Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΜΑΣ...ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

Η χώρα απέδειξε την Πέμπτη στον απόηχο της ανακοίνωσης των μέτρων λιτότητας ότι μπορεί να αντλεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί χρεοκοπίας. Πλήρωσε όμως ακριβά.
Το Δημόσιο αποφάσισε να αντλήσει τα 5 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά από την πώληση 10ετών ομολόγων μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης και να μην πάρει περισσότερα παρά το γεγονός οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ.
Μ' αυτό τον τρόπο ήθελε αφενός να πει στην αγορά ότι θεωρεί το επιτόκιο δανεισμού πολύ υψηλό και αφετέρου να προλειάνει το έδαφος για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων.
Η χώρα αντιμετωπίζει δανειακές ανάγκες λόγω χρηματοδότησης του ελλείμματος και λήξεων χρεογράφων άνω των 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονταν λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η Ελλάδα πλήρωσε περιθώριο ίσο με 325,7 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο λήξεως Ιανουαρίου του 2020 και το τιμολόγησε κάτω από το άρτιο, με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στο 6,40%.

Η τιμολόγηση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι όσοι αγόρασαν τα 10ετή ομόλογα και να «προσέλθουν» την επόμενη φορά που το Δημόσιο θα βγει ξανά στην αγορά.
Σημειωτέον ότι αυτή τη φορά δεν υπήρχε αμερικανική τράπεζα ανάμεσα στους ξένους αναδόχους του κοινοπρακτικού σχήματος, κάτι που σχετίζεται με το ρόλο της Goldman Sachs. Οι περισσότεροι περιμένουν γαλλικές τράπεζες, όπως η ΒΝΡ Paribas, η Societe Generale και η Credit Agri-cole, και γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Unicredit αλλά και ελβετικές όπως η Credit Suisse και η UBS να συμμετέχουν στα σχήματα των αναδόχων στις επόμενες εκδόσεις.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι γαλλικές, οι ελβετικές και οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν πάνω από το μισό του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Οι περισσότεροι στην αγορά θεωρούν ότι το Δημόσιο θα βγει ξανά στην αγορά μέχρι το τέλος του μήνα για να δανεισθεί από 5 μέχρι 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα είναι το νέο ομόλογο, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα υπάρχει στις διάφορες χρονικές διάρκειες. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να μην είναι ούτε 5ετές, ούτε 10ετές, με δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη δανεισθεί σ' αυτές τις περιόδους και θα μπορούσε να ξανανοίξει τις συγκεκριμένες εκδόσεις αργότερα.
Επειδή η Ελλάδα εκδίδει 3ετή, 5ετή και 10ετή ομόλογα το α' τρίμηνο κάθε χρονιάς, θα μπορούσε να είναι 3ετές. Ομως η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τοκοχρεολυσίων τα επόμενα δυο-τρία χρόνια και λογικά θα επιθυμούσε να μην επιβαρύνει την κατάσταση, εκδίδοντας 3ετές ομόλογο.
Επομένως, η έκδοση 7ετούς ή 15ετούς ομολόγου φαντάζει πιθανότερη σ' αυτή τη φάση.
Πάντως, η ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο ενίσχυσε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φαλιρίσει, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα μικρότερης διάρκειας που αποτύπωναν αυτόν τον κίνδυνο. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι το spread του 2ετούς ομολόγου συμπιέσθηκε 60 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει κοντά στο 4,7% αργά το απόγευμα της Παρασκευής από 5,3% την Πέμπτη.

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ...ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: