Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ...

...ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ 5ΑΔΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ...ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΠΑΝΤΑ...

Ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων κατά 11% εμφανίζει η Γερμανία στην πενταετία 2005-2009, διατηρώντας την τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών SIPRI.
Η Γερμανία εξάγει σε ποσοστό 44% πολεμικά πλοία, τεθωρακισμένα οχήματα σε ποσοστό 27% και υποβρύχια.
Οι σημαντικότεροι αγοραστές εξοπλιστικών συστημάτων από τη Γερμανία είναι η Τουρκία με 14%, η Ελλάδα 13% και η Νότια Αφρική 12%.
Η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων προκάλεσε πολλά δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο.
Η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι «Η απειλούμενη με χρεοκοπία Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στην Ευρώπη και ανήκει στους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο».
Χαρακτηριστικό και το σχόλιο της «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου», με τίτλο «Κανένας λόγος υπερηφάνειας».
Σύμφωνα με τον σχολιαστή «Υπάρχουν εμπορικές επιτυχίες για τις οποίες μια χώρα δεν θα μπορούσε να είναι υπερήφανη. Ακόμη και αν αγωνίζεται για τον τίτλο του πρωταθλητή στις εξαγωγές. Η κορυφαία θέση της Γερμανία μεταξύ των εμπόρων όπλων ανήκει στην κατηγορία αυτή. Εξαιρετικές επιχειρήσεις; Σε καμιά περίπτωση. Οι προμήθειες όπλων συμβάλλουν στην παγκόσμια αποσταθεροποίηση. Οι περισσότεροι αγοραστές γερμανικών όπλων είναι παγιωμένες δημοκρατίες. Αλλά και ο εφοδιασμός μονίμων ανταγωνιστών -όπως η Ελλάδα και η Τουρκία - με υποβρύχια δεν είναι σε καμιά περίπτωση πράξη αποκλιμάκωσης. Μέχρι τώρα, η οικονομική κρίση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στο εμπόριο όπλων. Αυτό δεν θα παραμείνει έτσι. Ενα χρεοκοπημένο κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την κορυφαία θέση του ως πελάτης όπλων. Η διεθνής τάση δείχνει ότι πολλά καθεστώτα κάνουν οικονομία στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και μετά οι φτωχοί γείτονες αναγκάζονται να ακολουθήσουν».

Η εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» αναφέρει ότι «Το εμπόριο όπλων ανθεί. Η Γερμανία διπλασιάζει τις εξαγωγές», ενώ η «Ταγκεστσάιτουνγκ» σημειώνει «Εξοπλισμοί. Μεγάλη ζήτηση για υποβρύχια και τεθωρακισμένα. Σημαντικότερη χώρα εισαγωγής η Τουρκία». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό 17% παγκοσμίως εισάγουν γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα, με την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας στην Ευρώπη και στην πέμπτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μόλις πρόσφατα, η χώρα μας έκλεισε νέα συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από γερμανικά ναυπηγεία, μια συμφωνία που είχε προκαλέσει προστριβές ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζει ένα από τα υποβρύχια αυτά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς.
Αγνωστο παραμένει το τι θα απογίνει με την παραγγελία 60 μαχητικών αεροσκαφών Γιουροφάιτερ, για τα οποία οι κυβερνήσεις Σημίτη είχαν υπογράψει προσύμφωνο, το οποίο αργότερα ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: