Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ;;;ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΡΧΟ ΤΟΠΙΟ;;;;

"Αν η Ε.Ε. γνώριζε το πώς καταλήγουν στο Θερμαϊκό τα βιομηχανικά λύματα και γενικότερα την άναρχη κατάσταση που υπάρχει στη διαχείρισή τους, θα μας έριχνε τη μία καμπάνα πίσω από την άλλη", ανέφερε στη "Θ" υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας.
Και δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει ότι σε αυτό το κρίσιμο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θέμα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης περιγράφει με τα ίδια μελανά χρώματα την κατάσταση και φιλοδοξεί να βάλει τάξη στη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων με τη δημιουργία δεύτερης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, που θα υποδέχεται αποκλειστικά βιομηχανικά λύματα. Το ορθότερο θα ήταν η μονάδα αυτή να κατασκευαστεί δίπλα σε αυτή που δέχεται τα αστικά απόβλητα, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ιδέα απορρίφθηκε ως οικονομικά ασύμφορη. Έτσι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση που βρίσκεται στην περιοχή η οποία είχε προταθεί για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, στη Σίνδο, ενώ το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΒΑ-Πειραιώς να το χρηματοδοτεί κατά το ήμισυ. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ, την ΕΥΑΘ και άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα η ΒΙ.ΠΕ., ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται στα δύο χρόνια. Μέχρι τότε…

Σήμερα ο Θερμαϊκός (σ.σ. για τη σωτηρία του οποίου έχει συσταθεί ολόκληρος φορέας διαχείρισης) είναι η χαβούζα τοξικών βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν καταλήγουν τα μολυσμένα νερά της αμαρτωλής τάφρου της Σίνδου αλλά και άλλων τάφρων, στις οποίες διοχετεύονται ακατέργαστα λύματα. Η ύπαρξη και μόνο αυτών των τάφρων αποτελεί ντροπή για μία χώρα που θέλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης… Στην τάφρο της Σίνδου διοχετεύονται τα λύματα της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής, που λειτουργεί με ευθύνη της ΕΤΒΑ-Πειραιώς. Παροχετεύονται επίσης αστικά λύματα χωρίς καμία επεξεργασία, και το χειρότερο, άγνωστες ποσότητες βιομηχανικών λυμάτων που δεν έχουν περάσει από απολύτως καμία επεξεργασία και ουδείς γνωρίζει ποιες ακριβώς χημικές ή τοξικές ουσίες περιέχουν! Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι η πλέον επικίνδυνη.

Τοπικοί παράγοντες μας εξήγησαν ότι πρόκειται για λύματα που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στα δυτικά του νομού και δεν διαθέτουν καν άδεια λειτουργίας. Δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς παρά μόνο βόθρους και ως παράνομες δεν μπορούν να στείλουν τα λύματά τους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού ή σε άλλες κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, διότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά. Έτσι καλούν τους βοθροκαθαριστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τις απαλλάξουν "γρήγορα και οικονομικά" από το φορτίο των βόθρων τους, το οποίο μεταφέρουν και χύνουν στην τάφρο της Σίνδου. "Μηδενική ρύπανση του Θερμαϊκού είναι το σύνθημα της ΕΥΑΘ. Η τάφρος της Σίνδου πρέπει να στεγνώσει…", τόνισε ο κ. Παπαδάκης μιλώντας στη "Θ", αλλά, για να γίνει αυτό, απαιτούνται υποδομές και να τεθούν αυστηροί κανόνες στο επιχειρείν.

Στην τάφρο αυτή καταλήγουν επίσης τα βιομηχανικά απόβλητα που περνάνε από τη ΜΚΑ της ΒΙ.ΠΕ., η οποία ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τη γύρω περιοχή. Αυτή η κρίσιμη για την προστασία του Θερμαϊκού ΜΚΑ λειτουργεί χωρίς άδεια(!) και, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές του δήμου Εχεδώρου, σήμερα υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα τα λύματα να υφίστανται μικρή επεξεργασία. Πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, λένε ότι υπάρχουν σκέψεις η απαρχαιωμένη αυτή ΜΚΑ να αρχίσει να δέχεται βιομηχανικά λύματα από άλλες περιοχές. Αυτό χαρακτηρίζεται από ειδικούς τρομακτικό σενάριο που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Φυσικά δεν καταλήγουν στη ΜΚΑ όλα τα βιομηχανικά λύματα της ΒΙ.ΠΕ. Υπάρχει μία άλλη κατηγορία βιομηχανιών και βιοτεχνιών που διαθέτουν δικό τους σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και παροχετεύουν απευθείας τα λύματά τους στην τάφρο της Σίνδου. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές ο καθαρισμός των λυμάτων τους δεν είναι επαρκής και αυτό φαίνεται και από τους περιοδικούς ελέγχους της νομαρχίας.

Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις το περιβαλλοντικό δόγμα "ο ρυπαίνων πληρώνει" δεν εφαρμόζεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες διαχρονικά αντιμετωπίζουν τους παραβάτες επιχειρηματίες με επιείκεια, που αγγίζει τα όρια του "ύποπτου". Όπως μας πληροφόρησε νομαρχιακός σύμβουλος, που ασχολείται με τα θέματα περιβάλλοντος, κάθε φορά που "πέφτουν" πρόστιμα, αρχίζουν και οι πιέσεις από διάφορους πολιτικούς ή οικονομικούς κύκλους, για να μειωθούν δραστικά τα ποσά. Η συνήθης δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι ο παραβάτης επιχειρηματίας αδυνατεί να πληρώσει το ποσό του προστίμου και απειλεί ότι θα κλείσει την επιχείρησή του. "Έτσι, προκειμένου να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο, συνήθως πετυχαίνει το σκοπό του και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται", λέει χαρακτηριστικά.
Οι κάτοικοι της Σίνδου όμως σχολιάζουν με παράπονο ότι οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ. στο μόνο στο οποίο έχουν συμβάλει είναι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην αύξηση της ανεργίας…

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2010


Μαρουλα Πληκα-Μακεδονια

Δεν υπάρχουν σχόλια: