ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΪΟ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ...ΑΡΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΦΡΙΛΙΚΙ,ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ή ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ....ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ...
Σε μία εποχή που τα νοικοκυριά μετρούν και το τελευταίο ευρώ, κόβοντας ό,τι μπορεί να κοπεί ακόμη και από τις καθημερινές δαπάνες, το ελληνικό Δημόσιο μόλις τώρα δείχνει να συνειδητοποιεί την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Οι κωδικοί του προϋπολογισμού για προμήθειες υλικού και κεφαλαιακού εξοπλισμού αλλά και τα έξοδα που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, περνούν ξανά από κόσκινο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), προκειμένου να εντοπιστούν οι σπατάλες και αν παρουσιαστούν αποκλίσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, να μειωθούν δραστικά.
Το πρώτο δίμηνο του 2010 καταγράφηκε μείωση των δαπανών κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τα δημόσια έξοδα σε αυτό το επίπεδο και το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, ώστε τον Μάιο, στο κρίσιμο τεστ της ελληνικής οικονομίας από τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, να μην υπάρξουν δυσάρεστα.
Ολα τα υπουργεία δηλώνουν ελάχιστες ή μηδενικές δαπάνες στους κωδικούς 1000-2000, που καλύπτουν το καταναλωτικό σκέλος των εξόδων τους. Μηδενικές καταναλωτικές δαπάνες είχε επίσης η Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και η Βουλή.
Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Με δύο τρόπους. Οι οικονομικές διευθύνσεις των υπουργείων πήραν εντολή να μην προχωρήσουν καμία προμήθεια και παράλληλα να κρατήσουν τα τρέχοντα έξοδα (δαπάνες επικοινωνιών, ενέργειας, καθαριότητας, έως και λειτουργίας των υπουργικών γραφείων) εκτός δημόσιου λογιστικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν είχε υπογραφεί ούτε ένα ένταλμα πληρωμής για προμήθειες εξοπλισμού γραφείων, εργαστηρίων κ.λπ. όπως επίσης για αναλώσιμα υλικά και συντήρηση εγκαταστάσεων.
Πόσες είναι οι καταναλωτικές δαπάνες της κεντρικής διοίκησης; Στον προϋπολογισμό του 2010 είχαν εγγραφεί 822 εκατ. ευρώ. Για εξοπλισμό προϋπολογίστηκαν 71 εκατ. ευρώ, για φαρμακευτικό-υγειονομικό υλικό και είδη καθαριότητας 80 εκατ. ευρώ, για διατροφή, ένδυση, υπόδηση προσωπικού 154 εκατ. ευρώ, για καύσιμα 239 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το σύνολο των δαπανών μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 3,5%. Αυτή η μείωση, όμως, εφόσον επιτευχθεί στο σύνολο του οικονομικού έτους, θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιστολή της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών φορέων και των νοσοκομείων. Τόσο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης όσο και στην υγεία, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οριακή και εκφράζονται επιφυλάξεις εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Οριακά είναι τα πράγματα και στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, καθώς έχουν παγώσει οι καταβολές αγροτικών αποζημιώσεων.
Η πίεση για περαιτέρω μείωση των δαπανών μεταφέρεται τώρα στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων.
Το σύνολο του ποσού που έχει εξοικονομηθεί στο σκέλος των καταναλωτικών δαπανών ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε 396 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αφορά μεταθέσεις ενταλμάτων πληρωμής (για καύσιμα, έξοδα προς δημόσιους οργανισμούς και προμηθευτές κ.λπ.). Το κράτημα θεωρήθηκε απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί άλλο ένα μαξιλάρι.
Ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση, όπως προβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 500-600 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 0,25% του ΑΕΠ. Οι οικονομικές διευθύνσεις των υπουργείων και το Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει «δουλειά μυρμηγκιού για το συμμάζεμα ακόμη και των μικρότερων κωδικών».
Συνολικά εξετάζονται πάνω από 100 κωδικοί, σε συνεργασία με τους οικονομικούς διευθυντές των υπουργείων. Εάν το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί αποδειχθεί μικρό, τότε στον έλεγχο θα μπουν και οι δαπάνες για χρηματοδοτήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που ανέρχονται το 2010 σε ένα δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων καλύπτει φορείς που εποπτεύονται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα αποσαφηνιστεί το σχέδιο συγχωνεύσεων των οργανισμών του Δημοσίου, με το οποίο επίσης εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να εξοικονομηθούν δαπάνες άνω των 100 εκατ. ευρώ. Από την αξιολόγηση 250 φορέων σε πρώτη φάση, εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι μπορούν να καταργηθούν ή να συνενωθούν περίπου 50.
ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου