Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ...

Είναι σαφής ο προβληματισμός της Μέρκελ, που εστιάζει στην ενδογερμανική διάσταση του θέματος της ελληνικής κρίσης. Γι΄ αυτό και «παίζει τις καθυστερήσεις»
Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποστασιοποιείται από τις προτροπές εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει στην τακτική κωλυσιεργίας και μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Σήμερα ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημερώνει τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Μπούντεσταγκ για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο είναι η κατάρτιση και ψήφιση ειδικού νόμου για τις εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου στο δάνειο της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW (8,4 δισ. για το τρέχον έτος) που αντιστοιχεί στη γερμανική βοήθεια. Η αντιπολίτευση πιέζει για κανονική νομοθετική διαδικασία λόγω της σημασίας και της βαρύτητας του θέματος.
Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου θέτουν ανοιχτά πλέον θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ εκτιμά ότι «η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και διαρθρωτικό πρόβλημα ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάσει στα σοβαρά την έξοδό της από την ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χριστιανοδημοκράτης Βέρνερ Λάνγεν εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα το πακέτο στήριξης δεν θα ωφελήσει καθόλου την Ελλάδα και η πραγματική εναλλακτική λύση είναι να βγει από την ΟΝΕ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με αυστηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται και ο εκπρόσωπος δημοσιονομικών θεμάτων του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDΡ Φρανκ Σέφλερ, γνωστός και από την προτροπή του να πουλήσει η Ελλάδα βραχονησίδες για να αποπληρώσει το χρέος.

Ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε πήρε σαφείς αποστάσεις από τις συστάσεις αυτές. «Τέτοιες αξιώσεις δεν μας βοηθούν ως κυβέρνηση. Πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια των ισχυουσών συνθηκών», δήλωσε ο Σόιμπλε στην κυριακάτικη «Μπιλτ», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι σπατάλη χρημάτων του γερμανού φορολογούμενου, αλλά εξυπηρέτηση ουσιαστικών γερμανικών εθνικών συμφερόντων». Στην προσπάθεια να περάσει στους Γερμανούς ότι στην ουσία πρόκειται για επικερδή για τη Γερμανία διμερή πίστωση που θα επιστραφεί με τόκους ο Σόιμπλε ακούγεται ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κυριαρχεί η προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος. Είναι κόλαφος στον γερμανό εργαζόμενο και επιχειρηματία ότι ο Σόιμπλε δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά αρνείται βοήθεια στους ίδιους τους Γερμανούς. Ο Σόιμπλε ως υπ. Οικονομικών είναι το μεγάλο εμπόδιο στις εκτεταμένες φοροαπαλλαγές που αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Φιλελευθέρων.

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: