Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κούβα, Μιανμάρ, Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη, Σρι Λάνκα, Ρωσία, Σουδάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος είναι χώρες-στόχοι της πλέον αρνητικής κριτικής στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκε χθες, με αναφορές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 194 χώρες του πλανήτη.
Το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως. Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για υποκρισία, ενώ ανακοίνωσε τη δική του ετήσια έκθεση που αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην εδαφική επικράτεια των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν μόνο ένα τρομερό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό τους, αλλά αποτελούν επίσης την κύρια πηγή καταστροφικών παραβιάσεων πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς», σχολιάζει η κινεζική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ξινχουά.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταφέρεται σθεναρά εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας την για έλεγχο και απαγόρευση πρόσβασης σε «ενοχλητικούς» ιστότοπους στο Διαδίκτυο, περιορίζοντας το δικαίωμα των πολιτών της στην ελεύθερη πληροφόρηση. Καταδικάζει τη σκλήρυνση της καταπίεσης εναντίον ανθρώπων που θεωρούνται απειλή για το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη βίαιη κατάπνιξη της εξέγερσης των Ουιγούρων στην επαρχία Ξινκιάνγκ τον περασμένο Ιούλιο, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις των κινεζικών αρχών στο Θιβέτ.
Ενδεικτικά αναφέρει ακόμα η έκθεση:
Ιράν: Η κατάσταση επιδεινώνεται μετά τις βίαιες διαδηλώσεις αμφισβήτησης της επανεκλογής Αχμαντινετζάντ από την Πράσινη αντιπολίτευση των μεταρρυθμιστών τον περασμένο Ιούνιο (πάνω από 70 νεκροί, τουλάχιστον 4.000 συλλήψεις). Το καθεστώς καταστέλλει βάναυσα κάθε εκδήλωση ενοχλητικής κριτικής -αντιφρονούντες φυλακίζονται, βασανίζονται και εκτελούνται, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Facebook και Twitter συμπεριλαμβάνονται) παρεμποδίζεται, δημοσιογράφοι φυλακίζονται, παρεμποδίζεται και η θρησκευτική ελευθερία.
Βόρεια Κορέα: Ακαμπτος ο έλεγχος της Πιονγκ-Γιανγκ στους πολίτες στερώντας τους τα βασικότερα δικαιώματα. Ελέγχει απολύτως μέσω του κομματικού μηχανισμού προπαγάνδας τη δημόσια πληροφόρηση, ενώ Βορειοκορεάτες αυτοεξόριστοι αναφέρουν εξωδικαστικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις και αυθαίρετες συλλήψεις.
Κούβα: Σοβαροί περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης συνεχίζονται, απαγορεύονται αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις ή δημόσιες εκδηλώσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπολιτευόμενοι φυλακίζονται με διάφορες κατηγορίες, ενώ περιορίζεται η πρόσβαση στην ενημέρωση μέσω Διαδικτύου.
Μιανμάρ: Η χούντα εξαπολύει στρατιωτικές επιδρομές εναντίον τοπικών φυλών και εξακολουθεί να φυλακίζει υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς κατηγορίες ή δίκη.
Ισραήλ - Παλαιστίνιοι: Η έκθεση υιοθετεί τον υπολογιζόμενο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αριθμό των θυμάτων (πάνω από 1.400 νεκροί και περίπου 5.000 τραυματίες Παλαιστίνιοι -13 Ισραηλινοί, οι τρεις πολίτες) κατά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα (27 Δεκεμβρίου 2008 - 18 Ιανουαρίου 2009) κάνοντας μνεία της αναφοράς για μικρότερο αριθμό απωλειών από το Ισραήλ. Καταδικάζει τους αποκλεισμούς μέσω των ισραηλινών σημείων ελέγχου προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και κακοποιήσεις κρατουμένων και μη δίκαιες δίκες στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.
Ρωσία: Η κυβέρνηση περιορίζει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου. Δημοσιογράφοι δολοφονούνται από «αγνώστους». Στην Τσετσενία και σε όλο τον Βόρειο Καύκασο κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες ευθύνονται για δολοφονίες, βασανιστήρια και απαγωγές με πολιτικά κίνητρα.
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου