Κρίσιμες επαφές με πολυμελή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει από αύριο η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σ΄ αυτές θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, ενόψει της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί τελικά ο κοινός μηχανισμός στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ.
Το Ταμείο ασχολήθηκε ήδη, όπως είναι γνωστό, με την πιθανότητα αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του εδώ, όπως αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα του επιτρέψει να διερευνήσει καλύτερα τις πιθανότητες που υπάρχουν να χρειασθεί τελικά η παρέμβασή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρ΄ ότι τυπικά η επίσκεψη αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας σε φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα, στην πράξη οι τεχνοκράτες του Ταμείου θα θελήσουν να ενημερωθούν και για τις προοπτικές επίτευξης των κυβερνητικών στόχων, τόσο σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και τη μείωση του ελλείμματος. Η προβλεπόμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε ποσοστό μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων (-0,3% προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ τώρα η Κομισιόν προβλέπει-2,5%) δημιουργεί προβληματισμό στις αγορές, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, για το κατά πόσον είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Εκτός από τις πληροφορίες που θα συλλέξουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου, τον καθοριστικό ρόλο στο αν θα αρχίσει η προετοιμασία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ή όχι θα παίξει βεβαίως η δυνατότητα της κυβέρνησης να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, ύψους 11,6 δισ. ευρώ ώς το τέλος Μαΐου. Αν αυτό καταστεί εφικτό, σημειώνουν οι ευρωπαϊκές πηγές, τότε η χώρα θα πάρει μια ανάσα. Αν αντιμετωπίσει δυσκολίες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση των spreads (διαφορά επιτοκίων δεκαετών ομολόγων Ελλάδας- Γερμανίας) σε υψηλά επίπεδα δεν θεωρείται ενθαρρυντική.
Πάντως, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι σε περίπτωση παρέμβασης του ΔΝΤ δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, αλλά θα ζητηθούν για το 2011 και το 2012, έτη για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει εξειδικεύσει ακόμη τις προθέσεις της.
Το ΔΝΤ θα επανέλθει προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, σε κοινή αποστολή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εκείνη η επίσκεψη θα έχει στόχο να προετοιμάσει και τη σχετική έκθεση που θα υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ώς τις 16 Μαΐου. Η έκθεση θα είναι η βάση αξιολόγησης της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου