Εως και στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου -πλην των υπουργικών γραφείων- έφτασε η Siemens προκειμένου να «ενημερώσει» για το πάγιο αίτημά της: Να αναλαμβάνει δουλειές στην Ελλάδα, στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas, κ. Μιχ. Χριστοφοράκος, επιχείρησε να ανοίξει «πόρτες» στο γραφείο του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ώστε να ενημερώσει σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου του ΟΤΕ. H απάντηση που του δόθηκε από τον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη όμως ήταν σκληρή.
Ο διαγωνισμός ανετίθετο από τον ΟΤΕ στην κινεζική εταιρεία Huawei, αφήνοντας «εκτός» πέντε άλλους υποψήφιους προμηθευτές μεταξύ των οποίων και η Siemens. Η κινεζική εταιρεία πρόσφερε γενναία έκπτωση -της τάξης του 50%- εφόσον ο ΟΤΕ προχωρούσε στην προμήθεια 1,2 εκατ. «κυκλωμάτων» δικής της τεχνολογίας. Εμπρός στο ενδεχόμενο ανάθεσης της συγκεκριμένης προμήθειας στην Ηuawei, στις 27/4/2006 ο κ. Χριστοφοράκος απέστειλε επιστολή στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ι. Αγγέλου, προκειμένου να καταγγείλει - παραπονεθεί για «διαμόρφωση συνθηκών διαγωνισμού και αποτελέσματος απολύτως επιζήμιου για τη Siemens και ενδεχομένως και για τον ΟΤΕ».
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens ζητούσε την επανεξέταση του αποτελέσματος του συγκεκριμένου διαγωνισμού, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η αξίωση της ανάθεσης της προμήθειας στην εταιρεία μας απηχεί την κατά πάντα δίκαιη και αυτονόητη έκβαση του διαγωνισμού, με συνέπεια η οποιαδήποτε παρέκκλιση να βλάπτει εμάς και αντίστοιχα να υποβιβάζει τη συμβολή της επιχειρηματικής και βιομηχανικής μας δραστηριότητας και ιδιαίτερα του εργοστασίου μας στη Θεσσαλονίκη, στην παραγωγικότητα της χώρας». Αφού, βεβαίως, υπενθυμίζει με νόημα «την από αιώνος παρουσία της εταιρείας» στην Ελλάδα, αλλά κυρίως -ασκώντας την ανάλογη πίεση- το γεγονός ότι «απασχολεί περισσότερους από 2.900 εργαζομένους»...
Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη, σε αρκετούς υπουργούς, όπως και μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ.
Ο κ. Αγγέλου διαβίβασε και αυτός στις 8 Μαΐου 2006 τη συγκεκριμένη επιστολή στον κ. Βουρλούμη, σημειώνοντας ότι αναμένει ενημέρωση για το περιεχόμενό της. «Σας διαβιβάζουμε την από 27.4.2006 επιστολή, που ήδη έχει αποσταλεί από τη Siemens προς εσάς και κοινοποιήθηκε και στο γραφείο μας και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας, σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεται». Η επιστολή του κ. Αγγέλου προς τον κ. Βουρλούμη κοινοποιείται στον τότε υπουργό Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη και στον κ. Χριστοφοράκο.
Τελικά, το έργο ο ΟΤΕ το ανέθεσε στην κινεζική εταιρεία Huawei, αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Βουρλούμης, η προσφορά της Siemens δεν ήταν η συμφερότερη, τεχνικά, οικονομικά, αλλά και τεχνικο-οικονομικά. Σύμφωνα με την επιστολή Βουρλούμη προς τον κ. Χριστοφοράκο -η οποία κοινοποιήθηκε στον κ. Αγγέλου εν είδει απάντησης στον τελευταίο- η προσφορά της Siemens «...ως προς την τιμή αλλά και τη συμφερότερη προσφορά (σ.σ. η Siemens) ήταν στη βασική ποσότητα και τα τρία πρώτα βήματα 2η και στο τελευταίο βήμα 4η».
Κριτήριο
«Συστηματικά αγνοείτε ότι το κριτήριο ήταν η συμφερότερη προσφορά και όχι η οικονομικότερη, καθώς επίσης ότι στην τεχνική αξιολόγηση η εταιρεία σας κατατάχθηκε 3η...», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΤΕ στον κ. Χριστοφοράκο. «Σε κάθε περίπτωση», προσθέτει, «δεν παραγκωνίζεται η Siemens ούτε αδικείται...». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά πλάνα του ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης σημειώνει ότι «η ευθύνη πραγματοποίησής τους ανήκει στον οργανισμό και όχι στους εκάστοτε ενδιαφερόμενους οίκους».
Η συγκεκριμένη προμήθεια ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου του ΟΤΕ, ενώ παράλληλα σήμανε τον απογαλακτισμό του μεγάλου οργανισμού από τη γερμανική εταιρεία. Γι' αυτό και ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, από πολλές απόψεις. Ωστόσο, η επιστολή Χριστοφοράκου αυτό κυρίως που αναδεικνύει είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία έκανε και κυρίως πώς αντιλαμβανόταν τις «μπίζνες» στην Ελλάδα. Οι υψηλές διασυνδέσεις, η επίκληση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κ.λπ. ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά για να αξιώνει την άμεση επανεξέταση του διαγωνισμού και την... ανάθεσή του στη Siemens.
H Siemens αποφάσισε να κλείσει εκκρεμότητες και διαφορές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, εν όψει του ορατού κινδύνου αποκλεισμού της από όλους τους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτό, οι συνήγοροι της μητρικής εταιρείας είχαν προβεί σε δύο παραστάσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, αιτούμενοι μετατροπή του σκεπτικού της καταδίκης του κ. Χριστοφοράκου από δωροδοκία, σε απιστία «εις βάρος της Siemens».
Η πρώτη επαφή με την Εισαγγελία έγινε τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», μόνον σε συμβόλαια που έχουν υπογραφεί το 2007 με μία μόνο διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, η Siemens έχει υπογράψει στις Βρυξέλλες συμβόλαια αξίας ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, 11,5 εκατομμύρια αφορούσαν συμβόλαια με την εταιρεία ΙΝΤΡΑ-ΣΟΦΤ, ενώ το 2008 τα συμβόλαια της Siemens με την ίδια Διεύθυνση προσέγγισαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα οποία η εταιρεία συμμετείχε σε κοινοπραξία).
Αν και αρκετές εταιρείες από εκείνες που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς, προσέφυγαν (με στοιχεία για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενημερώνοντας και τον ίδιο τον κ. Μανουέλ Μπαρόζο, η επιτροπή έτεινε «προστατευτική χείρα» στη Siemens με διάφορες δικαιολογίες. Και όμως: οι «συμφωνίες πλαίσιο» της Ε.Ε., προβλέπουν σαφώς στο άρθρο 2.12, ότι η Eπιτροπή αποκλείει προμηθευτή «αν υποπτεύεται βάσιμα ότι έχει διαπράξει απάτη, έχει διαφθείρει ή έχει ανάμειξη σε εγκληματική οργάνωση ή κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα αντίθετη με τα οικονομικά συμφέροντα των Κοινοτήτων».
Το αρχικό βούλευμα επιβολής ποινής της Εισαγγελίας του Μονάχου προέβλεπε ότι ο Χριστοφοράκος θα τιμωρείτο με ποινή ενός χρόνου φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 800.000 ευρώ για δωροδοκία «δύο αξιωματούχων σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε δύο περιπτώσεις…».
Ο κ. Χριστοφοράκος είχε καταθέσει στην Εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ - Χεσλ, ότι είχε δώσει χρήματα σε δύο αξιωματούχους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (Γ. Βαρθολομαίο και Κ. Γείτονα). Ομως, η Εισαγγελία του Μονάχου, ο δικαστής και ο κ. Χριστοφοράκος συμφώνησαν να μετατραπεί το ένταλμα, και να καταδικαστεί ο κ. Χριστοφοράκος για «απιστία εις βάρος της Siemens», κεκλεισμένων των θυρών από τον δικαστή του Ειρηνοδικείου, έτσι ώστε η γερμανική επιχείρηση να μην κινδυνεύσει να αποκλειστεί από διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απόδειξη για το «συμφωνηθέν» αυτής της διαδικασίας είναι και το γεγονός ότι η Εισαγγελία εισήγαγε τη διαδικασία για την απιστία, τρεις μήνες μετά την αρχική πρότασή της για τον κ. Χριστοφοράκο, ενώ στην ουσία αξιολογούσε τα ίδια πραγματικά περιστατικά και είχε στη διάθεσή της το ίδιο αποδεικτικό υλικό. Η συμφωνία Χριστοφοράκου - Εισαγγελίας και δικαστηρίου υπό τις «ευλογίες» της μητρικής Siemens ήρθε σε μια περίοδο που η Siemens επιδιώκει να κλείσει όλες τις διαφορές της με τον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Siemens επιζητεί να περιληφθούν, σε έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό της με τον ΟΤΕ, όλες οι εκκρεμούσες στα δικαστήρια της Αθήνας συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μάλιστα και για την περίοδο πριν από τη γνωστή, κομβική συμφωνία 8002.
Ο ΟΤΕ επιδιώκει από την πλευρά του συμβιβασμό μόνο για την υπόθεση των «μιζών» στη συμφωνία 8002. Μια αγωγή, με κατάθεση εγγράφων, που επρόκειτο να γίνει στο Μόναχο την επόμενη εβδομάδα δεν θα γίνει. Ο ΟΤΕ «κρατάει ακόμα στα χέρια του» στοιχεία με τα οποία η Siemens μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα αποκλεισμού της από ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, καθώς στελέχη της φέρονται να έχουν λάβει εμβάσματα απευθείας από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Αν έστω και ένα από τα στελέχη αυτά παραπεμφθεί και καταδικαστεί τελεσίδικα από ελληνικό δικαστήριο, η Siemens κινδυνεύει να αποκλειστεί από διαγωνισμούς στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις έως τώρα απαντήσεις της υποστηρίζει ότι κάθε μια θυγατρική εταιρεία της Siemens έχει αυτοτέλεια και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογη για παραπτώματα εταιρειών της Siemens σε άλλες χώρες.
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010
Καθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου