ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗ ΝΔ...
«Οι λαϊκιστές έκαναν πολύ κακό στον τόπο τα χρόνια της μεταπολίτευσης, να μην τους αφήσουμε να τον καταστρέψουν εντελώς». Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος και στην αποτυχημένη προσπάθεια Γιαννίτση, σημειώνει ότι «χάθηκαν δύο κρίσιμες δεκαετίες για να λυθεί το ασφαλιστικό. Φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε σήμερα να βρούμε λεφτά για να δώσουμε τον Ιούνιο συντάξεις στους εμπόρους και στους αυτοκινητιστές».
* Ο κ. Λοβέρδος επιμένει ότι «τα τρία "δεν" που είπα ισχύουν: δεν αυξάνουμε τις εισφορές, δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας, δεν μειώνουμε τις χαμηλές συντάξεις». Επισημαίνει ότι οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από το 2010 «θα συνεισφέρουν σ' ένα λογαριασμό αλληλεγγύης και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία που έχουν ανάγκες».
* Υπογραμμίζει ότι «δεν θα χρειαστεί να θεσπιστεί ειδικός πόρος ή φόρος για το ασφαλιστικό» και υπολογίζει ότι το κράτος θα εξοικονομήσει από τη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής περίπου 900 εκατ. ευρώ το 12μηνο.
* Υπάρχει ένας «θρύλος» στο συνδικαλιστικό κίνημα που λέει ότι «κυβέρνηση που ανοίγει το ασφαλιστικό, πέφτει».
- Οι συγκρούσεις στην τραγική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα είναι αναπόφευκτες, προκειμένου να ιαθούν οι βασικές μεταπολιτευτικές ασθένειες. Το ασφαλιστικό από το 2009 έπαψε να είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης των γενεών και αφορά και την παρούσα γενιά των συνταξιούχων η οποία, εάν δεν παρέμβουμε, δεν θα πάρει συντάξεις το 2015. Η αδράνεια ισοδυναμεί με επιδείνωση. Συνεπώς, τα διλήμματα του τύπου «αγγίζω ή δεν αγγίζω το θέμα» αφορούν τους τυχοδιώκτες και όχι τους πατριώτες.
* Το ασφαλιστικό είναι μια υπόθεση χαμένων ευκαιριών; Για παράδειγμα, αν είχε περάσει η συνταγή Γιαννίτση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;
- Χάθηκαν δύο κρίσιμες δεκαετίες για να λυθεί το ασφαλιστικό. Αλλα δεκαεπτά κράτη της Ε.Ε., όμως, δεν έχασαν όπως εμείς αυτή την ευκαιρία και άλλαξαν το σύστημά τους. Εμείς αμήχανοι, αναβλητικοί, φοβισμένοι και ευδαίμονες αφήσαμε τα χρόνια να περνούν και έτσι η βόμβα έσκασε στα χέρια μας το 2009. Φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε να βρούμε λεφτά για να δώσουμε συντάξεις τον Ιούνιο στους εμπόρους και στους αυτοκινητιστές. Δηλαδή στους ανθρώπους του μόχθου, που πλήρωναν τις μεγαλύτερες εισφορές και παίρνουν τις μικρότερες συντάξεις! Είναι αίσχος! Διάσωση-δικαιοσύνη είναι το πρόταγμά μας. Οι λαϊκιστές έκαναν πολύ κακό στον τόπο τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Να μην τους αφήσουμε να τον καταστρέψουν εντελώς.
* Η ΓΣΕΕ επιμένει, και επικαλείται μελέτες της, ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη δεν δίνει παρά μόνο μερικούς μήνες ζωής στο ασφαλιστικό.
- Συμφωνώ με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για την αύξηση των ορίων ηλικίας από 65 στα 67. Εχω δώσει μάχη γι' αυτό, εντός και εκτός συνόρων. Η αύξηση όμως του μέσου όρου συνταξιοδότησης από 61,5 στα 63,5 χρόνια είναι πολύ αποδοτική. Θα προκύψει με την κατάργηση των «μαυρογιαλούρικων» εθελουσίων εξόδων. Μια και αναφέρεστε, ωστόσο, στην άποψη της ΓΣΕΕ, θέλω να ξαναθέσω το ερώτημα προς τη διοίκησή της: έχουν εκπονήσει μια αναλογιστική μελέτη την οποία συνεχώς επικαλούνται, αλλά δεν την δίνουν στη δημοσιότητα. Τι φοβούνται; Η αλήθεια είναι οδηγητής, δεν είναι φόβητρο.
* Εχετε υπολογίσει την επίπτωση στη μέση σύνταξη από τις αλλαγές που θα γίνουν;
- Εχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες στρογγυλοποιήσεις και θα παρουσιάσουμε την αναλογιστική μας μελέτη στη Βουλή σε λίγες ημέρες. Τα τρία «δεν» που είπα ισχύουν : α. Δεν αυξάνουμε τις εισφορές. β. Δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας. γ. Δεν μειώνουμε τις χαμηλές συντάξεις και δίνουμε κίνητρα για να αυξηθούν με την παραμονή στην εργασία μετά το 37ο έτος. Οι συντάξεις ωστόσο άνω των 1.400 ευρώ, από το έτος 2010 θα κληθούν να συνεισφέρουν σε ένα λογαριασμό αλληλεγγύης, τα χρήματα του οποίου δεν θα πηγαίνουν στο κράτος, αλλά θα δίνονται στα Ταμεία που έχουν οδυνηρές ανάγκες, όπως π.χ. ο ΟΑΕΕ σήμερα. Οσον δε αφορά το νέο σύστημα που θα ισχύει, όπως υπολογίζουμε, μετά το 2018, το ένα κομμάτι της σύνταξης θα είναι σύνταξη αλληλεγγύης και θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, το άλλο δε κομμάτι θα είναι ανταποδοτικό, σε σχέση με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Εδώ ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξη που δικαιούται και για την οποία πλήρωσε. Δεν θα υπάρχει θέμα αδικίας. Οποιος δουλεύει περισσότερο θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη.
* Πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα εξοικονομήσει το κράτος από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων;
- Από το λογαριασμό αλληλεγγύης 400 εκατ. το χρόνο, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2010. Από την αλλαγή της δομής της σύνταξης, το κράτος πιστό στην αρχή που το ΠΑΣΟΚ έχει εισαγάγει, δηλαδή της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, θα δίνει για τους φορείς ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας το 5% του ΑΕΠ του. Το ποσό, δηλαδή, που έδωσε το 2008 θα το δίνει και το 2030, ενώ αν προσθέσουμε και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουμε ένα επιπλέον 2,5% του ΑΕΠ και φτάνουμε περίπου το ποσοστό του 7,5%. Δηλαδή από ουραγός στην Ευρώπη γινόμαστε μια χώρα που σώζει το ασφαλιστικό της σύστημα. Με τις παρούσες συνθήκες η Ε.Ε. προβλέπει ότι θα χρειαζόμασταν το 12,5% του ΑΕΠ! Δηλαδή πλήρης καταστροφή. Σημειώστε εδώ, ότι χώρες πλουσιότερες από εμάς, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που δαπανούν περισσότερα για το ασφαλιστικό τους σύστημα, θα κρατήσουν τα ίδια επίπεδα δαπανών για το σύστημά τους τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
* Θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για το ένστολο προσωπικό του κράτους;
- Για τους ένστολους όχι. Το καθεστώς των ενστόλων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι ειδικό. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Χρυσοχοΐδης έδωσαν τα σχετικά στοιχεία. Αλλωστε, οι ένστολοι στην Ελλάδα υπηρετούν περίπου 40 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπηρετούν λιγότερο από την Ελλάδα.
* Θα αντέξει το ασφαλιστικό χωρίς πόρο ή φόρο;
- Βεβαίως, θα αντέξει έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει. Μην ξεχνάτε όμως πως υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος ένας λογαριασμός αλληλεγγύης των γενεών που ιδρύθηκε από τη Ν.Δ. με βάση μια ιδέα του Μ. Ανδρουλάκη και στον οποίο η κυβέρνησή μας πίστωσε 580 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο θα πιστώνει ποσά περίπου τέτοιου ύψους. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί σιγά-σιγά ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην υπηρεσία του ασφαλιστικού , αφορώντας πάντα τις επόμενες γενεές.
* Γράφτηκε ότι έχετε επεξεργαστεί εφεδρικό σχέδιο στην περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
- Το είπα και στο υπουργικό συμβούλιο. Κάνω ό,τι μπορώ ώστε η αξιολόγηση της χώρας μου από την Ε.Ε. βάσει του ασφαλιστικού στις 15 Μαΐου, να είναι θετική. Δεν θα συμβάλω με ολιγωρίες, δημαγωγίες στην καταστροφή της χώρας. Αλλωστε, θέλω να σας δηλώσω πως σε ό,τι αφορά την προσωπική μου τύχη στην πολιτική, δεν φοβάμαι. Ο λαός μού έδωσε ό,τι το καλύτερο μπορούσε να δώσει σε έναν πολιτικό, δηλαδή την εμπιστοσύνη του σε πολύ υψηλό βαθμό. Οχι μόνο δεν θα την προδώσω, αλλά δεν θεωρώ την πολιτική «επαγγελματικό καβούκι» για να τρυπώσω μέσα. Ο νοών νοείτω.
* Εχετε δεσμευτεί ότι η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος θα είναι στο 4,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί σε χαμηλό επίπεδο.
- Την προσδιόρισα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Είναι η σύνταξη που δίνει σήμερα στους ανασφάλιστους ο ΟΓΑ, δηλαδή 360 ευρώ. Με το ΑΕΠ ως έχει σήμερα. Ομως τα χρήματα που θα περισσεύουν από το ποσοστό αυτό πάλι για τους ασφαλισμένους θα τα διαθέσουμε.
* Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης σ' ό,τι αφορά τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής;
- Το πρώτο τρίμηνο του 2010, αυξήσαμε κατά 4% τις καταβαλλόμενες εισφορές. Η προβολή αυτού του τριμήνου στο 12μηνο σημαίνει 900 εκατ. ευρώ. Δηλαδή επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας!
* Ο Α. Αλαβάνος λέει ότι είστε μια παράνομη κυβέρνηση και πρέπει να φύγετε γιατί παραβιάσατε το προεκλογικό συμβόλαιό σας.
- Είναι ώρες ευθύνης. Παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η επιτήρηση να μη γίνει συνδιοίκηση. Η επιτήρηση οργανώνεται από τη συνθήκη της Ε.Ε. την οποία έχουμε επικυρώσει. Είναι μια διαδικασία αναξιοπρεπής, αλλά δεν συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχίας. Η συνδιοίκηση όμως είναι άλλο πράγμα. Απέναντι σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
* Πάντως, από το «υπάρχουν λεφτά» που λέγατε προεκλογικώς μέχρι το «μαζεύω λεφτά απ' όποιον μπορώ» που εφαρμόζετε σήμερα, υπάρχει μεγάλη απόσταση...
- Υπήρξα πολύ λιτός την προεκλογική περίοδο και καθόλου λαϊκιστής όσα χρόνια αντιπολιτευόμουν τη Ν.Δ. Θυμίζω πως παρ' ότι ήμουν βουλευτής αντιπολίτευσης, απέκρουσα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πρόταση του Συνασπισμού να μην υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ασφαλιστικό νόμο της κ. Πετραλιά. Νιώθω περίπου ευθυγραμμισμένος με τα όσα έλεγα ως μέλος της κυβέρνησης Σημίτη, ως μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μέλος της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
3 σχόλια:
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΦΥΛΑΚΗ;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΓΚΩΝΑΣ
ΡΑΛΛΗΣ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ
ΣΟΥΡΛΑΣ
χαααααααα γεια σου ρε 6.51.
ο άθρωπος είναι συνταγματολόγος, εσύ....τί είσαι????
ή φταίει η άδικη, κακούργα κοινωνία και πάνω απ'όλα το σύστημα πυ δεν κατάφερες να γίνεις τίποτε???
ΞΑΝΑΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ
Δημοσίευση σχολίου