωση και κάποια στιγμή ενδέχεται να οδηγήσει στην έξοδό της από αυτήν, φοβούνται πολλοί.
Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, κι αυτά αμφισβητούνται. Τα επιτόκια δανεισμού από το ΔΝΤ, παρά τα θρυλούμενα, θα είναι περίπου τα ίδια ή ελάχιστα χαμηλότερα από εκείνα που θα έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, 4,5-5%. Εν ολίγοις, θα είναι το πολύ 1-2 μονάδες χαμηλότερα. Στα 25 δισ. ευρώ που θα δανειστούμε- το πολύ- από το ΔΝΤ η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 250-500 εκατ. ευρώ. Όπως λέει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, καθηγητής και οικονομολόγος της Εurobank, τα 500 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ένα υποβρύχιο που δεν θα αγοράσουμε!
Το ρίσκο. Έτσι, πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ρισκάρει η χώρα να απευθυνθεί στις αγορές πληρώνοντας έστω και ακριβά επιτόκια για ένα διάστημα, προκειμένου να αποφύγει το ΔΝΤ και την υποβάθμιση που αυτό συνεπάγεται. «Δεν είμαστε χρεοκοπημένη χώρα, δεν έχουμε λόγο να πάμε στο ΔΝΤ», λένε.
Ακόμη όμως κι αν δεν μας κάνουν τη... χάρη οι αγορές, έμπειροι τεχνοκράτες πιστεύουν ότι η Ευρώπη τελικά θα δώσει χείρα βοηθείας. Ίσως να μη γίνει αυτό στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα- που είναι και το πιθανότερο- αλλά θα γίνει αργότερα, αν πραγματικά η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία χρηματοδότησης των αναγκών της. «Διαφορετικά, το κόστος και το ρίσκο θα είναι μεγάλο», σημειώνει Έλληνας αξιωματούχος διεθνούς οργανισμού. «Θα αποδειχθεί ότι η ευρωζώνη δεν έχει μηχανισμό στήριξης των κρατών- μελών της σε μια κρίση και αυτό θα είναι ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές το οποίο θα έχει επίπτωση σε άλλες χώρες με σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης, όπως η Ελλάδα».
ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου