Το περίφημο «γεμάτο πιστόλι» πάνω στο τραπέζι που επιθυμούσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αγορών αποδεικνύεται προς το παρόν ότι δεν είναι παρά ένα ακίνδυνο αεροβόλο.
Οι αγορές συνεχίζουν το παιχνίδι τους εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και, όσο περνούν οι ημέρες, η πάντα φλύαρη και συνεχώς αντιφάσκουσα Αθήνα παραμένει «επί ξύλου κρεμάμενη» και δείχνει όλο και περισσότερο αγχωμένη, οι αδύναμες λόγω εσωτερικών έριδων Βρυξέλλες ανησυχούν και διαβεβαιώνουν ότι είναι «έτοιμες» να σπεύσουν προς βοήθεια της Ελλάδας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει με ηρεμία να παρέμβει ταυτόχρονα με τις Βρυξέλλες στην περίπτωση που ζητηθεί από την Αθήνα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, επιβάλλοντας φυσικά τους δικούς του όρους....
Το άγχος της κυβέρνησης εκδηλώθηκε έντονα με τις δηλώσεις περί «γκρίζων ζωνών» που παραμένουν στη συμφωνία της περασμένης Κυριακής και την επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για έναρξη διαβουλεύσεων με σκοπό να συμφωνηθεί ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών. Με άλλα λόγια, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο κατάλογος με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Αθήνα για την τριετία 2010-2011-2012 με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωζώνη, πριν αποφασιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ.
Στις 16 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί του Ecofin συμφώνησαν σε μία σειρά αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να αρχίσει από το 2010. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στο Ecofin της 17ης Μαΐου. Με την είσοδο, όμως, στο παιχνίδι του ΔΝΤ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Απόδειξη ότι η απάντηση του επιτρόπου Ολι Ρέν στην επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου αγνοεί το αίτημα περί καθορισμού των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από ελληνικής πλευράς με βάση τα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αρχίσουν διαβουλεύσεις επί μηδενικής βάσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι στις εν λόγω διαβουλεύσεις δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι αυτή τη φορά πρέπει να ακουστεί και η φωνή του ΔΝΤ, το οποίο έχει τους δικούς του όρους.
Από αύριο, λοιπόν, το κλιμάκιο της Επιτροπής και του ΔΝΤ θα παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις οικονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, έναν κατάλογο με νέα μέτρα, ορισμένα από τα οποία απαιτούνται από το ΔΝΤ. Η διαφορά είναι σημαντική. Στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου δεν προβλέπεται π.χ. περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Επίτροπος Ολι Ρέν το ζήτησε προχθές αλλά είπε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Το ΔΝΤ, όμως, δεν μιλάει την ίδια «ευγενική» γλώσσα με τις Βρυξέλλες και θα απαιτήσει «εδώ και τώρα» τη λήψη αυτού του μέτρου από την Αθήνα. Αλλο παράδειγμα, το συνταξιοδοτικό. Οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν ικανοποιημένες με το προσχέδιο της κυβέρνησης. Επιθυμούν γενικευμένη και άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι μια μέση αύξηση σε βάθος χρόνου. Επίσης, θεωρείται ασαφής η οικονομικοτεχνική μελέτη, ιδίως ως προς το στόχο να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2030. Για τους κοινοτικούς, ο στόχος αυτός δεν είναι φιλόδοξος. Το ΔΝΤ αναμένεται να είναι ακόμη πιο απαιτητικό και σκληρό στο συνταξιοδοτικό σε σχέση με τις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και το πιο πιθανόν είναι να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών και να κλείσει το θέμα των πρόσθετων μέτρων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να έχει το χρόνο να επουλώσει τις πληγές της.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου