Σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης συνολικά, και του επικοινωνιακού της σκέλους ειδικότερα, επισημαίνει έκθεση κυβερνητικού στελέχους, η οποία έχει παραδοθεί στον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διάχυτη ανησυχία που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για τις εξελίξεις περί την οικονομία, να μετεξελιχθεί σε πανικό και από την εξέλιξη αυτή να οδηγηθεί η χώρα χωρίς τη θέληση της κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανατρέποντας κάθε σχεδιασμό που υπάρχει σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνονται σειρά αδυναμιών που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την αντιμετώπιση της κρίσης με αποτέλεσμα να υπονομευθεί το θετικό κλίμα που είχε επικρατήσει μετά την «επιτυχή», όπως χαρακτηρίζεται για την Ελλάδα, «συμφωνία των Βρυξελλών», για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας. Πάντως πέρα από την έκθεση αυτή, από πολλές πλευρές πλέον εντός της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι ανεξάρτητα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών αγορών, τα οποία έχουν ως στόχο την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα, υπήρξαν εμφανείς αδυναμίες στην αντιμετώπιση της κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να δυσχεράνει σε σημαντικό βαθμό η προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεγκλωβιστεί από τη δίνη της κρίσης.
Παράλληλα επισημαίνονται αστοχίες αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξαν δηλώσεις ή διαρροές από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες λειτούργησαν καταλυτικά εις βάρος της όλης προσπάθειας, επιδείνωσαν το ήδη βεβαρημένο κλίμα και είχαν πρακτικά σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος των δανειακών αναγκών της χώρας. Μια πρώτη καταγραφή των αδυναμιών που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης θα κατέτασσε ως κορυφαίο δείγμα την αδυναμία της να ελέγξει τις συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις κορυφαίων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία κάθε φορά, με δηλώσεις τους, ενέτειναν το πρόβλημα.
Από τις περί «Τιτανικού» δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μέχρι το μπαράζ δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου κατά της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ, και από τις «ανακοινώσεις» ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει δάνεια στην... Κίνα αν δεν δανείζεται με «λογικούς» όρους, ώς τις «εκμυστηρεύσεις» της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη για την πορεία της οικονομίας, την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου, και το πόσο κοντά είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταγράφεται ένας αριθμός δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων που το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η «δράση» διαφόρων ανώνυμων «κυβερνητικών στελεχών» που με διαρροές προς ξένα μέσα ενημέρωσης υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν εγκύρως μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης, γίνεται φανερό ότι πολλά από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην εξεύρεση δανεισμού, θα είχαν αποφευχθεί. Γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς του να σταματήσουν να μιλάνε και να ασχολούνται με τις φήμες.
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, τρεις είναι οι κορυφαίες περιπτώσεις διαρροών που συνοδεύθηκαν από άνοδο των επιτοκίων, καλλιέργησαν το κλίμα ανασφάλειας και δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Ελλάδα λέει και ξελέει:
1Η πρόθεση της Ελλάδας να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες στις αγορές της Ασίας και ειδικότερα να συνάψει δάνειο με την Κίνα, διαρροή που δημοσιεύθηκε στους «Financial Τimes» και αποδόθηκε σε κυβερνητικό στέλεχος.
2Η βεβαιότητα άλλου κυβερνητικού στελέχους, την οποία κατέγραψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, ότι η Ελλάδα θα προσφύγει τελικά για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- διαρροή για την οποία «ενοχοποιήθηκε» από κυβερνητικά στελέχη η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, αλλά η ίδια διέψευσε την εμπλοκή της. 3Η «πληροφορία» που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νews Μarket Ιnternational» ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Βρυξελλών και αποδόθηκε στο λεγόμενο «βαθύ λαρύγγι»- επίσης κυβερνητικό στέλεχος.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι όλα αυτά κοστίζουν, και κοστίζουν ακριβά, δεν πρόκειται δηλαδή για απλές δηλώσεις στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας. Με βάση μάλιστα τις διακυμάνσεις των επιτοκίων δανεισμού είναι και αποτιμώμενες σε οικονομικά μεγέθη, καθώς και οι τρεις από τις θεωρούμενες από το Μέγαρο Μαξίμου ως κορυφαίες διαρροές συνοδεύθηκαν από έκρηξη των spreads και κατά συνέπεια επιδείνωση της δανειακής θέσης της χώρας...
ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2010
1 σχόλιο:
Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πρεζα εισαι φαν του τζιμακου ρε αλανιαρη
Δημοσίευση σχολίου