Σε οριστικό ή προσωρινό λουκέτο εξαναγκάζονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Μαγνησίας εξαιτίας των μεγάλων χρεών που μετατρέπονται σε θηλιά. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, τουλάχιστον πέντε υποθέσεις για παύση πληρωμών και για πτώχευση απασχόλησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου
Επιχειρήσεις, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, περιέρχονται σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές, τράπεζες και δημόσιο και ακολουθούν το δρόμο των δικαστηρίων.
Η μείωση των παραγγελιών και το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας οδηγεί τις επιχειρήσεις σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και, όταν τα χρέη σωρευτούν, αναγκάζονται να επιλέξουν μία από τις διεξόδους, έστω και επώδυνες, που τους παρέχει η νομοθεσία.
Είτε να αιτηθούν παύση πληρωμών είτε να υπαχθούν σε διαδικασία συνδιαλλαγής –ένα βήμα πριν την πτώχευση- είτε να προχωρήσουν σε πτώχευση.
Προχθές αίτηση πτώχευσης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου εταιρία που εδρεύει στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Η εταιρία προσκόμισε ενώπιον του δικαστηρίου ισολογισμούς και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές της έχουν πλησιάσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα χρέη οδήγησαν σε υπολειτουργία τη βιομηχανική μονάδα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην απασχολεί εργαζόμενους.
Πριν την πτώχευση η εταιρία είχε καταθέσει αίτηση για παύση πληρωμών, διαδικασία που ακολούθησαν μέσω της δικαστικής οδού άλλες τρεις επιχειρήσεις.
Η αδυναμία να ανταποκριθούν στα χρέη τους, θέτει τις εταιρίες ένα βήμα πριν την πτώχευση, καθώς μέσα στο κλίμα της οικονομικής δυστοκίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα και αναγκάζονται να δηλώσουν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων ότι έχουν περιέλθει σε σοβαρό κλονισμό της οικονομικής τους κατάστασης και σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο άνοιγμα που έχουν δημιουργήσει.
Με δήλωση παύσης πληρωμών που έχουν υποβάλει, εξηγούν ότι σε βάρος τους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για ακάλυπτες επιταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Η διαδικασία πτώχευσης προβλέπεται σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Όταν κηρυχθεί η πτώχευση, οι δανειστές του οφειλέτη δεν μπορούν να ασκήσουν ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, αλλά ενώνονται σε μια «ομάδα», τα δικαιώματα της οποίας ασκούνται από το «σύνδικο», με σκοπό τη συνολική εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη και την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών.
Η παύση πληρωμών του οφειλέτη ορίζεται από το νόμο ως αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του.
Η διαδικασία συνδιαλλαγής είναι ένα σύνολο από δικαστικές και εξώδικες ενέργειες που γίνονται, προκειμένου να μπορέσει ο επιχειρηματίας που βρίσκεται σε επαπειλούμενη πτώχευση (παύση πληρωμών) να διασώσει την επιχείρησή του, προβαίνοντας σε ένα διακανονισμό των οφειλών του με τους πιστωτές του, τον οποίο, αν τον τηρήσει, θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να κινδυνεύει από κατασχέσεις, προσωπική κράτηση κ.λ.π. για όσο χρόνο διαρκεί η συμφωνία αυτή με τους πιστωτές του (μέχρι και 2 χρόνια).
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου