Δύο αντικρουόμενες εκτιμήσεις είχαμε χθες για την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Από την μια πλευρά, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) υποστήριξε πως είναι υπερβολικά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από την άλλη όμως, η Merrill Lynch (ML) σε έκθεσή της, επικαλούμενη οικονομολόγους, σημειώνει ότι «μια ελληνική τραγωδία είναι τελικά είτε πολύ πιθανή είτε αναπόφευκτη», αν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αν εφαρμοστούν σωστά όλα τα μέτρα λιτότητας, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη χώρα».
Ο υπεύθυνος της Standard & Poor’s για την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρώπης, κ. Μ. Κraener, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «οι αγορές είναι υπερβολικές σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας» και συμπλήρωσε πως το σενάριο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι «πολύ απίθανο».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής από την κυβέρνηση, η Standard & Poor’s είχε προειδοποιήσει ότι πιθανόν να υποβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα κατά μία ή και δύο βαθμίδες. Μάλιστα, ο οίκος είχε τότε δηλώσει πως θα ανακοινώσει τις προθέσεις του αυτήν την εβδομάδα.
Πάντως, χθες η ελληνική αγορά ομολόγων τήρησε στάση αναμονής εν όψει του αποτελέσματος της συνεδρίασης του Eurogroup. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 305 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής (310 μονάδες). Ωστόσο, η αξία των πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) ήταν μεγαλύτερη (1,07 δισ. ευρώ) από την αξία των αγορών (958 εκατ. ευρώ).
Αν όμως χθες η Standard & Poor’s καθησύχασε τις αγορές για το μέλλον της Ελλάδας, η Merrill Lynch με έκθεσή της, που συντάχθηκε στις 12 Μαρτίου, επανέφερε τις ανησυχίες. «Ακόμα κι αν η ελληνική κρίση δείχνει να ξεθωριάζει, ένας αριθμός οικονομολόγων επιμένει στην ιδέα ότι μια ελληνική τραγωδία είναι τελικά είτε πολύ πιθανή ή αναπόφευκτη», αναφέρει η τράπεζα. Επικαλείται μάλιστα τον οικονομολόγο κ. Simon Johnson, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «την τελευταία και πιο μεγάλη φούσκα».
Παράλληλα, η Merrill Lynch υποστηρίζει ότι «καμία χώρα, όσο υψηλό και αν ήταν το χρέος της, δεν μπορεί να επιβιώσει με χρόνια επιτόκια 10%», σημειώνοντας πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μια «ελληνική τραγωδία» θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
- Πρώτον, την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την εφαρμογή σχεδίων λιτότητας.
- Δεύτερον, την προθυμία της υπόλοιπης Ευρώπης να «στηρίξει» το ελληνικό χρέος.
- Τρίτον, την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι σε ένα «ζωνάρι που σφίγγει».
Στο «σενάριο λιτότητας» που υιοθετεί για την ελληνική οικονομία η τράπεζα, υποθέτει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο λιτότητας που ήδη έχει χαράξει, μηδενίζοντας εντός των επόμενων τριών ετών τα μη τοκιζόμενα ελλείμματα. Αυτή η συρρίκνωση, εκτιμά η Merrill Lynch, θα επαναφέρει τα ελληνικά spreads στα προ της κρίσης επίπεδα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2011 και μετά. «Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πιθανότατα η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», αναφέρει η Merrill Lynch.
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου