ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ...ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΧΘΕΙ ΠΟΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΠΙ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ;;;
Σε επτά «μύθους» για την ελληνική οικονομία κάνει αναφορά ο Γιώργος Αλογοσκούφης, υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Οικονομίας. Αφήνει καρφιά για τον διάδοχό του στο υπουργείο, Γιάννη Παπαθανασίου και την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά την αποπομπή του, καθώς αναφέρει ότι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας, με την εξαίρεση του 2009, κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση. Αφήνει αιχμές και για όσους επέτρεψαν τη διόγκωση των δαπανών, μετά το 2007.
Όπως τονίζει, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα είναι η δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το 2009. Θεωρεί επίσης υπεύθυνο το υψηλό δημόσιο χρέος, σημειώνοντας ότι συσσωρεύθηκε κυρίως στη δεκαετία του 1980, είχε σταθεροποιηθεί πέριξ του 100% για δύο δεκαετίες και αντιμετωπίζει πρόβλημα αναχρηματοδότησης λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, της οποίας καταλογίζει κωλυσιεργία.
"Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι μυθολογία κακής ποιότητας, που δυστυχώς έχει επηρεάσει και πολλούς εντός της κεντροδεξιάς", υπογραμμίζει.
Ο πρώην "τσάρος" αναπτύσσει τις θέσεις του με επιστολή που έστειλε προς τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή, μέσω της οποίας ισχυρίζεται ότι η διεθνής κρίση έφερε στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών, με αποτέλεσμα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
"Όπως γνωρίζετε, μετά τις τελευταίες εκλογές, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα. Η απόφασή μου αυτή έχει ενισχυθεί μετά τις επιθέσεις που δέχθηκα από στελέχη της παράταξής μας στο διάστημα που ακολούθησε", αναφέρει.
Σημειώνεται ότι ο Γ. Αλογοσκούφης απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στις 4 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά στην "αυτοκριτική" της Ν.Δ. ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει το έργο που έκανε στην οικονομία. "Άλλο η αυτοκριτική και άλλο ο μηδενισμός των πάντων", τονίζει.
Μέσω ενημερωτικού σημειώματος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική που ακολούθησε.
Οι επτά "μύθοι"
1. Ως πρώτο μύθο αναφέρει τη θέση ότι η ελληνική οικονομία κατέρρευσε επί κυβέρνησης Καραμανλή. "Η πραγματικότητα είναι ότι στην περίοδο 2004-2008, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης", απαντά ο Γ. Αλογοσκούφης.
2. Δεύτερος "μύθος" κατά τον πρώην υπουργό είναι ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. "Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε ελλείμματα της τάξης του 8% του ΑΕΠ και προχώρησε σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2007", σημειώνει. Για την περίοδο που ακολούθησε θεωρεί υπεύθυνη τη διεθνή κρίση.
3. Τρίτος "μύθος" είναι ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή δεν προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή προχώρησαν σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τη φορολογική μεταρρύθμιση, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ένταξη της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ, το Εθνικό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής", υπογραμμίζει.
4. Ως τέταρτο μύθο θεωρεί την άποψη ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή ακολούθησαν ταξική πολιτική υπέρ των πλουσίων. " Η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή μείωσαν την ανεργία, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για πραγματική βελτίωση των μισθών, ενίσχυσαν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα ανεργίας, μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα και στήριξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", απαντά.
5. Πέμπτος μύθος, κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι πως οι κυβερνήσεις Καραμανλή «διέλυσαν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν. "Στην πραγματικότητα οι φοροειπρακτικοί μηχανισμοί είχαν καταρρεύσει από το 2000 έως το 2004", υποστηρίζει. "Εκεί που πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή είναι στο ζήτημα των δημοσίων δαπανών, οι οποίες μετά το 2007 διογκώθηκαν", προσθέτει, αφήνοντας αιχμές για συναδέλφους του.
6. Ο πρώην υπουργός διαφωνεί και με όσους υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Κινήθηκε πριν εκδηλωθεί η δεύτερη και σοβαρότερη εκδοχή της κρίσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2008", αναφέρει.
7. Τέλος, υπερασπίζεται της δημοσιονομικής υπογραφής και αρνείται ότι προμήθευε τις Βρυξέλλες με πλαστά στοιχεία. Η απογραφή έγινε "άψογα" από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, απαντά. Προσθέτει πως ελήφθησαν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των δημοσιονομικών στοιχείων.
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου