Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

Η ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ...

Μικρές χωματερές άρχισαν το τελευταίο διάστημα να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ακόμη και κοντά σε ορισμένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Παλαιά ελαστικά, τα οποία ασφαλώς θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί στην ανακύκλωση, κάθε είδους αστικά απορρίμματα, ακόμη και μπάζα συνθέτουν σήμερα την εικόνα σε ελεύθερες εκτάσεις δίπλα από τον περιφερειακό και τον δρόμο προς τη Χαλκιδική.

“Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Ορισμένοι ασυνείδητοι εργολάβοι ή ιδιώτες δεν διστάζουν τις βραδινές ώρες, που δεν μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί, να πετούν μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια σε διάφορα σημεία, προκαλώντας σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον”, επισήμανε ο δήμαρχος Πυλαίας Βασίλης Καρτάλης.
Παρά τις απαγορευτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί, σε πολλά σημεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας τα μπάζα σχηματίζουν ολόκληρα βουνά. Το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο στην περιοχή δίπλα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, όπου το πυκνό δίκτυο παραδρόμων διευκολύνει την πρόσβαση των ασυνείδητων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, οι ασυνείδητοι αυτοί ιδιώτες προχωρούν στην παράνομη απόρριψη των απορριμμάτων που παράγουν, καθώς δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος που απαιτείται για τη μεταφορά και την απόθεσή τους στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.
“Επειδή, λοιπόν, δεν θέλουν να πληρώνουν, καταφεύγουν σε αυτές τις καταδικαστέες ενέργειες, που πέραν όλων των άλλων δημιουργούν και μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα”, υπογραμμίζει ο κ. Καρτάλης, σημειώνοντας ότι εσχάτως ο δήμος Πυλαίας αναγκάστηκε να απομακρύνει απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί με ανάλογες μεθόδους στην περιοχή της “Βιαμύλ”, δαπανώντας το συνολικό ποσό των 40.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ποσότητες των αστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης εμφανίζονται σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτές που οδηγούνταν στην παλιά χωματερή των Ταγαράδων, στην οποία η κοστολόγηση ήταν αισθητά χαμηλότερη. “Στους Ταγαράδες κατέληγαν ετησίως περισσότεροι από 770.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ οι ποσότητες μειώθηκαν αιφνιδιαστικά κατά περίπου 40%”, σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΖΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: