Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ...ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Μεγάλους πονοκεφάλους δημιουργεί στην κυβέρνηση το επόμενο 40ήμερο, καθώς σημαδεύεται από αλλεπάλληλες επιθεωρήσεις κοινοτικών και άλλων αξιωματούχων, που έχουν ήδη διαπιστώσει αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ολέθριες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
Παράλληλα, το αδιέξοδο που διαπιστώνεται όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους επιτείνει την αβεβαιότητα του οικονομικού επιτελείου για τις πολιτικές πλέον αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο και τη Σύνοδο Κορυφής- ορόσημο που έχει θέσει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το... πηγαινέλα των αξιωματούχων από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον θα καταλήξει στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν της 15ης Μαΐου - την πρώτη από όταν εφαρμόσθηκε η τριμερής παρακολούθηση- η οποία προεξοφλείται ήδη τόσο από κοινοτικούς όσο και από ελληνικούς παράγοντες ως ιδιαίτερα αρνητική. Και αυτό διότι θα επισημαίνεται η ανυπαρξία συνεννόησης μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, η ουσιαστική απουσία φοροεισπρακτικών μηχανισμών και μηχανισμών ελέγχου στα τελωνεία και τις εφορείες, η διόγκωση των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία, η υστέρηση στα έσοδα, η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τα πισωγυρίσματα στις εξαγγελίες κ.λπ. Οπως λένε χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές- μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που μετέχουν στις αποστολές των Βρυξελλών στην Αθήνα- «το Φορολογικό καθυστέρησε δύο μήνες και γράφτηκε και ξαναγράφτηκε, το Ασφαλιστικό επίσης καθυστερεί, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (σ.σ.: που θεωρείται μάλλον απλή διαδικαστικά μεταρρύθμιση) πρέπει να περάσει από.... διαβούλευση, όλα αυτά δεν δείχνουν μια κυβέρνηση που έχει συναίσθηση του επείγοντος».

Η έκθεση ωστόσο θα επιβεβαιώνει- σύμφωνα με πληροφορίες- και τα ευρήματα των επιθεωρητών που θα καταφθάσουν σε δύο... δόσεις στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Η πρώτη αποστολή, με ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι χαμηλού επιπέδου και θα έρθει στην Αθήνα περίπου στις 12 Απριλίου, με αντικείμενο τα στατιστικά στοιχεία- γι΄ αυτό και θα μετέχει και άνθρωπος της Εurostat- και τον προϋπολογισμό.
Η δεύτερη θα είναι ανώτερου επιπέδου και θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ της 5ης Μαΐου- οπότε και θα ανακοινωθούν οι ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν- και της 15ης, οπότε ανακοινώνεται η τριμηνιαία έκθεση.

Τα ευρήματα που φοβάται από αυτές τις αποστολές περισσότερο η κυβέρνηση είναι τρία. Το πρώτο, για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί, είναι η αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος για το 2009. Πηγές του οικονομικού επιτελείου διατείνονται πως οι κοινοτικοί τούς έχουν ενημερώσει ότι η απόκλιση είναι της τάξεως του 0,9% - δηλαδή, αντί για 12,7% είναι 13,6%. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν να είναι ακόμη μεγαλύτερη η απόκλιση, ακόμη και 1,5%, να κινείται δηλαδή στο 14,2%.
Το δεύτερο, είναι ο βαθμός της ύφεσης. Μετά την τελευταία διαβούλευση Κομισιόν- οικονομικού επιτελείου, που κατέληξε στα πρόσθετα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 4,8 δισ., θεωρήθηκε και από τα δυο μέρη πως η ανάπτυξη το 2010 θα κινηθεί στο-1,5% με2,0%. Ωστόσο, είναι πλέον φανερό ότι η ύφεση θα είναι πολύ πιο βαθιά, κινούμενη γύρω στο 4%, όπως προεξοφλούν και οι αγορές και οι ανεξάρτητες εκθέσεις.

Τα παραπάνω δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος και τα επιτόκια (spreads) που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ωθούν την Κομισιόν να συμπεριλάβει στην έκθεσή της, της 15ης Μαΐου, το ενδεχόμενο ενδιάμεσης αναθεώρησης του Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και λήψης πρόσθετων μέτρων. Στο ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αντιτείνουν πως θα έπρεπε να εξεταστεί η χρονική επιμήκυνση του Προγράμματος, έτσι ώστε ο περιορισμός του ελλείμματος στο όριο του 3% να μην επιτευχθεί στα τέλη του 2012, αλλά ένα έτος αργότερα, το 2013. Αυτό, λένε, θα επέτρεπε και την τήρηση του Προγράμματος και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης- με κυριότερη από όλες τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: