Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ...Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ...ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΞΑΝΑ...ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΕΝΑ...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι- και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία- απέναντι στην Ελλάδα και τονίζουν πως η υιοθέτηση σκληρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια και η αυστηρή εποπτεία των μέτρων αποτελούν αδιαπραγμάτευτο όρο για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.
Oικονομολόγοι, αναλυτές, αλλά και ξένοι πολιτικοί μάλιστα δεν αποκλείουν να χρειαστεί η Ελλάδα και δεύτερο πακέτο στήριξης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που πιθανότατα θα σημάνει την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων και πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Προϋπόθεση για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ελλάδα είναι να εφαρμοστεί σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν πάρει απόφαση (για τη χορήγηση βοήθειας), κάτι που σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Αυτό, τονίζει το Βερολίνο, εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα που πρέπει να τηρήσει το αυστηρό πρόγραμμα σωτηρίας.

Στο «μικροσκόπιο» βάζει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και η Γαλλία, που δείχνει μάλιστα να τηρεί πιο σκληρή στάση από ό,τι στο παρελθόν απέναντι στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κ. Λαγκάρντ «υποσχέθηκε» ότι οι Ευρωπαίοι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μιλώντας στην εφημερίδα «Journal du Dimanche», τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης (στη χώρα μας), αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει τους Ευρωπαίους από το να είναι αυστηροί και κατέληξε ότι «πρέπει να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα πολύ προσεκτικά».
Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν και ο έλληνας ομόλογός του Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ να «κινηθούν γρήγορα» ώστε βοηθήσουν την Ελλάδα για να μπορέσει η χώρα να εφαρμόσει πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Επιφυλάξεις πάντως για το κατά πόσο το πακέτο των περίπου 45 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα είναι αρκετό, εξέφρασε ο καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι. Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Φλάχερτι εξέφρασε τις δικές του επιφυλάξεις αλλά και επιφυλάξεις άλλων χωρών που ανήκουν στο G20. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η συγκεκριμένη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί «να μην είναι αρκετή» και προσέθεσε πως «υπάρχει ανησυχία να εξασφαλίσουμε ότι το πακέτο (βοηθείας) είναι αρκετό» ώστε να μην ξαναχρειαστεί να χορηγηθεί βοήθεια.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το Βερολίνο πάντως χτύπησε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι, που τόνισε ότι εάν η «φωτιά» από την Ελλάδα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, τότε δεν θα είναι ασφαλής ούτε η Γερμανία. «Εάν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, δεν σε συμφέρει να καθήσεις να κοιτάς χωρίς να κάνεις τίποτε», είπε ο Τρεμόντι. «Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον εαυτό του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή το σπίτι του είναι μεγαλύτερο και πιο όμορφο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, μιλώ για τη Γερμανία», κατέληξε ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kala trwgate toso kairo hli8ia vlhmata, otan sas voleyan se 8esoyles oi filoi sas me rousfetia. tote omws...MOKO!!! twra fate skata kai eseis mazi prezes. oloi plhrwnoyme kai tis malakies sas kai th lamogia sas sto pelateiako systhma.gemise o topos fwnaklades epanastates tou kwlou pou exoun mono dikaiwmata kai pote ypoxrewseis. toso kairo trwgate stis plates tou kosmakh.twra..fate poulo kai moko, trompes!